21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Invigning i Angered

Att få prova på att vara tv-reporter var populärt. (foto: Anders Egle)

Publicerad 21 mars 2016 09:19 - Uppdaterad 24 mars 2016 20:55

Förväntningar, förvåning och förundran i Angered

Det var de vanligaste reaktionerna när Angeredsborna äntligen fick komma och träffa SVT Nyheter Västs nya lilla redaktion.

Förväntningar på en nyanserad bild av förorten, förvåning över att SVT gör den här satsningen och förundran över att Bolibompadraken – och till och med lokalnyheternas programledare - faktiskt finns i verkligheten.

– Hallååå draken!

De storögda barnens klappar på den lurviga magen var lika många som de lika storögda föräldrarnas mobilkameror när Bolibompadraken med jämna mellanrum gjorde dansanta framträdanden utanför kulturhuset Blå Stället i Angered i fredags. Sångerna var uppenbarligen bekanta, liksom dansstegen, men den eviga frågan om drakens könsbestämning fick inte heller den här gången några tydliga svar.

– Jag tycker att ögonen ser ut som en tjejs, men magen är mer som en killes på nåt sätt, som en liten flicka i publiken sammanfattade sina intryck från nära håll.

Bolibompadraken får en kram

Kram! (foto: Anders Egle)

Stor trängsel

Innanför dörrarna till Blå Stället var trängseln mellan varven lika stor som utanför, trots frånvaron av drakar och dans. I viss mån var det kanske gratis godis, nyckelremmar och reflexer som lockade, men också möjligheten att få prova på att vara tv-reporter och – inte minst – att få prata med Sandy Kalleny, en av den nya redaktionens två reportrar.

– Det har varit en fantastisk dag! Det är väldigt många som vill komma fram och prata och jag har fått en handfull konkreta tips på nyheter som vi absolut kommer att gå vidare med, säger Sandy i en kort paus, innan nästa Angeredsbo kommer fram och vill prata med henne.

Invigning i Angered

Spännande att prova på att vara tv-reporter. (foto: Anders Egle)

Bara positiva reaktioner

Sandys kollega Sofia Nordén är typsikt nog sjuk just den här invigningsdagen, efter att hon har arbetat intensivt sedan i augusti med att förbereda starten av den nya lokalredaktionen.

I januari anslöt Sandy och sedan dess har de visserligen utgått från centralredaktionen på Hisingen, men haft Angered och de övriga förorterna i nordöstra Göteborg som sina specialområden för att nätverka och skapa relationer inför flytten hit nu i mitten av mars.

– De flesta vi möter här idag på invigningen är väl medvetna om att vi skulle komma hit, men för en del är det en nyhet. Några är skeptiska till vad vi ska här att göra eftersom de tycker att bilden av förorterna är ensidig i medierna idag, och det förstår jag. När jag förklarar att vi gör detta just för att kunna ge en mer nyanserad bild så är reaktionerna bara positiva, säger lokalredaktionernas gruppchef Karin Linton.

Invigning

Det var många som ville prata med Sandy Kalleny, en av den nya redaktionens två reportrar. (foto: Anders Egle)

Rimlig målsättning

Två till tre egna nyheter till broadcast per vecka och någon webbartikel per dag, så lyder förväntningarna på Sandy och Sofia, som ska arbeta på vardagarna med utgångspunkt från den lilla redaktionen inne på Blå Stället.

– Det känns som en rimlig målsättning. Själv bor jag bara ett par kvarter härifrån och blir stoppad för att prata om tips och förslag på nyheter varje gång jag ska gå och handla mat. Tidigare har inslagen härifrån ofta handlat om utanförskap eller positiva och negativa ytterligheter, men nu är målet att skildra relevanta nyheter från vardagslivet här, precis som från övriga Göteborg, säger Sandy Kalleny.

Tillbaka i Angered

Efter ett par år i Stockholm, där hon först utbildade sig på Södertörn och sedan jobbade ett och ett halvt år på UR och ett halvår på ABC, har Sandy alltså återvänt till Angered, där hon är född och uppvuxen.

– Jag kommer ihåg när jag för två år sedan hörde om beslutet att öppna en redaktion i här. ”SVT plus Angered, det är ju mitt drömjobb, det måste jag ha!” tänkte jag, säger Sandy, som tror att hennes lokalkännedom, plus att hon talar både arabiska och svenska, gör henne lyhörd för jargongen och stämningen och för vilka frågor som är viktiga för invånarna.

Invigning

Risk att gränsen suddas ut

– Samtidigt är det ju en risk att gränsen mellan arbete och privatliv suddas ut när man bor och arbetar i samma stadsdel, och som för all lokaljournalistik kan det bli känsligt när man ska granska de personer eller företeelser man har en mer eller mindre personlig relation till. Det är en utmaning som man måste hantera professionellt, säger Sandy Kalleny.

Balansgången är väl känd av redaktionschefen för SVT Nyheter Väst, Josefin Ziegler, som har det största förtroende för både Sandy Kalleny och Sofia Nordén vad den saken anbelangar – också.

– Det är inget lätt jobb de har framför sig. Grunduppdraget är ju detsamma som för oss alla, men när man kommer så här nära sin publik ställer det ännu högre krav på drivet och den journalistiska integriteten, och det har både Sandy och Sofia gott om, säger Josefin Ziegler.

Josefin Ziegler och Bolibompadraken

Josefin Ziegler, redaktionschef för SVT Nyheter Väst och Bolibompadraken. (foto: Anders Egle)

Vi är här för att stanna

Att det blir en lyckad satsning på ytterligare en lokalredaktion, vid sidan av de i Uddevalla och Borås som Nyheter Väst redan har, är hon övertygad om.

– Det här är inget test eller projekt utan vi är här för att stanna. Fler journalister på fältet i områden där det bor många människor är ju ett av de övergripande målen för omställningen av SVT:s lokala nyheter, och genom att finnas här och skildra vardagen ur Angeredsbornas perspektiv så kommer vi också göra mer angelägen journalistik för alla som bor i Göteborg och Västra Götalands 49 kommuner, säger Josefin Ziegler.

Bildsvep från invigningen

Här följer ett bildsvep från invigningen i fredags, den 18 mars. Fotograf: Anders Egle.

Bolibompadraken
Invigning
Bolibompadraken
Bolibompadraken
Bolibompadraken
Bolibompadraken
Invigningen
Bolibompadraken
Bolibompadraken
Invigningen
Invigningen
Invigningen
Bolibompadraken
Bolibompadraken
Bolibompadraken
Invigningen
Invigningen
Invigningen
Invigningen
Invigningen
Invigning
Invigningen
Invigningen
Invigningen
Invigningen
Invigning

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör