6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Johan Ribberheim

Johan Ribberheim, CISA-informationssäkerhetsansvarig för IT-säkerheten på SVT. (foto: Ann Sandin-Lindgren)

Publicerad 31 maj 2016 06:55 - Uppdaterad 2 juni 2016 12:38

"Molnet är säkrare än vår tidigare IT-miljö"

SVT:s resa till "molnet" startade för två år sedan då mejl och filer kunde börja sparas i Microsofts molntjänst Office365.

Men Johan Ribberheim, ansvarig för IT-säkerheten på SVT, hur säkert är det egentligen att spara i molnet?

- IT-säkerhetsmässigt är det väldigt säkert. Informations-säkerhetsmässigt är det ju upp till dig som användare, hur och till vem du delar ut informationen samt hur bra ditt lösenord är.

Kan man lita på Microsoft?

- Det kan man göra eftersom det är ett kommersiellt vinstdrivande företag och de lever på nöjda kunder. Många av kunderna är riktigt stora och ställer krav på säkerheten på minst samma nivå som SVT.

- En viktig skillnad när det gäller molntjänster är vem du är. Det är stor skillnad avtalsmässigt vad leverantören får och gör om du är en privatperson eller det är ett företag, som betalar för tjänsten. SVT äger sin information som finns hos Microsoft och de har inget rätt till insyn till den. Använder du en privat molntjänst kan du ganska snabbt märka att reklam riktas mot dig beroende på vad du använder din tjänst till.

- Sedan är det ju vissa amerikanska lagar som påverkar oss men säkerhetsmässigt har det blivit bättre. Den så kallade Patriot Act har ju försvagats, vilket nyligen gjorde att till exempel Apple nekade amerikanska myndigheter att få ut information.

Vilka är de stora säkerhetsriskerna?

- Den största säkerhetsrisken är okunskap hos våra medarbetare. Att man är slarvig, klickar på en länk med virus, delar information till fel personer och inte har koll på var och hur man lagrar information samt har dålig koll på vem som använder ens mobil/surfplatta och inte skyddar sina inloggningsuppgifter.

Är det mer säkert att spara lokalt på datorn (C:) eller på servern (H:,G:)?

- Nej, det är betydligt osäkrare att spara lokalt eller på servrarna eftersom du inte har kontroll över vilka som kommer åt informationen.

Vilka råd vill du ge SVT:s användare?

- Det är viktigt att kompetensutveckla sig. Kör de kurser vi skickar ut på tisdagsmorgnarna till SVT:s medarbetare. Där får man grunderna i informationssäkerhet och man bygger upp ett säkerhetsmedvetande. Små enkla tips som hjälper på jobbet och privat.

- Ta också tillfället i akt att gå de utbildningar som erbjuds på SVT, vi är ett digitalt mediaföretag och våra arbetsverktyg är digitala.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

15 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör