15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Säkerheten på mässan hade höjts mot tidigare år.

Säkerheten på mässan hade höjts mot tidigare år. Alla besökare blev skannade med metalldetektorer innan de fick gå in på mässan.(foto: Niklas Ahlgren)

Publicerad 11 april 2016 11:00 - Uppdaterad 12 april 2016 11:45

SVT:s dramaserier och dokumentärer väckte stort intresse på tv-mässa

Vårens upplaga av MIP-mässan i Cannes har precis avslutats. Möten, presentationer, debatter och affärer har gjorts upp under några intensiva dagar.

Säkerheten kring arrangemanget var förhöjd, men där syntes också brister.

SVT:s internationella programförsäljning, SVT Sales, delade monter med danska DR och finska Yle under MIP. I montern var det hög aktivitet och bitvis väldigt stimmigt.

- Vi har haft många bra möten med programinköpare från hela världen, med fokus på Europa. Men den allmänna känslan var ändå att det var klart färre besökare på den här mässan jämfört med tidigare, berättar Paulette Rosas Hott, chef på SVT Sales.

Arrangören Reed Midem hävdar dock att det var lika många besökare som de senaste åren, men det är alltså något som många betvivlar.

Montern, som SVT delade med Yle och DR.

Montern, som SVT delade med Yle och DR. (foto: Niklas Ahlgren)

Program som väckte extra intresse

Bland programmen i SVT Sales katalog som väckte extra intresse kan nämnas dokumentärerna ”En vanlig fucking människa”, ”Livet börjar vid 100” och ”Greklandsresan”, dramaserierna ”Fröken Frimans krig”, ”Portkod” och ”Taxi”, och livsstilsserierna ”Det sitter i väggarna” samt ”Tro, hopp och kärlek”.

103-åriga bloggaren Dagny Carlsson, huvudperson i Åsa Blancks dokumentär ”Livet börjar vid 100”, fascinerade många med sin humor och livsglädje. En inköpare på ProSieben i Tyskland skrev följande i ett mejl efter att ha tittat igenom en stor mängd dokumentärer i MIP-mässans programbibliotek:

Thanks for this wonderful piece of art. I don't know where to put it in our company, but it was my personal highlight of MIP Doc. J

MIP

Det svenska dramaundret fortsätter. SVT-serien Springfloden, med Julia Ragnarsson och Kjell Bergqvist i huvudrollerna, var ett av distributören Endemol Shines stora dragplåster. (foto: Niklas Ahlgren)

Separerade ljudspår

En trend var annars att inköpare önskar engelska versioner av program, främst dokumentärer, för att vara intresserade. Kravet på separerade ljudspår, så att programmen går att dubba till det egna språket, har också ökat.

- Här har SVT ett jobb att göra, för det är ofta både dyrt och svårt att göra separerade ljudspår i efterhand, säger Paulette Rosas Hott.

SVT ligger före

SVT Sales har flera webbserier i sin katalog, som ”Taxi” och ”Portkod”, med kortare avsnitt. Men här verkar SVT ligga lite före stora delar av världen.

- De flesta tv-bolag köper inte in för att lägga program enbart på webben, så om de köper in program av den här typen så redigerar de istället ihop några avsnitt för sändning i vanlig linjär tv, säger Paulette Rosas Hott.

Fler poliser än tidigare runt mässhallen i Cannes.

Fler poliser än tidigare runt mässhallen i Cannes. (foto: Niklas Ahlgren)

Högre närvaro av poliser

Vipåtv har tidigare rapporerat om att MIP har skärpt säkerheten, till följd av den senaste tidens terrorattacker i Europa. På plats i Cannes märktes mycket riktigt en högre närvaro av poliser och dessutom blev alla som gick in i festivalpalatset skannade med en metalldetektor, vilket inte skett vid tidigare mässor.

Men en kedja är ju inte starkare än sin svagaste länk och undertecknad kunde i söndags gå in i palatset utan att någon ens tittade i min ryggsäck eller skannade mig med en detektor.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör