6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Axel Arnö

Axel Arnö, projektledare för Dokument utifrån. (foto: Per Westergård)

Publicerad 2 maj 2016 07:00 - Uppdaterad 2 maj 2016 18:58

Axel Arnö: "Vi har inte gett efter för påtryckningar"

SVT:s Dokument utifrån sköt i veckan upp visningen av den kontroversiella dokumentärfilmen ”Ukraina: revolutionens mörka sida”.

– Vi har inte gett vika för några påtryckningar, däremot vill vi säkerställa att filmen inte ger en missvisande bild. Vi har för avsikt att sända den senare, gärna kompletterad med en studiodebatt om situationen i Ukraina, säger projektledaren Axel Arnö, som även var den som fattade beslutet.

SVT skulle ha visat dokumentärfilmen ”Ukraina: revolutionens mörka sida” söndagen den 1 maj. Så blev det inte. Visningen är uppskjuten på obestämd tid.

– Den kommer med all sannolikhet att visas, men vi har gjort ett tillfälligt stopp för att säkerställa att innehållet inte ger en missvisande bild av den konflikt som skildras, säger Axel Arnö, som köper in och ansvarar för en stor del av de dokumentärfilmer som sänds under rubriken ”Dox” och ”Dokument utifrån”.

Dokumentären handlar om de protester mot Ukrainas president Viktor Janukovytj, och hans regering, som ledde fram till att han avsattes i början av 2014. Bland annat granskar filmen de högerextrema krafternas roll under revolutionen.

Den kontroversiella dokumentärfilmen ”Ukraina: revolutionens mörka sida”.

Den kontroversiella dokumentärfilmen ”Ukraina: revolutionens mörka sida”.

Stark kritik

Filmen som skapats av den franske journalisten Paul Moreira mötte stark kritik när den hade premiär i Frankrike. Även i Sverige har invändningarna varit starka. Flera av dem som har argumenterat för att filmen ska stoppas menar att den bärande tesen - att högerextrema krafter hade en avgörande betydelse för utvecklingen och att de hade stöd av USA i sin strävan att störta den ryskstödda regimen - är felaktig.

Bland dem som har kritiserat filmen finns både journalister, ukrainska aktivister och den ukrainska ambassaden.

– Att en ambassad hör av sig och ber att vi ska stoppa visningen är uppseendeväckande, men hade ingen betydelse för vårt beslut. Vi både vill, ska och våga visa kontroversiella filmer. Däremot måste vi säkerställa att de uppfyller SVT:s publiceringskriterier.

Axel Arnö

Axel Arnö (foto: Per Westergård)

Varför granskar du den först nu och inte i samband med att du köpte in filmen?

– Det kan man säkert undra, men vi går igenom innehållet i alla filmer vi köper in i samband med att de versioneras för visning för en svensk publik. Att den här filmen är producerad av en erfaren journalist, som vi har jobbat med flera gånger tidigare utan att ha några invändningar på innehållet, bidrog till att vi valda att köpa in den. Att han ofta väljer kontroversiella vinklar tycker jag bara är bra. I det här fallet har han försökt komplicera en bild som tidigare har varit väldigt svartvit. Därför kunde jag inte riktigt förutse att reaktionerna skulle bli så här starka.

Är det kritiken som har fått SVT att stoppa visningen?

– Nej, jag låter mig faktiskt inte påverkas av att olika grupper attackerar mig, men jag lyssnar gärna på alla som har något vettigt att säga. Däremot ansåg jag att det höga tonläge som råder kring filmen var skäl nog att ta ett steg tillbaka och fundera på om det finns någon relevans i kritiken och om vi så fall bör göra några justeringar. Hittills har jag inte hittat några faktafel men det kan bli aktuellt att göra några förtydliganden. Jag för just nu en dialog med Paul Moreira om detta.

Studiosamtal

Målet är alltjämt att filmen ska visas, säger Axel Arnö. Men förmodligen kommer visningen att följas av ett studiosamtal där olika experter kan vidga perspektivet.

– Den diskussionen får gärna handla om situationen i Ukraina och inte om det var rätt eller fel av SVT att visa dokumentären.

Det är inte första gången Dokument utifrån får kritik. Samma sak gäller anmälningar till Granskningsnämnden. Men fällningar är sällsynta.

– Det program som prickades senast handlade om folkmordet i Srebrenica. Där gjorde vi ett misstag och det sved, men bidrog samtidigt till att vi lärde oss massor. Men det betyder inte att vi ska sluta visa kontroversiella dokumentärer. De behövs och bidrar ofta till fördjupande kunskaper om världens konflikter.

Inte litar på journalister

Ibland går det att förutsäga reaktionerna på en dokumentär. Handlar den om konflikten mellan Israel och Palestina kommer det garanterat arga kommentarer. Ofta från båda sidor.

Samma saker gäller, och det i ökande grad, program som på ett eller annat sätt berör Ryssland. Även dokumentärer som tangerar politikens höger- och vänsterdimension brukar generera hätska mejl och telefonsamtal. Ofta på temat att SVT är vänstervridet och har en dold agenda.

– Det har vi naturligtvis inte. Men en del reaktioner gör mig bekymrad. Det är ett ökande problem att alltfler inte litar på oss journalister.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör