19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Vikten av en ”Plan Red” var en lärdom efter terrorattackerna i Paris.

Vikten av en ”Plan Red” var en lärdom efter terrorattackerna i Paris. (Foto: Carolina Källestål)

Publicerad 24 maj 2016 07:00 - Uppdaterad 24 maj 2016 12:57

Inte bara prisregn i Plovdiv - fokus på gemensamma utmaningar

Bästa program, bästa videojournalist och bästa nyhetsreportage. Flera SVT-medarbetare prisades i samband med årets Circom konferens i bulgariska Plovdiv.

– Självklart är det roligt att våra talangfulla och kreativa medarbetare får mäta sig med resten av Europa, men kanske än viktigare är att möta kolleger från Europas public service-bolag, dela erfarenheter och goda exempel, säger Christina Ågren, chef SVT Lokala Nyheter och Minoriteter.

En påkostad gala med symfoniorkester, opera och fiolspelande underbarn i den blivande kulturhuvudstaden Plovdivs kulturhus som direktsändes i bulgarisk TV, var själva klimax på den två dagar långa konferensen.

CIRCOM är ett europeiskt nätverk med programbolag från 32 länder som syftar till att stärka samarbete och medlemmarnas regionala produktion. Den årliga konferensen blir ett värdefullt tillfälle att dela erfarenheter kring de gemensamma utmaningar public service-bolagen runt om i Europa står inför.

Erfarenheter från terrordåden i Paris och Bryssel

Ett av de mer välbesökta seminarierna handlade om de brutala terrordåd som skakat Europa det senaste året, och de dilemman som medierna ställdes inför.

”Alla bör ha en Plan Red för man vet inte när eller var terrorn slår till!” Budskapet kommer från Jean-Francois Parmentier, chef på France 3 Paris Ile de France, som delade med sig av sina erfarenheter från terrornatten i Paris den 13 november förra året.

Vikten av tydlig arbetsfördelning och på förhand utarbetade kommunikationsvägar var något av det som fanns på kanalens ”Plan Red” lista.

– När det snurrar igång fort behöver man enkla checklistor, då finns inte tid att fundera utan man behöver kunna ta snabba beslut.

Belgiska RTBF beskrev arbetet med bevakningen av terrordåden i Bryssel den 22 mars. Kanalen sände live 18 timmar i sträck och ställdes inför svåra publicistiska frågor som ”ska vi köra live från husrannsakningar?” och polisens önskemål om att inte visa för mycket eftersom ”mannen med hatten” fortfarande saknades.

Public service under press runt om i Europa

Christina Ågren, chef SVT Lokala nyheter och Minoriteter

”Samarbete, utbildning och nätverkande är viktigare än någonsin, när trycket mot public service ökar runt om i Europa oavsett om det handlar om politik, ekonomi ellerrelationen med publiken”, konstaterar Christina Ågren, chef SVT Lokala nyheter och Minoriteter. (Foto: Tonja Stojanac)

Årets konferens kretsade kring tre teman – lärdomar av mediebevakningen i samband med terrordåden i Paris och Bryssel, konstruktiv journalistik, och, inte minst viktigt, den utsatta positionen för många public service bolag i Europa. I flera av Europas länder är trycket mot public service bolagen och den fria journalistiken stor. Politisk inblandning i tillsättningar, begränsningar i uppdrag och minskade intäkter.

Christina Ågren

Christina Ågren

– I år blev jag mycket berörd av Serbiska PS-bolagets situation. Samtidigt som RTV Vojvodina vann priset för bästa magasin med sitt granskande veckomagasin ”Radar”, fick programmakarna veta att bolagets 70 högsta chefer petats och att programmet skulle läggas ned. Tidigare i år blev min kollega i Circoms styrelse, Anna Dyda, från polska TVP, sparkad. Som många andra på TVP. Det är ett tufft läge, berättar Christina Ågren, som också är nationell koordinator för SVT och styrelseledamot i Circom.

Stort intresse för svenska erfarenheter

Samtliga vinnare fick dela med sig av sitt arbete med de produktioner som prisats. Dessutom föreläste flera andra SVT-medarbetare. Bland annat så delade Carolina Källestål, nyhetschef Syd, och Tove Hansson, onlinespecialist Syd, med sig av erfarenheter från arbetet med #ettsverige och #bostadsökes.

– Att ge makten till publiken och ta vara på deras historier visade sig ge oss en helt ny journalistik, och framgången med våra två stora crowdsourcing projekt inom SVT Nyheter har självklart gett mersmak, berättade Carolina Källestål.

Lina Abusagr berättar om arbetet med att nå nyanlända.

Lina Abusagr, SVT Nyheter Gävleborg, berättar om arbetet med att nå nyanlända för att beskriva deras verklighet i sitt nya land. (Foto: Johan Everljung)

Jimmy Roos, chef för SVT Nyheter Gävleborg, och Lina Abusagr, reporter SVT Nyheter Gävleborg, delade med sig av sina erfarenheter från mångfaldsarbete i praktiken. Linas språkkunskaper banade väg för att kunna ge en djupare insikt i de nyanländas situation i Gävleborg.

Brist på språkundervisning, oro för framtiden, men också återföreningar mellan människor beskrevs i en serie reportage som sändes under hösten.

Bastubaletten

Bastubaletten (foto: Massa media)

Bastubaletten

Varmast applåd fick kanske Mattias Barsk, projektchef Minoriteter, när han visade klipp ur ”Bastubaletten”, en serie inom ramen för SVT:s minoritetsutbud som genom sitt perspektiv och berättande vidgar begreppen och når ny publik.

­- Circomkonferenserna blir konkreta, hands on. Inte minst i mötena med pris-vinnarna. Men också genom att medlemsstationerna visar upp och delar goda exempel och erfarenheter. SVT ligger väldigt långt fram tekniskt och digitalt, alla har inte lika bra förutsättningar att bedriva journalistiskt arbete. Det blir en nyttig påminnelse. Men det innebär absolut inte att vi är bäst i allt. Vi har också en hel del att lära, konstaterar Christina Ågren.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör