21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Statens medieråd på Meg.

Ulf Dalquist, verksamhets- och forskningsansvarig på Statens medieråd, på Meg.

Publicerad 7 april 2016 12:41 - Uppdaterad 7 april 2016 21:28

Statens medieråd: Öka medie-kompetensen hos unga

Under ett föredrag på MEG hävdade Statens medieråd att vi i ökande grad lever våra liv genom appar och sociala medier.

– Därför måste vi stärka barn och ungas mediekunnighet, menade Helena Dal, verksamhetsansvarig för Information & vägledning på Statens medieråd.

Statens medieråds uppdrag är just det; att stärka barn och ungas mediekunskaper. Rådet om att öka deras mediekompetens är därför inte så överraskade. Det är dock inte tagit rakt ut ur luften, istället har de genomfört ett antal undersökningar om hur ungas medievanor ser ut.

– En gång i tiden var det en ganska enkelt jobb. Satt man i soffan tittade man på tv. Satt man inte där gjorde man något annat, så är det inte längre. Idag har alla tillgång till olika typer av skärmar, och det överallt, sa Ulf Dalquist, verksamhets- och forskningsansvarig på Statens medieråd.

Inte nog med det, vi lever våra liv genom appar och sociala medier. Och det från tidig ålder. Idag är det fullt normalt att en två-åring både har och klarar av att hantera en Ipad.

Det finns dock skillnader inom landet. Barn med högutbildade och ekonomiskt starka föräldrar har tillgång till mer medieteknik jämfört med barn med lågutbildade föräldrar.

– Å andra sidan ger lågutbildade föräldrar sina barn större friheter när det gäller att använda medier.

Digividisering

Statens medieråd har lanserat begreppet digividisering vilket ska antyda att vi i ökande grad lever våra liv genom appar och sociala medier. Och det gäller inte bara unga.

– Det betyder att många lever ett liv i den digitala verkligheten, och ett annat i det verkliga världen. På gott och på ont.

Förändringarna av medielandskapet ledet till att vi har allt färre gemensamma medieupplevelser. Dessutom tenderar det att gruppera människor.

– Vi väljer ofta att befinna oss i en omgivning där alla tycker likadant, menade Ulf Dalquist.

Förbud löser inte problemet

Lösningen är, menar Statens medieråd, inte att förbjuda användningen av sociala medier, inte ens enstaka portaler.

– Idag är det 16 kommuner som har förbjudit sina elever att använda webb-portalen ASK på skolans datorer. Det löser inte problemet eftersom eleverna har tillgång till allt från sina egna mobiler.

En bättre väg är att öka mediekompetensen hos unga.

Statens medieråds bidrag är att ta fram olika typer av pedagogiskt material som kan användas av både lärare och föräldrar. Material som finns tillgängligt på deras hemsida.


För alla som inte fanns på plats i Göteborg, men som gärna vill ta del av hela seminariet finns möjligheten på nednstående länk:

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör