21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
 Karoline Spångberg Norlander.

–Vi måste vara ödmjuka inför den här stora förändringen och jobba med att förbättra det som inte blev perfekt från början, säger nyhetschef Karoline Spångberg Norlander. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 18 mars 2016 07:00 - Uppdaterad 21 mars 2016 13:58

Nyhetschefen om läget på Nyheter Stockholm:
– Vi har en plan för arbetet framåt

Efter att personalen vid SVT Nyheter Stockholm skrivit och påpekat vad som upplevs som missförhållanden och brister i den nya lokala nyhetsorganisationen har ledningen för publiceringsområde Öst nu tagit fram en handlingsplan.

– Vi ska se över vad som kan göras bättre, säger nyhetschef Karoline Spångberg Norlander.

Vi har tidigare i Vipåtv berättat om personalen på SVT Nyheter Skåne som sen nyordningen inom det lokala infördes för snart ett år sen känt sig pressade av kravet på multikompetens, i kombination med fler men kortare arbetsdagar. Enligt facket i Malmö kan flera fall av långa sjukskrivningar kopplas till den nya arbetssituationen.

Men även i Stockholm har de anställda som jobbar med lokala nyheter tröttnat på vad de upplever som ett delvis feltänkt nytt sätt att göra nyheter.

SVT har haft orealistiska förväntningar på omgörningen, menar arbetsplatsombudet Stefan Olsson.

SVT har haft orealistiska förväntningar på omgörningen, menar arbetsplatsombudet Stefan Olsson på SVT Nyheter Stockholm.

– Vi kände på ett väldigt tidigt stadium att hela den här stora förändringen för varje medarbetare var mer eller mindre kaotisk. Men vi blev tillsagda av företaget att vänta och se. Fast redan under hösten blev vi övertygade om att mycket inte var inkörningsproblem, säger Stefan Olsson, redaktör och även fackligt arbetsplatsombud på SVT Nyheter Stockholm.

Bra möte

I början av mars skrev arbetsplatsombuden ett brev till SVT Nyheter Stockholms ledning där personalen förklarade hur den ser på sin situation och där även fyra krav formulerades.

– Minska maxantalet sändningar för programledarna från nio till sex per dag. Införande av dubbelbemanning på helgerna, minskad kravbild för videojournalisterna och att frigöra redaktörerna från programmeringsarbete, säger Stefan Olsson.

I tisdags möttes arbetsplatsombuden och den närmaste ledningen med Östs nyhetschef Karoline Spångberg Norlander i spetsen.

– Det var ett väldigt bra möte och vi fick direkt igenom ett av våra krav, nämligen dubbelbemanning på helgerna – i ett första steg fram till sommaren, säger Stefan Olsson. Så det låter lovande men sedan får vi se vad som kommer ut i slutändan.

Stefan Olsson

Stefan Olsson hoppas att ledningens besked på mötet i tisdags är början på bättre förutsättningar för SVT Nyheter Stockholm. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Ödmjukhet behövs

För de övriga tre kraven från personalen tillsätts nu omgående en grupp under SVT Nyheter Stockholms chef Geronimo Åkerlund.

– Vi behöver förtydliga ännu mer vad som ingår i t ex olika arbetspass och hur man ska agera i olika situationer för att inte skapa onödig stress, säger nyhetschefen Karoline Spångberg Norlander.

Hon har förståelse för personalens situation och är öppen för att det arbete som nu inleds kan leda till att en del saker ändras.

– Vi ser över detta nu, för när man gör en så stor förändring som vi gjorde i fjol är det klart att inte allt kan bli perfekt från början. Det måste man vara ödmjuk inför.

Mer programmering och mindre journalistik har det blivit för redaktörerna Stefan Bokström och Stefan Olsson.

Mer programmering och mindre journalistik har det blivit för redaktörerna Stefan Bokström och Stefan Olsson.(foto: Mats Carlsson-Lénart)

Inte tid att prata

Programledarnas situation i Stockholm är särskilt svår, enligt facket. Det beror på att de gör tre program per kväll, med tre sändningar per varje. Två som bandas och en som går direkt.

– Programledaren har så fullt upp med alla sina sändningar, påannonser osv så att det ens finns någon tid för matrast. Dessutom går det ut över den publicistiska kvalitén då jag som redaktör inte längre kan bolla exempelvis formuleringar och löp med programledaren eftersom denne helt enkelt inte har tid att prata, säger Stefan Olsson.

En annan konsekvens av programledarens arbetsbelastning är att det inte längre finns utrymme för att ha gäster med direkt i studion.

– Programledaren hinner helt enkelt inte förbereda sig, förklarar Stefan Olsson som hoppas på en avlastning av stockholmsstudion så småningom.

Programmering av sändningar tar för mycket tid, menar redaktörerna vid SVT Nyheter Stockholm

Programmering av sändningar tar för mycket tid, menar redaktörerna vid SVT Nyheter Stockholm. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Programmering av sändningar tar för mycket tid, menar redaktörerna vid SVT Nyheter Stockholm

Programmering stjäl tid

Även redaktörerna på SVT Nyheter Stockholm upplever att de nu har sämre förutsättningar att göra ett bra jobb än tidigare.

– Det beror på att vi måste lägga så mycket tid på att programmera sändningarna, något som tidigare en sändningsproducent gjorde. På grund av att våra system är ganska primitiva går det inte att göra nästa sändning utifrån den förra, vilket skulle sparat mycket tid. Nu har jag inte alls samma möjlighet som förut till att coacha reportrar och göra en bra sändning, säger Stefan Olsson.

Nyhetschefen Karoline Spångberg Norlander är medveten om att redaktörernas arbetsuppgifter förändrats.

– En ledstjärna i hela förändringsarbetet har varit att lägga mer kraft på insamling och mindre på utsändning. Det handlar också om att arbeta mer med förproducerat och planerat innehåll för att inte allt ska göras när det närmar sig deadline för bandningar, säger Karoline Spångberg Norlander.

Shohreh Zare och Stefan Olsson

Den tidsödande programmeringen av sändningar går ut över redaktörernas journalistiska arbete, anser personalen på SVT Nyheter Stockholm. På bilden reportern Shohreh Zare och Stefan Olsson.

Får lista ut själv

När det gäller situationen för reportrarna påminner situationen i Stockholm inte överraskande om hur lokalkollegorna i Malmö och på andra orter upplever sin roll som multikompetenta videojournalister.

– Allt som vi förväntas göra, all output i form av webb, TV och sociala medier är väl beskrivet. Och alla ska kunna och göra allt. Men hur man ska klara det finns inte närmare förklarat, utan det måste varje medarbetare lista ut själv, menar Stefan Olsson.

Stefan Olsson

- Vi måste ha bättre beredskap att klara av stora nyhetshändelser, menar Stefan Olsson, redaktör och fackligt ombud.

Han menar att SVT haft orealistiska förväntningar på den nya organisationen och att det varit bättre om det nya sättet att göra nyheter först testats ordentligt i något pilotdistrikt.

Stefan tycker inte heller att det vid resursfördelningen inom SVT Nyheter tagits tillräcklig hänsyn till att olika distrikt har olika behov.

Från studion i Stockholm sänder samma programledare tre olika nyhetsprogram.

Från studion i Stockholm sänder samma programledare tre olika nyhetsprogram.

Mycket som är bra i det nya

– Man ska absolut inte glömma att det finns mycket som är bra i det nya, säger Stefan Olsson. Att vi ska vara mer lokala och att vi exempelvis nu har redaktioner i Rinkeby och Södertälje. Men vi är ju trots allt en nyhetsredaktion i en storstad och vår publik förväntar sig att vi kan rapportera om aktuella händelser just nu.

Nyhetschefen Karoline Spångberg Norlander understryker att de nu igångsatta diskussionerna endast gäller SVT Nyheter Stockholm.

– Samtidigt har förändringen lett till att vi är väldigt framgångsrika, vi har ett mer lokalt utbud med fler reportrar på fler ställen till glädje för publiken. Vi har en stark utveckling online och dessutom har vi tre nomineringar till guldspadar i lokal-tv-klassen. En av dem i publiceringsområde Öst.

Detta har hänt:

- 12 april 2015; Nya lokala nyhetsorganisationen sjösätts

- Februari 2016: SVT Nyheter Skånes personal kräver att lokalreportrarnas ansvarsprofiler omformuleras

- 3 mars 2016: SJF:s arbetsplatsombud på SVT Nyheter Stockholm skriver till sin ledning med krav på förändringar, bland annat minskad kravbild för videojournalister.

 

Fakta: Publicerings-område Öst:

En av fyra regioner i SVT Nyheters nya organisation. Omfattar sju olika nyhetsprogram.

SVT Nyheter Stockholm består av huvudredaktionen i Stockholm, lokalredaktionen i Rinkeby och redaktionen i Södertälje som gör det egna programmet SVT Nyheter Södertälje.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör