Reportern Samir Bezzazi (t.v.) hoppas på att tillsammans med fotografen Sandy Hansson vinna ännu en guldspade för Västs räkning till helgen. T.h. planeringsredaktören Anton Svendsen. (foto: Mats Carlsson-Lénart)
Publicerad 6 april 2016 07:00 - Uppdaterad 8 april 2016 17:00
På tolv år har SVT:s nyhetsredaktion i Göteborg tagit hem åtta Guldspadar. Nu till helgen kan det bli en nionde för Sveriges mest framgångsrika lokala grävare.
Sandy Hansson och Samir Bezzazi är nominerade till en Guldspade i kategorin Lokal-TV för sin kartläggning av hur många i Sverige som dött av eller vårdas för tarmbakterien Clostridium difficile.
– Vi visade att hundratals svenskar dött av en smittsam, dödlig bakterie som sjukvården har svårt att snabbt analysera och bedöma, säger Samir.
Nyhetsredaktion med udd – grävandet sitter i väggarna på SVT:s hus på Hisingen i Göteborg. (foto: Mats Carlsson-Lénart)
Grävet föddes i och med att Samir i sin egen omgivning hörde talas om den okända bakterien. Han började kolla vidare för att få en uppfattning om hur vanligt det var att människor drabbades av den.
– Jag fick möjlighet att jobba med grejen som ett gräv. Det växte, vi fick fram mer och mer och till slut kunde vi sända och online-publicera i tre dagar här i Väst. Även många andra lokala SVT Nyheter hade versioner. Och så blev det inslag i Rapport och även ett ämne i Morgonsoffan, berättar Samir.
Genomslaget för nyheten om den farliga tarmbakterien blev stort och andra medier hakade på. Folk hörde av sig och det blev ytterligare uppföljningar.
– Man kan vara rätt trygg i att grävsatsningar genererar mer publiceringar och inslag än först planerat, säger planeringsredaktören Anton Svendsen.
Lena-Marie Nilsson inledde Västs medvetna grävsatsning när hon tillträdde som chef för redaktionen 2007. (foto: Mats Carlsson-Lénart)
Och på SVT Nyheter Väst är grävtänket väl utvecklat. När Lena-Marie Nilsson 2007 blev chef för dåvarande Västnytt aviserade hon att grävande journalistik skulle bli ett signum för redaktionen. Men redan innan dess fanns det en viss tradition av grävande på Västnytt, den första Guldspaden togs hem redan 2003.
– Jag anställde redaktören Hans P Hammer från GP, specifikt för att vi skulle utveckla den egna journalistiken. Hans har väldigt stor del i att vi fått fem guldspadar under de senaste sex åren, säger Lena-Marie Nilsson.
Anton Svendsen, planeringsredaktör. (foto: Mats Carlsson-Lénart)
Men just nu är Hans P Hammer utlånad till Sverigedesken som planerare för att samordna alla SVT Nyheters redaktioners egen journalistik. I stället är det Anton Svendsen som leder grävarbetet i Väst.
– Det allra viktigaste för att vi lyckats så bra är att vi inte har någon liten grävgrupp eller ensam stjärnreporter som gör alla de här jobben. Se bara på våra priser, det är alltid nya medarbetare som vinner.
– Grävandet är kultur här på redaktionen, fyller Samir Bezzazi i.
Grävinriktad redaktionsledning: Redaktörerna Joakim Fransson och Anton Svendsen samt, med ryggarna mot kameran, nyhetschef Lena-Marie Nilsson och redaktionschef Josefin Ziegler. (foto: Mats Carlsson-Lénart)
Samir arbetade i två månader med sin och Sandys nu nominerade grävsatsning om tarmbakterien.
– Jag fick ju jobba mina schemalagda morgonpass som vanligt men i övrigt var jag frigjord att arbeta med grävet.
Tack vare att alla är med och gräver då och då finns en utbredd förståelse för att en kollega sitter och jobbar med något som inte ger utdelning förrän efter veckor eller kanske månader.
– Man tänker att nästa månad är det kanske jag som står där och gräver, säger säger Anton Svendsen.
Michael Verdicchio och Sandy Hansson, SVT Västnytt, vann en guldspade förra året för 'Hemtjänstbluffen'. (Foto: Sara Görlin)
Sandy Hansson började på SVT i Göteborg redan för 37 år sen, då som elektriker. Nu är han reporter men jobbar mest som fotograf och redigerare. Guldspadenomineringen i år är hans tredje.
– Det är väldigt givande att arbeta med de här lite djupgående och längre projekten. Att jobba i par är också väldigt roligt och mycket av idéerna hur vi ska gå vidare föds under resans gång, till exempel när vi sitter i bilen till och från olika intervjuer och andra inspelningar, säger Sandy.
Förra året vann Sandy sin första Guldspade, tillsammans med Michael Verdicchio för projektet ”Care Together”.
Redaktionschefen Josefin Ziegler ansvarar för den svåra balansgången mellan händelsebevakning och grävande på SVT Nyheter Väst. Foto: Mats Carlsson-Lénart
Samtidigt som Väst har en tradition av att lägga en stor del av sina resurser på egna nyheter finns en förväntan i publiken att SVT ska rapportera om det som händer just nu, så snabbt och så närvarande som möjligt.
– Vi har ett väldigt nyhetsintensivt år bakom oss, med händelser som skolattacken i Trollhättan och det uppmärksammade mordet på Lisa Holm. Dessutom går vi in och sänder direkt mycket mer nu än tidigare, säger Josefin Ziegler, som blev redaktionschef för SVT Nyheter Väst när Lena-Marie Nilsson i fjol utsågs till nyhetschef för hela publiceringsregion Väst.
Hon menar att en god planering framåt också är en förutsättning för att snabbt kunna kasta om och satsa stort vid nyhetshändelser.
- Och efter ett stort nyhetsläge är redaktionen trött och då gäller det att ha egna, agendasättande nyheter på lager att publicera. Så det är jätteviktigt men svårt att hitta en balans, säger Josefin Ziegler.
– Kan detta vara ett gräv? Anton Svendsen, planeringsredaktör. (foto: Mats Carlsson-Lénart)
På SVT Nyheter Väst är målet att nomineras till ett stort journalistiskt pris varje år.
– Grävande behöver bli ännu viktigare. Vi ska ha egna avslöjanden, inte minst eftersom vi är ett public service-bolag. Dessutom ser vi att det publiken klickar och ser mest, förutom riktigt stora nyhetshändelser, är avslöjande gräv, säger Anton Svendsen.
247.e602927b0367954b71afe602927b0367