21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
rotester utanför domstolen i Luxemburg på tisdagsmorgonen.

Protester utanför domstolen i Luxemburg på tisdagsmorgonen. (foto: Vincent Kessler/Reuters)

Publicerad 26 april 2016 11:13 - Uppdaterad 27 april 2016 17:33

"Grävande journalistik kan inte vara ett brott"

SVT:s vd Hanna Stjärne och Sveriges Radios vd Cilla Benkö fördömer den rättegång som idag inleds i Luxemburg mot en granskande journalist och två källor.
- Att i ett europeiskt land åtala en journalist för något som vi alla inser är en självklar rapportering i det allmännas intresse borde vara otänkbart.

Idag inleds rättegången mot den franske grävande journalisten Eduoard Perrin och två visselblåsare i Luxemburg för deras avslöjanden 2014 som kom att kallas LuxLeaks.

Avslöjandet gällde Luxemburgs skatteverk som systematiskt hjälpt internationella företag att skatteplanera. Eduoard Perrin tog tillsammans med två visselblåsare initiativet till granskningen, där också SVT och Sveriges Radio deltog och visade på omfattande inblandning av svenska företag.

Obegripligt och skrämmande

Deras brott är i grunden att ha avslöjat uppläggen för allmänheten.

- Att i ett europeiskt land åtala en journalist för något som vi alla inser är en självklar rapportering i det allmännas intresse borde vara otänkbart. Samma gäller de två visselblåsare som parallellt står åtalade, skriver Hanna Stjärne på SVT-bloggen.

- Det är både obegripligt och skrämmande att journalister och deras källor som avslöjar missförhållande ställs inför rätta och att det sker inom EU. Grävande journalistik kan inte vara ett brott. Det går fullständigt emot de demokratiska principer och traditioner som de flesta länder, men uppenbart inte alla, i Europa står för, skriver Cilla Benkö på Medieormen.

Luxemburgs finansminister har tidigare försvarat åtalet med hänvisning till att det inte handlar om publiceringen utan sekretessbrott.

Kan inte ta för givet

Hanna Stjärne menar att processen i Luxemburg nu visar att man inte kan ta mediernas granskande uppdrag för givet i Europa.

- Vi kan vara stolta över den svenska pressfrihetstraditionen, men Europa behöver åtminstone en miniminivå av skydd för journalistik i alla länder, liksom långtgående skydd för de källor som gör den granskande journalistiken möjlig.

Avslöjandena har redan lett till att skattereglerna såväl internationellt som i många länder ses över. Många EU-parlamentariker har också protesterat mot rättegången.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör