13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Satsning på Europa

Publicerad 14 april 2016 07:00 - Uppdaterad 15 april 2016 17:29

SVT gör stor satsning på Europa - #delateuropa

Vad håller på att hända med Europa och europatanken? Europa är satt under hård press med humanitära katastrofer, terrorattacker, politisk oenighet och hot mot det fria ordet i några av länderna. EU-samarbetet är i sin värsta kris hittills.

Under nästa vecka sätter SVT ljuset på ett delat Europa.

Europasatsningen inleds på söndag i Agenda och inkluderar under nästa vecka en lång rad program. Publiken inbjuds också att delta under hashtagen #delateuropa

- Vi vill under en vecka sätta särskilt fokus på Europa, säger Eva Landahl, samhällschef och koordinator för SVT:s europasatsning, och fortsätter:

Eva Landahl

Eva Landahl

- Det senaste året har SVT Nyheter rapporterat oerhört mycket om dramatiska händelser på kontinenten. Vi har sett en flyktingsituation som håller på att utvecklas till en humanitär katastrof. Vi har berättat om flyktingavtal inom EU som inte genomförts. Det har varit återkommande terrordåd som har slagit brutalt mot människor i europeiska städer. Vi har rapporterat om länder där regeringarna vill ta kontroll över det fria ordet. Och snart ska Storbritannien folkomrösta om EU-medlemskapet. Vad är det egentligen som händer i Europa? Håller EU-samarbetet på att spricka? Vad hände med hela europatanken? Ser vi ett delat Europa växa fram?

Lilla Aktuellt och Go´kväll

Europasatsningen #delateuropa kommer att synas i många program under veckan. Bland annat gör Lilla Aktuellt en hel temavecka om Europa och EU och Go´kväll och dokumentär- och kulturredaktionerna ger sina perspektiv.

På torsdag 21/4 gör SVT Nyheter ett specialprogram mellan kl 20.00 – 21.00 i SVT2 där EU-kommissionären Cecilia Malmström och författaren och journalisten Anne Applebaum medverkar och ger sin syn på europasamarbetet.

- Vi kommer också presentera en nygjord SIFO-undersökning där svenska folket fått svara på frågan; Är det bra att Sverige är med eller inte i EU? berättar Eva Landahl.

Kraftsamla kring viktiga frågor

Helena Olsson

Helena Olsson

Varför gör SVT den här satsningen?

-Det är vårt jobb att kraftsamla kring viktiga frågor. Europa är vår egen kontinent, men konstigt nog har europafrågorna svårt att engagera på djupet. Det finns EU-forskare som menar att en EU-parlamentariker har mer inflytande över Sverige än vad en riksdagsledamot har, men det är jag inte säkert på att folk i allmänhet upplever. USA har med sina tydliga politiska huvudpersoner nästan lättare att engagera, säger programbeställare Helena Olsson.

Planeras någon uppföljning på Europasatsningen?

- Det är inte omöjligt att vi göra en ny kraftsamling i höst, säger hon.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör