6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Hanna Stjärne

VD Hanna Stjärne (foto: Janne Danielsson)

Publicerad 21 mars 2016 14:02 - Uppdaterad 4 april 2016 17:11

VD:”En attack mot medier är en attack mot demokratin”

I vad som verkar vara en samlad attack i lördags kväll slogs flera av de största mediesajterna ut, bl a DN, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet.

- SVT rapporterade och sände och blev ännu mer den primära källan för information för många när andra medier angreps. Att mediesajter var målet för attacken understryker bara vikten av det fria ordet och av publicistikens roll, säger VD Hanna Stjärne.

Det var klockan 20.40 i lördags kväll som en stor mängd mediesajter slogs ut under cirka två timmar. Allt tyder på att attacken var en så kallad överbelastningsattack, en attack där många datorer trafikerar ett mål, och på så sätt slår ut en webbplats.

SVT har sedan tidigare höjt beredskapen mot hackerattacker, och har bland annat ökad bevakning av IT-systemen.

- Vi utsätts ständigt för attacker, större eller mindre, och har system som uppmärksammar när någonting inträffar. Då kan vi dra igång ett antal åtgärder för att motverka, förklarar Johan Ribberheim, informationsäkerhetsansvarig.

SVT:s roll viktigare än någonsin

Hanna Stjärne kommenterar attacken:

- Flödet av information har aldrig varit större än nu – och flödet av desinformation har aldrig haft sådana proportioner tidigare. Det gör att SVT:s roll som den som verifierar information och utforskar vad som har hänt, aldrig varit viktigare än nu.

- När medier tystas, om så bara för en stund, skakar samhället till. En attack mot medier är en attack mot demokratin. Den här gången klev public service fram, både SVT och Sveriges Radio, och vi ser löpande över vår IT-säkerhet för att kunna vara en så trygg och pålitlig nyhetskälla som möjligt, säger hon.

Anonymt hot

Strax före det att sajterna slutade att fungera på lördagskvällen lades ett anonymt twitterkonto ut hot om attacker de kommande dagarna mot svenska myndigheter och medier som ”sprider falsk propaganda”.

Idag kommer inrikesminister Anders Ygeman (S) att bjuda in representanter från svenska mediehus för att diskutera beredskapen inför sådana här attacker.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör