15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Lena-Marie Nilsson

Nyhetschefen Lena-Marie Nilsson vill satsa på färre men vassare nyheter i de lokala sändningarna. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 25 april 2016 07:00 - Uppdaterad 26 april 2016 18:19

- Färre men vassare inslag i lokala nyheterna

Det nära och egna måste få ta större plats i sändningarna och vi behöver bli bättre på att prioritera, säger Lena-Marie Nilsson, som leder gruppen som ska vässa de 21 lokala nyhetsprogrammen ytterligare.

Ett år efter den stora regionalomgörningen som innebar lokalare program, redaktioner på fler orter och 21 sajter för lokaljournalistik riktas nu fokus mot sändningarna i broadcast.

Lena-Marie Nilsson har varit SVT i Göteborg troget i hela sitt yrkesliv. En karriär som började som JH-praktikant för mer än 25 år sen och sedan fortsatte bland annat i Fredrik Belfrages redaktion när SVT startade upp frukost-TV 1993.

Författaren av denna artikel var kollega med den unga Lena-Marie på den tiden och minns en redan då bestämd och analytisk kvinna med koll på läget och en rejäl portion humor. Att hon idag är chef för 70 personer är inte alls förvånande.

Från gammalt till nytt

Så småningom blev det för Lena-Marie jobb som redaktör, producent och projektledare. Först i många år i gamla ”Synvillan”, innan SVT inte bara flyttade över älven till de gentrifierade gamla varvs- och hamnkvarteren på Hisingen utan också in i en ny TV-era, där ord som online, live och light var nyckelbegrepp.

– När jag började som reporter krävdes team med tre-fyra personer inblandade för ett vanligt nyhetsreportage – idag kan en ensam reporter göra fantastiska tv-reportage med bara en mobilkamera, och länkbussen är numera bara en app… Möjligheterna är oändliga – och utmaningen handlar om hur vi förpackar och berättar våra stories så att de når ut, säger Lena-Marie Nilsson.

Lena-Marie Nilsson

Lena-Marie har varit SVT i Göteborg troget under hela karriären. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Väl rustade

2007 blev Lena-Marie redaktionschef för Västnytt och 2014 fick hon förtroendet att bli en av de fyra nyhetscheferna i den nya lokala nyhetsorganisationen.

­– Här i Göteborg var vi nog ganska väl rustade för att möta den stora omgörningen i fjol. Planering var ett nyckelord, och där låg vi långt framme. Vi hade redan flera år tidigare börjat satsa på fler egna nyheter, inklusive grävsatsningar, säger hon.

Planerad journalistik blev Västnytts nyckel till att sätta agendan, något som bland annat lett till den redaktionens stora framgångar i Guldspade-sammanhang, vilket vi skrev om Vipåtv nyligen.

Programledaren Henrik Kruusval

Landet runt som det ser ut idag är en sak som skapats under Lena-Maries chefstid i Göteborg. Här tillsammans med programledaren Henrik Kruusval. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Fanns en stor oro

Så till viss del var det kanske gamla Västnytts arbetssätt som förra våren anammades nationellt av företaget när de 21 lokala SVT Nyheter-programmen ersatte de gamla ”nytten”.

– I vilket fall tycker jag vi här i Göteborg och hela Väst-regionen har klarat övergången över all förväntan. Det fanns även här en stor oro, bland annat kring att hantera flera sändningar för programledarna, men vi gjorde ett bra jobb inför, och var väl förberedda när vi drog igång. Jag känner inte igen det som rapporterats från Malmö och Stockholm, med personal som mår dåligt och så vidare, säger Lena-Marie Nilsson.

Men SJF:s lokala klubbordförande Martin Nilsson understryker att även medarbetarna i Göteborg haft ett kämpigt år.

– Omgörningen har varit slitsam för alla, reporterrollen är ju satt i stark förvandling. Många av oss känner en slags hjärnstress över allt vi i dag måste kunna.

Lokale SJF-ordföranden Martin Nilsson

Lokale SJF-ordföranden Martin Nilsson delar inte helt sin chef Lena-Marie Nilssons ljusa bild av hur den lokala omgörningen gått i Väst. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Olika på olika orter

Att Göteborg kanske klarat sig lindrigare undan jämfört med en del andra orter menar Martin Nilsson beror på en rad överanställningar på redaktionen.

– Men det är övergående, när kollegerna det rör sig om snart går i pension lär de inte ersättas, tror Martin Nilsson.

Nyhetschefen Lena-Marie Nilsson påpekar att det handlar om en mycket stor förändring och att det inte är konstigt att det dyker upp reaktioner. I hennes egen region finns de redaktioner som blivit fler, som SVT Nyheter Halland som är en redaktion som vuxit, från fyra medarbetare till nio, men också redaktioner där antalet anställda blivit färre. I Värmland t ex innebar omgörningen en drastisk minskning av antalet tjänster från 30 till 21.

– Men trots det finns där en massa energi och vilja att tänka smart i nya banor. Bland annat har dom i vår testat att arbeta med ett insamlingsteam som rest Värmland runt i en vecka och varje dag levererat materiel direkt från fältet. På det viset har redaktionen dels kunnat täcka ett större område, hämtat hem fler nyheter och samtidigt minskat efterbearbetningen. Smart och effektivt, konstaterar Lena-Marie.

Redaktionsmöte på SVT Nyheter i Väst under ledning av redaktör Agneta Lundgren.

Redaktionsmöte på SVT Nyheter i Väst under ledning av redaktör Agneta Lundgren. I bakgrunden reportern Martin Grill. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Mot bättre sändningar

I vintras fick Lena-Marie Nilsson uppdraget av lokala nyheternas chef Christina Ågren att leda ett prioriterat projekt om nyhetsformatet i broadcast.

– I online har vi tagit stora steg framåt och har idag 21 levande sajter som gör att vi kommit människor närmare. Men nu handlar det om vad vi ska vara i TV framöver. Färre och vassare är våra ledord, förklarar Lena-Marie.

Hon tycker att många av de lokala sändningarna idag är för jämntjocka. Ofta staplas ungefär lika långa inslag på varandra.

– Vi måste malla mera, och prioritera tuffare. Till exempel genom att låta bra egna nyheter och bra bildjobb verkligen få ta plats skulle vi kunna göra sändningarna mer dynamiska och mer intressanta att titta på.

Ett annat viktigt syfte med projektet är att hitta sätt att jobba smartare, att undvika dubbelarbete och försöka utnyttja varje medarbetares kompetens så bra som möjligt. Att välja ut ett mindre antal ämnen och nyheter än idag kan vara ett sätt.

– Alldeles nyligen gjorde vi i projektgruppen en pilot på hur en 13-minuterssändning, präglad av Färre och vassare skulle kunna se ut. Vi ska utvärdera den och komma med en rapport senare i vår, säger Lena-Marie.

SVT Nyheter Väst

Än är namnet Västnytt inte helt utraderat på redaktionen i Göteborg. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Positiva överväger

Till sist poängterar nyhetschefen i Väst hur positivt det första året i SVT Nyheters nya lokala värld varit.

– Vi har redaktioner som levererar på betydligt fler platser än tidigare, redaktioner med egna redaktörer och ansvariga utgivare. Vi har blivit bra mycket mer lokala, och vi har levererat med hög kvalitet och bidragit till en bättre Sverigebild, både i teveteve och online. Dessutom – guldspade till redaktionen i Norrköping för sin granskning migrationsverkets upphandling av asylboenden och ett antal bra nyhetsdokumentärer – allt under detta första år. Inte så illa, avslutar Lena-Marie Nilsson.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör