7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Stephan Wilson

Han gjorde det! Stephan Wilson kommer i mål i Mora efter nio mils Vasalopp. På söndag sänds sista avsnittet i "Stephan på glid."

Publicerad 17 mars 2016 07:00 - Uppdaterad 21 mars 2016 13:57

Stephans otroliga resa - från blåbär till Vasaloppsåkare

Några minuter före klockan åtta på söndagskvällen dök det upp: Stephan Wilson klarade Vasaloppet! Färden från Sälen till Mora tog 11 timmar, 57 minuter och 51 sekunder.

Men resan har varit längre än så, och handlar om mer än en vanlig killes vilja att bocka av världens största skidtävling.

Drömmen om denna programserie har 36-årige Stephan Wilson, till vardags programledare i bland annat Lilla Sportspegeln och Mitt Sverige, burit på i många år.

- Det finns flera anledningar till att jag ville göra det här. Längdskidor är en av Sveriges folkligaste sporter. Uppemot en miljon människor tittar på Vinterstudion vanlig helg och runt 15 000 startar i Vasaloppet tidigt på morgonen första söndagen i mars, varje år. Men, samtidigt är det en väldigt segregerad sport, både när det kommer till etnisk och socioekonomisk bakgrund. Jag har velat väcka tankar: kan en så folklig sport vara så segregerad? Och, hur får man ihop livspusslet med jobb, familj och träning? säger Stephan Wilson.

-Jag är så glad att det fanns en projektledare som ville och hade mod att satsa på det, säger han.

I augusti i fjol stod Stephan Wilson för första gången på ett par rullskidor.

I augusti i fjol stod Stephan Wilson för första gången på ett par rullskidor.

Åkte skidor för första gången

I augusti i fjol stod Stephan Wilson för första gången på ett par rullskidor. Citat som ”Driver du med mig, eller är du så där dålig?” och ”Du behöver inga bromsar” från Stephans hustru Emma Wilson fick många att dra på smilbanden.

Serien – sju avsnitt i Vinterstudion varav det sista sänds nu på söndag 20 mars, plus genomförandet av Vasaloppet – är många gånger rolig, men innehåller också mycket svärta.

Ärlig i sitt uppsåt

- Det är det jag gillar med Stephan, att han är så ärlig i sitt uppsåt och uttryck. Är han frustrerad, trött eller ledsen så syns och känns det. Likaså om han skäms, är osäker eller bara väldigt glad, sägerErika Christensson, projektledare för Vinterstudion och den svenska sändningen av Vasaloppet, och fortsätter:

- Vi måste kunna se på längdsporten med nya ögon. Är den fortfarande folklig om många svenskar aldrig ens kommer i närheten av den? Kan det förändras?

Stephan kämpar på i regnblandat snöoväder.

Stephan kämpar på i regnblandat snöoväder.

Följt Stephan i ur och skur

Seriens fotograf och redigerare är Dan Svensson, som följt Stephan i ur och skur till fots, på cykel, skoter, skidor ochi bil. Alltid med kameran rullande.

- Numera vill min dotter inte bara säga god natt till pappa, utan även till Dan, säger Stephan Wilson.

Olika vägar in i sporten

I "Stephan på glid" har tittarna också fått lära känna Vinterstudionspopulära profiler som Jacob Hård, Mathias Fredriksson och Johanna Ojala på nya sätt.

Deras väg in i sporten ställs mot Stephans.

Stor uppmärksamhet

Stephan Wilsons resa mot Vasaloppet och den nio mil långa kampen har rönt stor uppmärksamhet.

SVT Sports postning på Facebook att han klarat loppet nådde fler än 1,2 miljoner användare och över 500 000 tog del av videon där Richard Olsson tog emot en märkbart sliten Stephan efter mållinjen.

Stephan Wilson på Stadion i Stockholm.

Stephan Wilson på Stadion i Stockholm.

- Det är så många olika människor som kommit fram eller hört av sig. Elitåkare, motionärer, barn, föräldrar, äldre. Flera som lagt skidorna på hyllan eller aldrig skulle gå i närheten av ett skidspår säger att de nu gett det en chans till, säger Stephan Wilson.

Kommer du att fortsätta åka skidor?

-Ja, absolut. Alla i familjen har nu egna skidor och vi åkte senast i helgen.

Blir det blir något mer Vasalopp?

- Hjärtat säger ja, kroppen säger just nu nej.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

22 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör