13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Tjejmässa

Viosa & Carmen är båda 17 år och gillar helt olika program. Viosa vill se tunga dokumentärer, gärna om folk som har det jobbigt, medan Carmen gillar lättsammare program som Hollywoodfruar och Ensam mamma söker. Carmen tycker att SVT ofta tänker för mycket i sina program. "Det blir för korrekt." (foto: Anna Bylund)

Publicerad 15 mars 2016 12:44 - Uppdaterad 16 mars 2016 12:29

Ungas tips för nytt SVT-program: "Var inte för präktiga"

På Tjejmässan, som anordnades i Malmö för en tid sedan, deltog fem SVT-medarbetare för att nätverka, berätta om SVT – men också för att ta med sig tips och önskemål till ett nytt relationsprogram för unga.

Och råden löd: ”Berätta gärna hur det är, men skriv oss inte på näsan”.

Anna Bylund berättar om dagen:

Hanna Wollinger, Åsa Wiberg, Kajsa Tosting, Annika Lövström och jag, Anna Bylund, från SVT Malmö besökte i slutet av februari Tjejmässan 2016 på Ungdomens Hus i Malmö för att träffa tjejer mellan 10 och 19 år.

Tjejmässan i Malmö har funnits sedan 1995 och görs av, med och för tjejer. Här kan man pröva på sumobrottning, få naglarna fixade, kolla på uppträdanden och prata med olika föreningar och även myndigheter.

Bygga broar

Idén är att bygga broar mellan tjejer från olika stadsdelar och att tjejerna kan upptäcka nya fritidsaktiviteter och utöka sitt kontaktnät.

Polisen, Ungdomsmottagningen, en cosplay-förening, Rädda Barnen, Fryshuset och många fler var på plats - och även ett gäng från SVT alltså

SVT ska ju börja göra mer innehåll för målgruppen 12-18 år och med anledning av det hade vi en monter på mässan för att nätverka och knyta kontakter.

Åsa Wiberg och Hanna Wollinger intervjuar

Åsa Wiberg och Hanna Wollinger intervjuar. (foto: Anna Bylund)

Många ville dela med sig

Förutom att vi satte upp bilder på SVT:s kvinnliga profiler och visade klipp från våra program, bjöd vi in tjejer att prata med oss om sina medievanor. Vi ville också höra deras tankar kring ett relationsprogram för unga som vi jobbar med i Malmö nu.

Till vår stora glädje var det många som ville dela med sig av sina tankar och vi intervjuade ca 50 tjejer.

Vi tyckte alla att det gav oss väldigt mycket att prata med dem. Jag tror att vi alla gick därifrån med tanken om att alla är väldigt olika, tycker olika och vill se olika saker. Men det fanns ändå några saker som många tyckte och som stack ut.

"Fokusera på problem i relationer"

När vi pratade om relationsprogrammet som vi ska göra från Malmö fick vi tipset från flera stycken att inte göra det för tråkigt. "Inte så mycket fakta utan mer fokusera på problem i relationer med vänner och dem man är kära i."

- Ni behöver inte göra det så svårt, sa en tjej och menade att vi på SVT tänker för mycket, för professionellt och att vi överanalyserar.

Hon ville ha det lite glossigare och mindre präktigt. Tankar som återfanns bland svaren från många av tjejerna.

Många tipsade oss också om att de ville se verkligheten, sanningen. Höra äldre eller jämgamla berätta om hur det är. MEN, inte bli skrivna på näsan. Att riktiga personer delar med sig.

Hanna Wollinger och Annika Lövström pratar med Viosa & Carmen 17 år.

Hanna Wollinger och Annika Lövström pratar med Viosa & Carmen 17 år. (foto: Anna Bylund)

Här är några tankar och åsikter vi tog med oss:

  • De flesta nämnde att de tittade på Netflix, Youtube, TV6 och streamingsajter för att se dramaserier, dokumentärer och youtubers där framförallt pranks och smink och skönhetsrelaterat drog mest. Bland dramaserierna nämnde många Empire och Pretty Little Liars. Relationer, action och humor var de största genrerna.
  • Bland SVT:s titlar så tittade många på Lilla Aktuellt och faktiskt även Rapport. Barnkanalen tittade de mest på tillsammans med syskon, men många kunde ändå nämna många titlar som Fixa Rummet, Wild Kids, Portkod och Fredagkväll med Malin. Melodifestivalen, Bron, Djursjukhuset och Ung och Bortskämd var också program som många kollat på.
  • Många pratade också nostalgiskt om barnprogram de sett när de var yngre. Titlar som nämndes var Vintergatan, Gabba Gabba, Bobster, AF1 & Kompisar på nätet.
  •  Vi fick klart för oss att youtubern Therese Lindgren är sjukt stor liksom Tova Helgesson, Nellie Berntsson och Miss Lisibell. Många av tjejerna sa att de gillar dem som verkligen delar med sig av hur livet är på riktigt. Som vågar berätta om när det är jobbigt!
  • Zlatan och Zara Larsson är utan tvekan Sveriges största kändisar
  • Snapchat & Instagram är störst, följt av Facebook bland de sociala medierna medan Kick och Ask var ute enligt många.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

15 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör