10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
David Attenborough

Sir David Attenborough (foto: BBC)

Publicerad 5 maj 2016 07:00 - Uppdaterad 11 maj 2016 11:23

Så firas legendarens 90-årsdag i SVT

Den 8 maj fyller sir David Attenborough 90 år. I SVT och Kunskapskanalen firas det stort med både nya och tidigare världsberömda naturserier.

Vipåtv fick tidigare i våras en exklusiv intervju med naturfilmslegendaren sir David Attenborough (se länk nederst i artikeln).

Här är programmen och serierna som sänds i samband med födelsedagen.

Världens natur: Attenboroughs levande ljus

Attenborough är ute i mörkret och förklarar om bioluminiscensdjur som skapar sitt eget ljus, från eldflugor i USA till märkliga vidunder i havets djup. Med hjälp av mörkerkameror förvandlas natt till dag, för oss tittare vill säga. För programledaren David Attenborough är det kolsvart, vilket skapar intressanta effekter.

SVT2 söndag 8 maj kl 19.00

Planet Earth

Epokgörande BBC-serie i 11 delar. Med hd-tekniken får vi helt nya bildupplevelser från världens alla hörn. 30-40 BBC-fotografer har gjort upptagningar på de kallaste, hetaste, torraste, fuktigaste, högsta och lägst belägna platserna på jorden. I den första delen får vi en översiktlig bild av de faktorer som format vår planet och dess natur. Vi får möta isbjörnens ungar när de kommer ut ur idet, jagande afrikanska vildhundar, miljoner kanadensiska vildrenar på vandring, förföljda av vargar, och den stora vita hajen på jakt.

Kunskapskanalen söndag 8 maj kl 20.00 (1:11)

Gorillas revisited – Tillbaka till bergsgorillorna

1978 besökte David Attenborough och BBC:s naturteam Virungabergen i Rwanda för att filma bergsgorillorna till serien Life on Earth. Idag, 30 år senare, minns sir David inspelningen tillsammans med seriens producent John Sparks och fotografen Martin Saunders. Bilderna där han vilar tillsammans med gorillafamiljen blev klassiska. Men hur gick det sen?

Kunskapskanalen söndag 8 maj kl 21.00

Attenborough 90 år: Kallt blod, heta känslor

En serie om reptilerna – ormar, ödlor och sköldpaddor. Djur som många gånger är både livligare och har ett mycket mer avancerat beteende än vi tror. I en scen får David Attenborough med sin lilla spegel igång en ödlehane som sitter på en trädstam någonstans i USA. Inför den inbillade rivalen börjar ödlan blossa av färg och pumpa med huvudet upp och ner för att imponera. Och David Attenborough står där och håller i spegeln och ler.

Sändstart: SVT2 måndag 9 maj kl 18.10 (1:5)

Världens natur: Barriärrevet

I tre avsnitt får vi följa med David Attenborough till Stora Barriärrevet. Av alla platser han besökt under sina år som naturfilmare sätter han Stora Barriärrevet allra högst. Att simma bland koraller och orädda fiskar av alla former och färger är enligt honom den ultimata skönhetsupplevelsen.

SVT2 söndag 15 maj kl 19.00 (1:3)

Attenborough 90 år: Ryggradsdjuren

En serie i två delar från Atlantic där David Attenborough får ägna sig åt sitt favoritområde, utvecklingshistoria och fossil. Hur gick det till när slemmiga mollusker gradvis utvecklades till ryggradsdjur och slutligen människor?

SVT2 måndag 16 maj kl 18.00 (1:2)


Dessutom har resan följande program sänts, som går att se på SVT Play:

Vetenskapens värld: Den gigantiska dinosaurien

Attenborough har alltid älskat fossiler. Nu får han besöka fyndplatsen i Argentina där man hittat världens hittills största kända dinosaurie, nära släkt med T rex. Naturligtvis är Sir David på ett strålande humör när han får träffa den huvudansvarige paleontologen Diego Pol som var med och gjorde upptäckten.

Se filmen i SVT Play här!länk till annan webbplats (sändes SVT2 måndag 2 maj kl 20.00)

Attenborough 90 år: Ett liv i naturens tjänstlänk till annan webbplats

Här finns alla de kända scenerna med, inte minst den där han ligger bland bergsgorillorna i Rwanda och talar in i kameran. En klassiker. Han gör också återbesök på många platser. Se programmet här i SVT Play!länk till annan webbplats (sändes SVT2 tisdag 3 maj kl 18.05 (1:3)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör