21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Den trasiga 332 meter långa tv- och radiomasten Häglaredsmasten.

Den trasiga 332 meter långa tv- och radiomasten Häglaredsmasten. De översta 200 meterna av masten rasade på söndagskvällen. (foto Adam Ihse /TT)

Publicerad 18 maj 2016 13:47 - Uppdaterad 19 maj 2016 18:20

"Vi ser allvarligt på det inträffade"

- Vi ser vi allvarligt på det inträffade och säkerställer nu att Teracom höjer beredskapen på de övriga masterna tills vi får klarhet i vad som har hänt, säger SVT:s distributionschef Per Björkman om sabotaget mot tv-och -radiomasten utanför Borås i helgen.

Det var i söndags som den över 300 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås knäcktes, vilket ledde till störningar i radio- och tv-nätet. Polisen har konstaterat att det är ett sabotage.

Per Björkman

Per Björkman

- Reservsändare är igång på plats i Borås och en stor del av befolkningen har fått tillbaka radio- och TV-tjänster, säger Per Björkman. Teracom fortsätter med att ändra utsändningen från omkringliggande master för att på så sätt täcka de ”hål” som just nu finns i vår täckning i området

Inrikesminister Anders Ygeman säger till SVT Nyheter Väst:

– Det är allvarligt att man med någon form av yttre åverkan påverkar samhällets förmåga att förmedla information till allmänheten.

Flera sabotage

Masten utanför Borås är inte den enda som utsatts för sabotage. I början av maj larmades räddningstjänsten i Södra Älvsborg när de fick ett avbrott i sin kommunikation. Problemet lokaliserades till en mast utanför Tranemo och på plats upptäcktes att en kabel hade klippts av.

På onsdagen uppgav polisen att förundersökning inletts gällande grovt sabotage mot Häglaredsmasten. Också händelsen med den avklippta kabeln till masten utanför Tranemo utreds som sabotage.

Tercom höjer säkerheten

Johnny Svedberg, VD för Teracom AB, säger i ett pressmeddelande på torsdagen:

- Jag ser mycket allvarligt på händelsen i Borås där någon med berått mod saboterat Häglaredsmasten. Oavsett vad som visar sig vara motivet bakom sabotaget höjer vi säkerheten vid våra anläggningar. Vi gör allt vi kan för att det här ska inte kunna hända igen.

Följande åtgärder vidtar nu Teracom:

  • Utökad vaktbevakning vid storstationerna
  • Utökad kameraövervakning vid storstationer
  • Utökade larm vid inhägnaderna runt Teracoms anläggningar

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör