13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 7 april 2016 17:13 - Uppdaterad 8 april 2016 14:58

HR-direktören kommenterar strejkvarslet

- Det är med stor förvåning som jag mottog beskedet om Unionens tilltänkta stridsåtgärder. Unionen tar direkt, som första åtgärd, till det kraftfullaste medlet – arbetsnedläggelse. Om strejken träder i kraft slår det mycket hårt mot verksamheten och våra tittare, skriver HR-direktör Helène Sahlin i en kommentar på SVT:s intranät om Unionens strejkvarsel.

Helene Sahlin

Helène Sahlin

Helène Sahlin kommenterar ett av Unionens krav, att införa en kollektiv flexpension för alla medarbetare inom tjänstesektorn, så här:

”Flexpensionen bygger på att en del av löneutrymmet avsätts som en förstärkning av pensionen. För den som tjänar mindre än 39 100 i månaden är det mer förmånligt att avstå från pensionsavsättning och istället välja att få högre lön. Det beror på att ersättningarna från trygghetssystem baserar sig på lönen. Med en pensionsavsättning istället för lön minskar bl a föräldrapenning, sjukpenning samt avsättningar till allmänpension.

Almega har under förhandlingarna föreslagit en individuell flexpension, som innebär att hela utrymmet för löneökningar fördelas i lönerevisionen, men att medarbetaren sedan själv får välja om man vill göra en avsättning till en extra pensionspremie inom ramen för märket. Detta har Unionen tackat nej till. Detta är märkligt då Almegas förbund är beredd att ge Unionen 2,2%, precis som alla andra, utan några andra förändringar i kollektivavtalen/arbetstidsavtalen.

Almega har en individuell lösning för Flexpension som fungerar för tjänstesektorn där individen själv får välja. Grunduppfattningen inom tjänstesektorn är att man är emot en obligatorisk flexpension. En sådan innebär en ökad kostnad jämfört med verksamheter som inte har kollektivavtal, det utgör dessutom en förtäckt individgaranti, och arbetsgivarens möjlighet att fördela löneutrymmet på medarbetare som bidrar till verksamhetens utveckling begränsas ytterligare.

Det är förvånande att Unionen vill tvinga fram en obligatorisk flexpension som är en ren förlust för alla som har en månadslön under 39 100 kronor i månaden då det påverkar avsättning enligt ovan.

Jag hoppas på en snar lösning av konflikten, så att inte våra tittare blir lidande av denna fråga som egentligen inte hör hemma i en sedvanlig avtalsförhandling.”


Gun Karlsson, Unionens ordförande på SVT, skriver i en kommentar till HR-direktörens text: ”På SVT och SRF handlar strejkvarslet till större del om de försämringar Almega vill göra i vårt kollektivavtal.”

 

Ingrid Markovits för Sacoföreningen vid SR, SVT, SRF och UR skriver: ”Saco/Akademikerförbunden anser att kollektiv flexpension är en mycket viktig fråga och står bakom yrkandet i sig, men har inte lagt varsel på public service-avtalets område. Vi arbetar konstruktivt vidare i hopp om en enhetlig lösning för Almegas alla avtalsområden”.

Fakta:

Fackförbundet Unionen varslar om strejk tillsammans med Sveriges Ingenjörer. Om de inte kommer överens med arbetsgivarna senast måndag 18 april blir det strejk.

Varslen på SVT gäller samtliga orter. Totalt är det drygt 800 personer som berörs.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör