15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Stående ovationer

Stående ovationer vid smygpremiären av Känn dig som hemma på Storsjöteatern i Östersund. (foto: Pernilla Ståhl)

Publicerad 28 april 2016 07:48 - Uppdaterad 1 maj 2016 20:52

Stående ovationer för "Känn dig som hemma"

Det blev stående ovationer när SVT:s nya dokumentärserie "Känn dig som hemma" förhandsvisades i Östersund.

- Mottagandet från publiken på Storsjöteatern var sagolik, säger Göran Danasten, SVT:s projektledare.

Ikväll har dokumentärserien premiär.

"Känn dig som hemma", som startar ikväll 28 april, handlar om 27-åriga Emma Arnesson och eldsjälarna i den ideella organisationen Hej främling.

Med gemensamma upplevelser som körsång, löpning, yoga och fjällvandring skapar de möten mellan människor vid Grytans flyktinganläggning.

Smygpremiär

Under måndagseftermiddagen var det smygpremiär av dokumentärserien på Storsjöteatern i Östersund. Emma Arnesson från Hej Främling var i centrum liksom de boende på Grytans flyktingförläggning, som kom med bussar till teatern.

Känn dig som hemma

Emma Arnesson och producenten Sonny Erhardsson fotograferas tillsammans med en av vännerna från Grytans flyktingmottagning. (foto: Pernilla Ståhl)

Innan visningen hälsade Emma Arnesson, Göran Danasten och producenten Sonny Erhardsson alla välkomna. Flera medier från Östersund var också på plats och gjorde intervjuer.

- Det var roligt att många i serien var på plats på förhandsvisningen. Det är så modigt av dem att släppa in oss i sina liv och det känns underbart att kunna bjuda tillbaka och att visningen uppskattades så mycket, säger Göran Danasten.

Kunde inte bara se på

Men hur började det?

Jo, när det kom en strid ström av flyktingar i bussar till den gamla militärförläggningen utanför Östersund för två år sedan, klarade inte Emma Arnesson att bara stå vid sidan om och titta på utan att göra något.

Hon sa upp sig från sitt jobb, startade organisationen Hej Främling, och arbetar nu heltid för att ge nyanlända en bra start i Sverige.

Hej Främlings arbete vill underlätta de nyanländas tillvaro, som ofta består av en lång och oviss väntan på besked om uppehållstillstånd.

Gänget tar en selfie på Sylarna.

Gänget tar en selfie på Sylarna. (foto: Björn Arnemo)

Organisationen har vunnit flertalet priser. Bland annat utsågs de till Årets medmänniskor vid Svenska hjältar-galan 2015 och Hej Främlings integrationsarbete har även uppmärksammats stort av internationella medier.

Tappat sin livskraft

Varför startade du/ni Hej Främling?
- Under ett besök på ett av Sveriges största asylboenden möttes jag och mina vänner av mängder med människor som på grund av flyktingsituationen tappat sin livskraft. De boende förklarade att de sökte något att göra för att uthärda all väntan. När en av dem uttryckte en önskan om att åka skidor så insåg vi att vi kunde göra skillnad. Vi bestämde oss för att försöka återskapa glädje och positiv energi genom friskvårdsaktiviteter samtidigt som vi ville visa varför vi själva valt att leva och bo i Jämtland, med en förhoppning om att de skulle vilja göra det samma, berättar Emma Arnesson.

Samira på Sylarna.

Samira på Sylarna. (foto: Björn Arnemo)

Varför är den här tv-serien viktig?
-Vi vill inspirera så många som möjligt att möta våra nyanlända vänner med nyfikenhet och värme. De har berikat mitt och många andras liv så mycket att vi vill ge den möjligheten till fler. Den metod som Hej främling! utvecklat ger dessutom fantastiska resultat i form av friskare människor som snabbare än andra hittar sin väg in i det etablerade samhället.

Känn dig som hemma

Emma från organisationen Hej Främling och Samira som bor på Grytans flyktingmottagning. (foto: Björn Arnemo)

Hur ska integrationen bli bättre i Sverige?
- Integration sker genom möten mellan människor och vår erfarenhet säger att det inte behöver vara så svårt. Vi vet också att lång väntan påverkar hälsan negativt och att det aldrig är för tidigt att påbörja insatser som ser till att nyanlända behåller livskraften som så väl behövs i etableringsprocessen. Att lära sig ett helt nytt språk och att vara mottaglig för allt nytt kräver ett visst mått av fysiskt och psykiskt välmående.

Dokumentärserien Känn dig som hemma (1:3): Torsdag 28 april kl 21.00 i SVT1

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör