9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Erik Hedin och Tommie Landström

Erik Hedin, initiativtagare och projektledare för videosupporten och Tommie Landström, kommunikatör för SVT Play och Tittarservice. (foto: Per Westergård)

Publicerad 3 juni 2016 07:00 - Uppdaterad 7 juni 2016 15:04

Videosupporten ger svar på tittarnas Playfrågor

Tittandet på SVT Play ökar. Och det på en mängd olika plattformar.

Det leder i sin tur till att tittarnas frågor om varför det inte alltid fungerar som tänkt har blivit fler. En nystartad videosupport ska ge svar.

Så länge vi bara hade tv på burk var livet ganska enkelt för alla oss tittare. Det är en stabil teknisk plattform som nästan alltid tuffar och går. Nu när många av oss istället tittar på tv via dator, telefon eller någon av alla de andra tekniska lösningar som finns är det inte längre lika problemfritt.

– TV via internet är betydligt mer känsligt för störningar. Ett av problemen är att det finns så många olika plattformar som ofta kräver anpassade lösningar. Det gör att det är är fler som vänder sig till SVT för att få hjälp med att få allt att fungera. Hittills har de varit hänvisade till SVT Tittarservice eller till SVT:s växel som inte har möjlighet att svara på alla frågor, säger Tommie Landström, kommunikatör för SVT Play och Tittarservice.

Därför lanseras nu en speciell videosupport med kompetens att förstå de flesta problem, vilket dessutom avlastar både Tittarservice och växeln.

Ett annat skäl är att SVT:s företagsledning har satt upp som mål att tittandet på SVT Play ska fördubblas inom ett par år.

Tommie Landström och Erik Hedin.

Tommie Landström och Erik Hedin. (foto: Per Westergård)

Fungerande tittardialog

– Om vi inte får till en fungerande användardialog om våra nya plattformar riskerar antalet supportärenden att öka i samma takt. Därför måste den nya videosupporten både kommunicera med användarna och ge feedback till utvecklarna och företaget. På så sätt hoppas vi kunna bygga upp ett proaktivt utvecklingsarbete som ständigt gör våra tjänster bättre och mer stabila. Vilket i sin tur förhoppningsvis ska leda till att färre behöver teknisk hjälp av oss, säger Erik Hedin som är initiativtagare och projektledare för videosupporten på SVTi.

Videosupporten är dagtid bemannad med fast anställd personal medan den på kvällstid och på helger, när tittandet är som störst och frågorna flest, kommer att skötas av inhyrd personal som arbetar nära ordinarie kvällspersonal från Tittarservice, Växeln, Streamingdesken och SVT:s centrala webb-redaktion.

– Vi är väldigt glada för att ha fått till det här samarbetet, som gör videosupporten till en sorts joint venture vilket dessutom bidrar till kompetensspridning, säger Erik Hedin.

Erik Hedin

Erik Hedin är nöjd att de fått igång videosupporten veckan innan fotbolls-EM. (foto: Per Westergård)

Lanserar innan fotbolls-EM

För att komma i kontakt med videosupporten kan man antingen klicka på den hjälpknapp som finns längst ner i SVT:s playspelare eller genom att skriva in adressen SVTPlay.se/hjalp i webbläsaren. Gör man det kommer man till ett supportforum där man i skriftlig form både kan ställa egna frågor eller läsa svaren på andras.

Där finns även hjälpartiklar och så småningom även instruktionsvideor. Den som hellre vill ställa en muntlig fråga kan ringa till Tittarservice via SVT:s växel och be om hjälp. Små och vanliga problem kommer de även i fortsättningen kunna hantera, men större eller mer komplicerade frågor kan nu kopplas vidare till videosupporten.

– Att vi lanserar supporttjänsten just nu beror på att fotbolls-EM startar inom kort. Då måste vi vara varma i kläderna.

Arga kommenarer

De frågor som hittills har kommit in handlar om allt från vad SVT Play egentligen är till hur man ska få bilden riktigt krispig. Men även arga kommentarer om att det inte går att se på SVT Play i den nya fina och smarta tv:n.

– Problemet är att många som köper en ny smart-tv gör det i den självklara tron att de ska kunna använda den för att se på både broadcast och SVT Play. Det är långtifrån säkert. Varje tillverkare har sina egna lösningar och SVT har valt att inte ta fram anpassade appar till alla marknadens varianter. Det enda vi kan göra är att hjälpa dem att hitta andra vägar att se på SVT Play, säger Tommie Landström.

Tommie Landström

– Problemet är att många som köper en ny smart-tv gör det i den självklara tron att de ska kunna använda den för att se på både broadcast och SVT Play. Det är långtifrån säkert, säger Tommie Landström (foto: Per Westergård)

Ett alternativt till dåligt fungerande smart-tv-lösningar är att köpa någon av de nya prylarna som kopplar samman tv:n med nätet. Några varianter är Apple TV, Android TV och Chromecast. Med dem kan man se på SVT Play med alla något sånär moderna tv-apparater. Baksidan är att de inte alltid är så enkla att installera och hantera vilket ökar trycket på SVT:s olika supporttjänster.

SVT Play för Hbb-TV

En mer varaktig lösning på problemet är en ny standard som går under namnet Hbb-TV. Det är en förkortning för ”Hybrid broadcast broadband TV” men är egentligen ingenting som vi tittare behöver ha koll på. Poängen är att tekniken skapar förutsättningar att gifta samman tv och internet och att SVT kan utveckla en app som förhoppningsvis kan fungerar i de flesta nya smart-tv-apparater.

– Det kan ta tid innan HbbTV får brett genomslag i Sverige eftersom det är en rätt ny standard. Därför smyger SVT snart ut en första beta-version av SVT Play för HbbTV 1.5, som kommer fungera i allt fler nya apparater framöver, säger Erik Hedin.

När Vipåtv är på besök hos SVTi har Erik Hedin samlat ihop en grupp som får möjlighet att lära sig mer om Apple-tv, Hbb-TV och Chromecast.

När Vipåtv är på besök hos SVTi har Erik Hedin samlat ihop en grupp som får möjlighet att lära sig mer om Apple-tv, Hbb-TV och Chromecast.

Utbildar personal

Parallellt med skapandet av ny videosupport och lanseringar av nya tekniska lösningar arbetar Tommie och Erik med att utbilda personal från bland annat SVT Tittarservice, från kommunikationsavdelningen och från växeln för att de på så sätt ska få bättre förutsättningar att hjälpa tittare som de kommer i kontakt med.

När Vipåtv är på besök hos SVTi har Erik Hedin samlat ihop en grupp som får möjlighet att lära sig mer om Apple-tv, Hbb-TV och Chromecast.

– Att vi både får bättre kunskap och en specialiserad videosupport är toppen. För oss har det varit en tuff utmaning att hantera alla tekniska frågor som kommer. Ofta har vi inte kunnat ge något bra svar men nu kan vi förhoppningsvis se till att våra tittare får den hjälp de vill ha, säger Joakim Christensson på SRF Växeln.

Fakta Videosupporten:

Här hittar du videosupportens forum:
svtplay.se/hjalplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster:

Öppettider
Dagtid 09.00 - 23.00
Helger 18.00 - 23.00

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

17 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör