15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Under musikfestivalen i Guca spelas musiken trubaci överallt, dygnet runt.

Under musikfestivalen i Guča spelas musikstilen trubaci överallt, dygnet runt. (foto: Jovan Radomir)

Publicerad 6 maj 2016 07:00 - Uppdaterad 11 maj 2016 11:20

Möten och vänskap i Guča - med musiken som länk

Varje år anordnas en stor musikfestival för blåsorkestrar i den lilla staden Guča i södra Serbien. Hit kommer framförallt romska band, men även orkestrar från olika delar av världen för att spela och tävla mot varandra.

På söndag 8 maj är det premiär för ”Svenskarna i Guča” – en musikdokumentär om det svenska bandet Süperstar Orkestar, som åker till Guča med drömmen att få uppträda på festivalens stora scen.

- Det blir en rolig musikalisk resa i en del av Europa som inte är så välkänd för många - och med en helt annan musikstil än vad som oftast spelas i medierna, säger Jovan Radomir på SVT. Han är redaktör för serien och den som kom med idén att göra dokumentären.

- Ja, jag har alltid lyssnat på musikstilen som kallas trubaci, och tyckte det skulle vara ett ypperligt tillfälle att vara med på festivalen och visa hur högt respekterade och uppskattade musiker romerna är i denna del av Europa.

Musikdokumentär

Musikstilen är oerhört populär i hela Balkan. (foto: Gunnel Johansson)

Omåttligt populär musik

Musikstilen trubaci kan beskrivas som fest- och bröllopsmusik och är omåttligt populär över hela Balkan, från Serbien till Rumänien.

­- Musiken spelas på dop, bröllop och begravningar – eller från vaggan till graven, säger Jovan Radomir.

De främsta utövarna i genren är romer och det musikaliska kunnandet förs vanligtvis över från far till son.

- ­Ofta går blåsinstrumenten i arv generation efter generation, säger han.

Musikstilen fick sitt stora internationella genombrott i samband med Emir Kusturicas filmer ”Zigenarnas tid” och ”Svart katt, vit katt”.

Musiken till flera av Kusturicas filmer är komponerade av den serbiska artisten Goran Bregovic som hämtat inspiration från den romska musiktraditionen. Han medverkar även i programserien.

Det svenska bandet Süperstar Orkestar.

Det svenska bandet Süperstar Orkestar. (foto: Jovan Radomir)

Skolade musiker

Dokumentären följer det svenska bandet Süperstar Orkestars resa till festivalen i Guča. Bandet, som består av nio skolade musiker har spelat tillsammans sedan slutet av 90-talet. Jovan berättar att första gången de fick höra trubaci-musiken var på ett kassettband – och sedan var de fast.

Süperstar Orkestars dröm, att få spela inför tusentals åhörare på festivalens stora scen där endast de största artisterna får möjlighet att uppträda, visar sig vara svårare än de tror.

-De fick kämpa och stötte på många motgångar och svårigheter. De fick inte spela där det var planerat, planer gick i stöpet och det var mycket ad hoc. Stundtals blev de – och även vi i tv-teamet - mycket frustrerade, berättar Jovan Radomir.

Börjar spela spontant

När Süperstar Orkestar kommer till Belgrad bryr de sig inte om att planera in några spelningar, utan gör som de romska musikerna, och börjar spela spontant på gatorna. Det tar inte lång stund förrän det blir folksamling och människor börjar dansa ringdans i glädje runt dem.

- Svenskarna möttes under hela inspelningen av extremt mycket respekt att de spelade romernas musik, berättar Jovan Radomir.

Musikdomentär

Det blev folkfest när svenskarna började spela på Belgrads gator. (foto: Gunnel Johansson)

Jovan Radomir arbetade för några år sedan med Eurovision Song Contest och är sedan dess en välkänd person i Serbien. Naturligtvis blev han igenkänd på festivalen - och vips satt han i en tv-soffa i en direktsänd morgonshow och berättade om SVT-programmet som de höll på att spela in.

Oansenlig by

Festivalen som hålls i Guča är 360 dagar om året en liten oansenlig by.

Men mitt i sommaren blir den Serbiens musikaliska mittpunkt då 100 000 vallfärdar till festivalen, som har rötter långt tillbaka i tiden.

Under de fem dagar som festivalen pågår spelas det musik dygnet runt och både inhemska och internationella band uppträder.

xÖveralt spelar man

Överalt spelar man och sprider glädje. (Foto: Gunnel Johansson)

Dokumentärserien spelades in i juli och augusti i fjol, och det var stundtals över 40 grader varmt. Trots att inspelningen inte alltid var så lätt att göra är tv-teamet mycket nöjda med resultatet.

-Ja, vi hoppas kunna förmedla den stämning som rådde på festivalen. En festival som är fylld av glädje, kärlek och musik. Men också att få tittarna att känna doften av helstekt spädgris som grillades på restaurangerna och som spred sitt os i den ljumma sommarnatten. Och musiken som spelades överallt, dygnet runt, på gatorna, restaurangerna och på scenerna.

TV-teamet tillsammans med Elvis Bajramovic orkester.

TV-teamet tillsammans med Elvis Bajramovic orkester.

 

Fakta:

I dokumentärserien medverkar, förutom det svenska bandet, också den kände musikern och kompositören Goran Bregovic, den legendariske trumpetaren Stojan Krstic, trumpetarna Elvis Bajramovic och Danijela Veselinovic samt den makedonske saxofonisten Mendo Selman. Tittarna får även uppleva de största artisterna i genren uppträda, såsom Ekrem Mamutovic, Boban och hans son Marko Markovic.


Svenskarna i Guča: Söndag 8 maj kl 18.30 i SVT2 (1:3)

Fakta:

Festivalen i Guča i södra Serbien anordnas i år i mitten av augusti.

Festivalen, som pågår i fem dagar, brukar ha runt 100 00 gäster.

Inträde till alla konserter är gratis.

 

TV-teamet:

  • Producent: Wanda Bendjelloul
  • Redaktör: Jovan Radomir
  • Foto: Elinor Hallin
  • Ljud: Jonas Wikstrand

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

14 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör