15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Madeleine Sinding-Larsen

Madeleine Sinding-Larsen är Head of Press och den som samordnar det som ska kommuniceras till media kring sändningarna. (foto: Per Westergård)

Publicerad 9 maj 2016 07:00 - Uppdaterad 13 maj 2016 15:14

En dag kvar - 1550 journalister på plats

Medieintresset för att bevaka ESC i år är mycket stort. 1550 ackrediterade journalister från 55 olika länder och 305 olika tv-bolag bevakar evenemanget.

Och säkerheten i år är hög. Mycket hög.

Den glob som inom några dagar kommer att fyllas av nio gånger tio tusen personer är än så länge ganska tom. Där finns ett antal hundra personer som ansvarar får allt från tv-produktionen till säkerheten. Som besökare är den sistnämnda gruppen den mest påtagliga.

För att överhuvudtaget ta sig in på området tvingas alla gå igenom samma typ av kontroll som på flygplatser.

Repetition i Globen.

Repetition i Globen. (foto: Per Westergård)

Minimera risken

Just säkerheten har diskuterats med en viss oro under de senaste veckorna. Att ett arrangemang som Eurovision skulle kunna vara ett mål för terrorister går helt enkelt inte att tänka bort.

Därför har SVT, och de övriga arrangörerna, haft ett nära samarbete med polisens olika grenar för att minimera risken för att något ska hända.

– Att säkerheten är hög är viktigt för att Eurovision ska bli en succé och därför har det varit en av de frågor som vi har prioriterat allra högst. Enligt polisen finns det dock inget hot mot tävlingen och därför känner jag mig helt trygg inför att vara på plats i Globen tillsammans med både familj och vänner, säger Jesper Ackinger, projektchef för Stockholms kommuns åtaganden under Eurovision.

För den som fortfarande känner oro kan en titt på statistiken kanske bidra till ett ökat lugn. Sedan OS i München 1972 har inget mål av den här dimensionen attackerats. Terrorister är helt enkelt rationella, vill man göra skada finns det lättare objekt att slå till mot.

1550 journalister på plats.

1550 ackrediterade journalister är på plats. (foto: Per Westergård)

Fyller Hovet

En av de yrkesgrupper som redan har invaderat Globen är journalisterna. De är 1550 till antalet och deras arbetsplatser fyller upp nästan hela Hovet.

Journalisterna kommer från 55 olika länder - de allra flesta europeiska, men även från Kazakstan, Kina, Brasilien, Nya Zeeland, Pakistan, USA och Kanada.

– Hur många journalister som får komma bestämmer EBU. Hade vi välkomnat alla som ville komma hade det varit betydligt fler, säger Madeleine Sinding-Larsen, som är Head of Press och som samordnar det som ska kommuniceras till media kring sändningarna.

Ett jobb som naturligtvis även det är komplext. Inte bara på grund av det stora intresset utan även för att det inkluderar samordning med Stockholms Stad, Stockholm Globe Arena och EBU.

– All information om alla olika aktiviteter måste hela tiden synkas. Det bygger på ett bra samarbete där alla parters olika nyheter kring tv-produktionen och eventet ska synkas och kommuniceras så att inte våra kommunikationsinsatser ska krocka med varandra.

Madeleine Sinding-Larsen

Madeleine Sinding-Larsens telefon ringer oavbrutet. (foto: Per Westergård)

Madeleine Sinding-Larsens telefon ringer oavbrutet och alltid finns det något som måste fixas. Men hon klagar inte.

– Det finns en härlig energi här. Att vi har haft fint väder de senaste dagarna har varit en hjälp, att sätta sig ute i solen och äta en lunch ger mig kraft att fortsätta jobba i det här tempot fram till finalen.

Imorgon i Vipåtv: ”Nu drar Eurovision igång!”

 

Vaden hos en entusiast där han tatuerat in alla årtal Sverige vunnit ESC.

Vaden på en entusiast som tatuerat in alla årtal Sverige vunnit ESC! (foto: Per Westergård)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

18 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör