15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT Starling

Med SVT:s egenutvecklade app, SVT Starling, är det enkelt att både filma och överföra filer till hemmaredaktionen. (foto: Per Westergård)

Publicerad 7 mars 2016 07:00 - Uppdaterad 10 mars 2016 16:10

Starling - SVT:s egenutvecklade mobilapp

Alltfler på SVT Nyheter vill använda mobilen som tv-kamera. Krångel med att skicka in filmerna till redaktionen har hittills varit ett hinder.

Nu ska problemet vara löst. SVT:s egenutvecklade app gör överföringen både enkel och snabb.

Det är ingen större vits att filma med mobilen om det inte går att skicka hem materialet. Men det var precis så det var för de SVT:are som var tidigt ute med att använda sina telefoner för att göra nyhetsjobb.

– Jag började använda mobilen som filmkamera redan för flera år sedan men överföringsproblemen var så stora att jag tvingades ge upp, säger Patrik Samuelsson som är videojournalist i Skellefteå.

Johan Dalton porträtt

Johan Dalton

SVT Nyheter som hade initierat Mojo-projektet vände sig då till Johan Dalton, som är teknisk samordnare med ansvar för nyheternas produktionsnätverk. Frågan var som det inte fanns något enkelt sätt att skicka mobilfilmer till redaktionerna.

– Vi hittade en FTP-lösning som fungerade hyggligt. Sedan ordnade vi utbildningar och trodde att alla bekymren låg bakom oss. Då uppdaterades appen och allt började krångla igen, säger Johan Dalton med en suck.

Fixade och trixade

Problemen gick att lösa även om det krävdes att alla användare fixade och trixade med olika inställningar. Värre var att Johan Dalton insåg att de riskerade att få liknande problem varje gång appen uppdaterades.

– Jag skickade in ett förslag till SVT i maj 2015 om att vi bör skapa en egen app som skulle vara enkel för användarna. I oktober 2015 gick förslaget igenom. Då fick jag kontakt med Olle Soprani, som är systemutvecklare på SVT Design i Växjö, och tillsammans började vi skissa på hur den skulle se ut. Nu har vi en fullt fungerande beta som alla som vill kan börja använda. Den skarpa versionen kommer att släppa under mars.

Johan Dalton

Johan Dalton, teknisk samordnare med ansvar för nyheternas produktionsnätverk. (foto: Per Westergård)

Ipad och Iphone

Appen har fått namnet SVT Starling och den kan användas av Ipad och Iphone, både för att filma och för att överföra filer till hemmaredaktionen. Men viktigast av allt; den är enkel att använda.

– Första gången skriver man in sitt SVT-id och anger vilken redaktion man jobbar på. Sen är det bara att sätta igång.

När man har filmat klart är det bara att trycka på knappen ”skicka”. Filen hamnar då både i produktionsnätverket som redaktionen tillhör och i Meta. Dessutom kan SVT Starling, om man vill, skicka iväg ett mejl till valfri person och berätta var filen finns att hämta.

– Det tar inte mer än ett par sekunder från att man har tagit upp telefonen tills man kan börja spela in. När man sedan är klar tar det ytterligare ett par sekunder att få iväg filmen. Enklare än så här kan det nog inte bli.

SVT Starling

När man har filmat klart är det bara att trycka på knappen ”skicka”. Filen hamnar då både i produktionsnätverket som redaktionen tillhör och i Meta.

Push-notiser

Det är även möjligt att använda andra appar, eller kameror, för att filma och sedan låta SVT Starling ta hand om överföringen. En annan funktion som förhoppningsvis kan få betydelse i nyhetsarbetet är att appen kan skicka ut push-notiser. Till exempel med en fråga om någon på redaktionen befinner nära en plats där något som är intressant att bevaka händer.

Appen finns att hämta genom Nyhetswikin, där finns även instruktioner om hur den ska installeras.

– Några av dem som har laddat ner SVT Starling har reagerat på att appen begär att få åtkomst till mobilens bildbibliotek. Det betyder inte att SVT kan se alla bilderna som finns lagrade i telefonen. Det är bara det användaren aktivt väljer att skicka som andra kommer att kunna se.

Android?

En annan vanlig fråga är när SVT Starling kommer för Android-telefoner. Det enkla svaret är att någon sådan inte planeras. Förklaringarna är två.

Den första är att appen är en direkt beställning från Mojo-projektet där man enbart använder Ipad. Den andra är att app-utvecklare inte kan ta kontroll över telefonens kamera på samma sätt som i Ipad och Iphone. Det betyder att det inte går att ändra bildfrekvensen från telefonens 30 bilder per sekund till tv-världens 25 eller 50.

– Därför blir filmer från Andriod-telefoner hoppiga i tv, säger Olle Soprani som är den som har ansvarat för kodningen av SVT Starling.

Christina Johannesson

Christina Johannesson, avdelningschef på SVT Nyheter. (foto: Per Westergård)

Efterlängtad

Att appen är efterlängtad intygar Christina Johannesson, avdelningschef på SVT Nyheter.

– Vi har länge haft behov av att få in rörliga bilder snabbt. När vi nu har en lättanvänd app räknar jag med att fler kommer att göra inslag med sina mobiler. Redan nu har vi ibland inslag i både Aktuellt och Rapport som är filmade men en Iphone.

"Borde sälja appen"

Appen har även väckt uppmärksamhet utanför SVT. Bland annat har Mark Egan, som är EBU:s speciella utbildare i mobil journalistik, både testat och imponerats av dess enkelhet. Han menar att den är så bra att SVT borde sälja den till alla andra EBU-bolag.

– Att sälja appar är ingenting SVT normalt håller på med, men det är uppmuntrande att höra honom säga att vi nu har fått ett enkelt och bra verktyg.

Enligt Christina Johannesson finns nu alla förutsättningar för att mobilen ska bli ett viktigt journalistiskt verktyg.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

25 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör