15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Truckkörning i Göteborg

– Att köra truck är som att cykla, har man en gång lärt sig så sitter det i ryggmärgen, säger Lis Svensson. (foto: Anders Egle)

Publicerad 29 mars 2016 08:52 - Uppdaterad 31 mars 2016 17:16

Truckkörning i tom studio - för säkerhets skull

Vad göra när det dyker upp en sällsynt inspelningsfri dag i TV-studion? Öva på att köra truck, såklart.

Så tänkte i alla fall Johan Olsson i Göteborg, och lät kollegorna fräscha upp sina färdigheter med det livsfarliga schabraket. För säkerhets skull.

– Akta!

Lis Svensson tar det säkra före det osäkra och varnar högljutt sina kollegor när hon drar iväg med trucken över det tomma studiogolvet. Men det är ingen fara – trots att det gått snart 30 år sedan hon tog sitt truck-körkort och kanske … kan det vara 20 år sedan? … som hon senast verkligen körde en truck, så sitter de gamla takterna i.

– Det är som att cykla, har man en gång lärt sig så sitter det i ryggmärgen, säger hon och skrattar nöjt.

– Men jag skulle inte vilja ge mig på att verkligen lyfta någonting med den, lägger hon till, för säkerhets skull.

Truck-körning

Lis Svensson, Lars Rehnborg och Sven Frisk. (foto: Anders Egle)

Träna på tomma pallar

Nej, idag handlar det bara om att träna på att lyfta några tomma pallar och köra dem mellan två platser i studion, och som produktionsledare på SVT är det egentligen inte så troligt att Lis Svensson verkligen kommer att få användning för sitt truckkort framöver heller. Annat var det i början av karriären.

– Då jobbade jag i rekvisitaförrådet och där behövde man flytta tunga flyglar och allt möjligt med truck. Jag glömmer aldrig när vi spelade in serien Gösta Berlings saga på 80-talet och vi körde runt med en massa tunga tunnor som skulle vara rekvisita. Thommy Berggren vägrade ställa sig framför kameran innan han fick skriftligt på att de inte innehöll något farligt! berättar Lis medan hon tittar på när mångårige kollegan Sven Frisk också övningskör med trucken.

Truck-körning

...Och nu är det Sven Frisks tur att flytta pallar. (foto: Anders Egle)

30-tal testkörde

Under dagen blir det till slut ett 30-tal ur personalen på SVT i Göteborg som kommer till studion för att fräscha upp sina truck-färdigheter. Initiativet kommer från ateljésamordnaren Johan Olsson, som fick idén när han själv var på en kurs häromveckan.

– Vi har ju en hel del maskiner här på SVT och vart femte år måste vi uppdatera våra tillstånd att köra alltifrån pelarliften till telfrarna, alltså vinscharna som vi hissar upp grejer i studiotaket med. Men truck-körkortet tar man bara en gång, sedan har man det för livet, trots att man hur lätt som helst kan köra ihjäl någon vid minsta misstag med ett sånt schabrak, säger Johan Olsson.

Tom studio

När det sedan dök upp en högst sällsynt helledig dag i den annars så fullbokade studion skickade han ut ett upprop till alla sina kollegor i Göteborg: ”Alla som har körkort för truck är välkomna på tisdag för att träna och uppdatera sina färdigheter!”

Truckkörning

Fredrik Nordberg får instruktioner av Johan Olsson. (foto: Anders Egle)

– Jag har ingen aning om hur många här som har truck-körkort men en kollega sa att han aldrig skulle våga köra en truck idag, eftersom han inte kört sedan han tog kortet för åtta år sedan. Och det förstår jag, för kommer det hit en leverans med fyra, fem ton grejer som ska lastas av så är det varken enkelt eller säkert om man inte är van, säger Johan Olsson.

Truckkörning

Inga problem det där inte... (foto: Anders Egle)

Flyttar rekvisita

Idag är det bara en knapp handfull av det 25-tal som arbetar i och runt studion som dagligdags hoppar upp i trucken på SVT i Göteborg och flyttar rekvisita eller tar emot gods, trots att det egentligen är många fler som skulle kunna rycka in om det behövs.

– Hittills har det inte varit några problem men det är klart att vi blir sårbara ju färre vi är som vågar oss på att hantera ett så viktigt arbetsredskap. När det nu inte finns några juridiska krav på att uppdatera kunskaperna så kan vi ju hjälpas åt och göra det själva, för säkerhets skull, säger Johan Olsson.

truckkörning

– Jag jobbade på Volvos reservdelslager en gång i tiden men har inte kört truck sedan jag började här på SVT 1996. Handlaget sitter lite grand i ryggmärgen, märker jag nu, men efter att ha sett ett antal incidenter på Volvo så har jag stor respekt för hur illa det kan gå om man inte är försiktig, säger serviceingenjören Fredrik Nordberg, vars största utmaning visade sig vara att knyckla in sina 202 centimeter i själva trucken. (foto: Anders Egle)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör