15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Kyrkoherde Carl Dahlbäck och imam Awad Olwan.

Kyrkoherde Carl Dahlbäck medverkar tillsammans med imam Awad Olwan och katolske kyrkoherden Marcin Wojciechowski i en interreligiös fredsbön på söndag. (foto: Johannes Söderberg)

Publicerad 12 maj 2016 12:55 - Uppdaterad 15 maj 2016 22:32

SVT sänder fredsgudstjänst över religionsgränser

På pingstdagen sänder SVT en gränsöverskridande bönegudstjänst om fred. Medverkar gör en svenskkyrklig, muslimsk samt katolsk församling i Nacka utanför Stockholm.

Musiken är också gränsöverskridande - med både orientalisk och svensk sakral musik.

Under flera års tid har Svenska kyrkan i Fisksätra, Nacka församling, träffat sina närmaste religiösa grannar i en kulturfestival för att samtala och umgås. Kristna, muslimer och människor av olika livsåskådningar möts till fest och gemenskap över både språkliga, kulturella och religiösa gränser.

- Vänskapen mellan den svenskkyrkliga och muslimska församlingen, samt med den katolska församlingen, har med åren fördjupats och bidragit till ett öppnare samtals- och kulturklimat i närområdet, berättar Johannes Söderberg, producent och SVT:s samordnare religion.

Imamen Awad Olwan läser en text.

Imamen Awad Olwan läser en text. (foto: Johannes Söderberg)

Imam och kyrkoherde

Nu på söndag den 15 maj sänder SVT en interreligiös bön från Fisksätra kyrka i Nacka. Imamen Awad Olwan och kyrkoherde Carl Dahlbäck talar och den katolske kyrkoherden Marcin Wojciechowski, medverkar i fredsbönen.

Flera av respektive församlingars medlemmar medverkar i böner och textläsning. Musiken är orientalisk och sakral.

- Freden börjar i den inre friden. Och den söker vi på olika sätt i våra religiösa traditioner. Men det är samma frid. Och det är samma väg till fred - som alltid börjar inom oss själva, säger kyrkoherde Carl Dahlbäck i början av sändningen.

Musiker medverkar

Musikerna Elias Mousa och Ilona Danho medverkar med sång och musik. (foto: Johannes Söderberg)

"Mogen religiositet"

- Jag tycker det är spännande att kunna sända från dessa sammanhang som är autentiska och som vittnar om den "mogna religiositet" som borgar för att religionerna kan vara konstruktiva bidragsgivare till mångfalden och integrationsprocessen, säger Johannes Söderberg.

Johannes Söderberg

Johannes Söderberg

Vad menar du med ”mogen religiositet”?

- Den religionstyp som är medmänsklig och barmhärtig och som vill fred och rättvisa - och denna religionstyp är i klar majoritet i världen. Den omogna religionen är enligt min uppfattning dess motsats, det vill säga militant, fundamentalistisk och konfliktorienterad. Vårt dilemma som medieföretag är att vår nyhetsdramaturgi passar väl till den senare, men inte den förra. Här kommer ett undantag. 

Interreligiös bön om fred: Söndag 15 maj kl 10.05-10.50 i SVT 2

 

Fisksätra kyrka

Fisksätra kyrka byggdes 1974 och utgör en del av den omfattande förortsutvecklingen i storstäderna. (foto: Johannes Söderberg)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

13 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör