13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Hanna Stjärne

Vd Hanna Stjärne firar Öppet arkivs 3-årsdag. (foto: Marika Arsenius)

Publicerad 15 april 2016 08:10 - Uppdaterad 16 april 2016 09:26

Vd Hanna Stjärne: "Öppet arkiv är vår gemensamma historia"

Öppet arkiv fyller tre år! Det firas bl a genom att publicera några av Öppet arkivs mest önskade titlar, som Tårtan, Loranga, Kurt Olssons television och Tom Alandh-dokumentärer.

Dessutom har Öppet arkiv-redaktionen intervjuat VD Hanna Stjärne om hennes relation till tv i allmänhet, och hennes tankar kring nostalgi och Öppet arkiv i synnerhet.

Nya publiceringar i Öppet arkiv i samband med treårsdagen är Loranga, Masarin och Dartanjanglänk till annan webbplats, Kurt Olssons televisionlänk till annan webbplats, Tårtanlänk till annan webbplats och några av Tom Alandhlänk till annan webbplatss favoriter bland sina egna dokumentärfilmer.

Öppet arkiv

Gamla favoriter som publiceras på Öppet arkiv fredagen den 15 april.

Öppet arkivs redaktörer Marika Arsenius och Johannes Nylander har träffat Hanna Stjärne och pratat tv-tittande och tv-minnen:

Vad har tv betytt för dig genom åren?

- Tv är både någonting som samlar oss i samhället. Vi kan skratta och beröras tillsammans. Tv kan också formulera vad Sverige är i grunden. Jag tycker att man märker det när man går tillbaka till program som sänts tidigare och tänka: ja men just det, det var såhär Sverige var då. Väldigt mycket står sig och en del blir tydliga tidsdokument.

- Tv är också någonting som samlar min familj och mina vänner. Jag kan skratta och ibland även fälla en tår. Och det är på tv jag på riktigt får veta hur världen ser ut. Vid stora nyhetshändelser blir det tydligt vilken genomslagskraft bilden har. Jag kan först höra om nyheten, men det är på något sätt först när jag faktiskt kan se vad som har hänt som det sjunker in.

Öppet arkiv fyller 3 år

Öppet arkiv 3 år!

Hur tittar du på tv?

- Jag tittar mycket via SVT Play, Öppet arkiv och SVT:s andra webbplattformar. Hur jag tittar varierar och det handlar mycket om det liv jag lever och var jag befinner mig just där och då. Antingen är det i vardagsrummet där vi har en stor skärm. Men jag tittar allt mer på mobilen. Mycket på grund av att jag vill se vad som händer precis när det händer. Om vi till exempel har en jätteintressant partiledardebatt så är det okej att bilden är liten. Jag vill vara med när Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven står och argumenterar med varandra i direktsändning. Så jag tittar både på väldigt stora skärmar. Och väldigt små.

Är du en nostalgisk person?

- Ja det är jag. Jag kan bli väldigt berörd av minnen förknippade med olika saker och det har ju också att göra med tv:s styrka som medium. Mycket kommer upp när man ser saker. Man minns hur det var när man var fem år. Man kommer ihåg när en nyhetshändelse inträffade, var man var i livet och vad som hände runtomkring då.

Den vita stenen

Är det något program i Öppet arkiv som gör dig extra nostalgisk?

- Jag blev väldigt nostalgisk när jag häromdagen satt med min tioåriga dotter och tittade på Den vita stenenlänk till annan webbplats. Någonstans kommer jag ju ihåg hur det var att vara tio år och titta på Fideli och Farornas konung. Och genom att titta på den med min dotter blir det en slags dubbel upplevelse. Och så har vi tittat på Grynetlänk till annan webbplats också. ”Ta ingen skit!”

Har du några speciella tv-minnen som har gjort extra stort intryck på dig?

- Ett starkt minne är när jag var tonåring. Jag hade varit i fjällen med familjen på sportlovet och var på väg hem med bilen. Vi åkte på natten så jag satt i framsätet och sov medan min pappa körde. Men mitt i natten väcker pappa mig och säger att jag måste lyssna på ett nyhetsinslag på radion. Sveriges statsminister Olof Palme har blivit skjuten. Det var så oerhört svårt att ta in. Men när vi kom hem tidigt på morgonen och slog vi på tv:n var det någonstans först då, när jag såg Ewonne Winblad berätta och vi fick se bilder från händelsenlänk till annan webbplats, som det började sjunka in. Och jag tänker att tv faktiskt fungerar så. Vid den här typen av stora omskakande händelser som på olika sätt är med och förändrar världen måste vi se för att förstå. Och se det om och om igen.

Första nyhetssändningen om Olof Palmes död.

- Sen har jag förstås många minnen som är rent nostalgiska. Till exempel när jag hör signaturmelodin till Albert och Herbertlänk till annan webbplats. Eller vinjetten till Tekniskt magasinlänk till annan webbplats med kugghjulen som går in i varandra. Gäster med gesterlänk till annan webbplats är också en sådan serie. Jeja Sundström som visar exempel på sin otroliga akrobatik eller Jarl Borssén, där det räcker med att han höjer ett ögonbryn så blir det fanatiskt roligt.

Öppet arkiv fyller tre år den 16 april. Det firar vi med att publicera Tårtan, Kurt Olssons television, Loranga, Masarin och Dartanjang och dokumentärer av Tom Alandh. Är det något av dessa som du tycker ska blir extra kul att återse?

- Det ska blir roligt att se Tårtan igen, för att se om jag skrattar lika mycket som jag gjorde då. Och sen ska det bli spännande att följa Tom Alandhs gärning och få en chans att nörda ner sig i den. Det ska bli intressant att se hur han har skildrat Sverige och också se hur landet har förändrats över tid. När jag gick på Journalisthögskolan hade Tom Alandh en av våra mest uppskattade föreläsningar där. Efter det ville alla bli dokumentärfilmare.

Finns det program i Öppet arkiv som du tycker är viktiga att de finns där, men som du själv inte brukar titta på?

- Öppet arkiv är vår gemensamma historia och jag tycker att det är fantastiskt att det finns en möjlighet att gå in och titta på historiska händelser eller få en bild av hur diskussionerna har gått genom åren. Så på det sättet är det en del av Sveriges kollektiva minne som finns i Öppet arkiv.

Lill Lindfors tappar kjolen

Lill Lindfors tappar kjolen.

Hur tycker du att tv har förändrats och utvecklats genom åren?

- Nyligen tittade jag på några av de äldre avsnitten av Fråga Lundlänk till annan webbplats. Och där kan man verkligen se hur mediet har förändrats. Och kanske inte minst synen på kunskap. Nu ska ju SVT göra en ny omgång av Fråga Lund och det kommer att bli väldigt annorlunda jämför med hur det var tidigare. Jag tror att vi numer är mer lekfulla kring en del allvarliga ämnen som gör att många får en möjlighet att komma in i det. Sen slås man av att tempo är högre nu. Och inte minst hur bildproduktionen har förändrats och hur bildkvalitén förbättrats. Om vi tittar på Melodifestivalenlänk till annan webbplats är det härligt att gå in och titta på äldre sändningar. Att återse när Lill Lindfors tappar kjolenlänk till annan webbplats och tar Sverige och världen med storm är oslagbart. Men där kan vi också se att Eurovision är en helt annan produktion idag. Det har hänt otroligt mycket! Om vi hade vetat då hur Eurovision kommer att se ut i maj så hade vi nog varit otroligt häpna över vilken typ av tv-produktioner som är möjliga att göra idag, med alla element inräknade. Jag tänker exempelvis på Oscar Zia-numret i årets Melodifestival som hade 209 klipp på 3 minuter. Det är fantastiskt bildproducerat på ett sätt som jag inte trodde var möjligt. Men då är det verkligen spjutspets-tv också!

Vilket är ditt första tv-minne?

- Mitt allra första tv-minne är att jag står i ena änden av vårt hus och hör starten på signaturmelodin till mitt favoritprogram ”Sesame street”. Så jag springer till andra änden av huset där tv:n står och hinner precis fram innan signaturen är klar. Då var jag ungefär tre år. Sen har jag ju starka minnen förknippade till Fem myror och fyra elefanterlänk till annan webbplats. Därför var det extra speciellt när jag förra året fick möjlighet återse Brasses hylla och djuren igen tillsammans med Öppet arkiv.

Öppet arkiv har fått in tusentals tittarönskemål. Vad tror du det är som gör att äldre tv-program berör så?

- Det är så många minnen som är förknippade med tv-program. Tv har en enande kraft, vi tittar tillsammans. Trots att vi kanske inte sitter i samma soffa har vi har ändå kontakt med andra på ett eller annat sätt ändå. Så tv skapar gemensamma upplevelser och gemensamma minnen. Och där fyller Öppet arkiv en jätteviktig funktion!

Vad tänker du att Öppet arkiv har för roll för SVT?

- Öppet arkiv är vår gemensamma skattkista. Där ligger många av våra gemensamma minnen samlade. Man kan glänta på locket och plocka upp något.

Nostalgitrippen

Nostalgitrippen

Har du testat Öppet arkivs Nostalgitrippen?

- Ja! Det var väldigt roligt när SVTi tog fram Nostalgitrippenlänk till annan webbplats som en del av Öppet arkiv. Jag är född 1969 och när jag går in i Nostalgitrippen blir det ju tydligt att Öppet arkiv inte bara är vår gemensamma historia. Det är också min historia. Här finns många delar av mitt liv: Den vita stenen, Beppes godnattstund, Ville, Valle och Viktor och Tjejerna som gör uppror. Och även nyhetshändelser som Berlinmurens fall som dyker upp när jag söker på mitt årtal. Här kan vi verkligen se vad som har hänt i Sverige och hur SVT har varit med och skildrat det.

Ville, Valle och Viktor

Ville, Valle och Viktor

Om du skulle tipsa om ett program i Öppet arkiv – vilket skulle du välja?

Den vita stenenlänk till annan webbplats. Jag har så starka barndomsminnen förknippade med serien. Och även skapat nya när jag har sett den med mitt barn.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

28 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör