13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Vi kallas tiggare

Den rumänska tv-kanalen Pro TV sände i måndags ett inslag i nyhetsprogrammet Stirile om SVT:s serie ”Vi kallas tiggare” där Alexandra Pascalidou möter romer från Rumänien som tigger i Borås.

Publicerad 21 april 2016 07:35 - Uppdaterad 22 april 2016 13:05

"Vi kallas tiggare" - på nyheterna i Rumänien

SVT:s uppmärksammade serie ”Vi kallas tiggare” har inte bara berört publiken i Sverige utan också hamnat högt i Rumäniens största nyhetsprogram.

– Det här är spännande och jätteroligt, säger seriens producent Lisa Jarenskog.

Det var i måndags som den rumänska kommersiella kanalen Pro TV:s nyhetsprogram Stirile sände ett inslag om SVT:s serie ”Vi kallas tiggare” där Alexandra Pascalidou möter romer från Rumänien som tigger i Borås.

Ett tre minuter långt nyhetsinslag med bilder endast från SVT-serien.

Stirile Pro TV är Rumäniens största nyhetsprogram. Kanalen ägs av amerikanska mediekoncernen Time-Warner.

– Att rumänsk TV nu uppmärksammar vår serie är förstås jätteroligt och spännande, säger Lisa Jarenskog på samhällsredaktionen i Göteborg som producerat ”Vi kallas tiggare”.

Programledaren Alexandra Pascalidou instämmer.

– Det fanns heller ingen märklig underton eller något sådant i inslaget. Det här är oerhört glädjande för alla oss som jobbat med programmet, säger hon.

Från De kallar oss tiggare

De rumänska nyheterna visar ett klipp från Vi kallas tiggare där Alexandra Pascalidou, tillsammans med de romska kvinnorna, försöker sova på en toalett.

Ovanlig skildring

I inslaget visas bland annat klipp ur ett par av de gripande intervjuerna med rumänska medborgare i Sverige, sannolikt en typ av material som de rumänska TV-tittarna kanske aldrig tidigare sett.

– Man önskar att Rumänien kunde visa hela vår serie eller kanske att rumänsk TV själva kunde skildra hur den här delen av det rumänska folket har det, säger seriens projektledare Martin Jönsson.

Rumänsk reporter tackade

I tisdags blev Alexandra Pascalidou uppringd och intervjuad för ett uppföljande inslag i de rumänska nyheterna senare i veckan.

– En del av frågorna jag fick var grundade i ett fördomsfullt synsätt. ”Talade dom sanning?”. Jag sa att de som tigger på svenska gator är representanter för Rumänien och att landet har ett ansvar för att de tvingas göra det.

Innan samtalet avslutades tackade den rumänska journalisten Alexandra Pascalidou för att SVT gjort serien ”Vi kallas tiggare”.

– För att vi mänskliggjort en väldigt utsatt del av folket i Rumänien, sa hon.

Alexandra Pascalidou i lägret i Borås.

Alexandra Pascalidou i lägret i Borås. (foto: SVT)

Politiker får frågor

Ikväll torsdag visas tredje och sista delen av ”Vi kallas tiggare”. Där besöks Rumänien och politiker där får ge sin syn på romernas situation.

– Vissa hävdar att detta överhuvudtaget inte är något problem, andra att det görs alldeles för lite för att stötta den romska folkgruppen, säger Martin Jönsson.

Att det rumänska nyhetsprogrammet kommer att bevaka även vad som sägs i det tredje programmet är ganska troligt.

– Jag hoppas att de kommer våga ta med när Alexandra ställer ställer berättigade motfrågor om vilket ansvar Rumänien tar för sina mest utsatta medborgare, säger producenten Lisa Jarenskog.

Producenten Lisa Jarenskog med Clara, en av huvudkaraktärerna I "Vi kallas tiggare".

Producenten Lisa Jarenskog med Clara, en av huvudkaraktärerna I "Vi kallas tiggare".

Tillitsbygge

Lisa Jarenskog förklarar hur man lyckats komma romerna så nära i ”Vi kallas tiggare”.

– Jag besökte tiggarlägret i Borås många gånger före inspelningarna började. För att bygga upp tilliten och skapa en nära relation med våra huvudkaraktärer. Om vi hade gått in och börjat vifta med kameran första gången vi träffades så hade tonen blivit en helt annan.

Det var alltså inte fullt så enkelt som det kanske framstår på TV att spela in serien. Lisa Jarenskog började jobba med projektet för nästan ett år sen.

– Tillit är inte något som går att fuska eller hasta fram! Särskilt inte när det handlar om att möta människor som är vana att bli bespottade och misstänkliggjorda.

Producenten Lisa Jarenskog visar "Vi kallas tiggare" för Bella på sin telefon.

Lisa Jarenskog visar "Vi kallas tiggare" för Bella på sin telefon.

Svårövertalade

Det var inte heller någon självklarhet att Alexandra Pascalidou skulle få följa med romerna hem till deras hemstad Buzau i Rumänien.

– Flera av dem hade dåliga erfarenheter av media. Andra blev nervösa och trodde att vi skulle bli arga på dem när det visade sig att de faktiskt hade tak över huvudet, även om husen var väldigt enkla. Till slut förstod dem att vi inte var ute efter en svartvit bild utan på allvar ville försöka beskriva situationen så komplex som den är, säger Lisa Jarenskog.

Hon tycker det stundtals var tufft att komma de tiggande så nära ,

– Man tvingas se alla deras problem utan att kunna ge någon egentlig hjälp. Vår serie löser inte heller några problem, men jag hoppas att den gör någon liten nytta.

Alexandra Pascalidou besöker familjer i Rumänien.

Alexandra Pascalidou besöker familjer i Rumänien. (foto: Foto: Stina Fischer /SVT)

Fantastisk feedback

Alexandra Pascalidou säger att hon fått ofantligt mycket fantastisk feedback och respons för ”Vi kallas tiggare”

– Överallt stoppar folk mig på gatan och vill prata och jag besvarar meddelanden och mail dygnet runt. Här fyller Public service sin viktigaste funktion!

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör