6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Madelen Wikström

Madelen Wikström är teknisk koordinator för Vasaloppet. (foto: Per Westergård)

Publicerad 4 mars 2016 07:00 - Uppdaterad 8 mars 2016 12:34

Årets Vasalopp produceras på distans

Närvarokänslan när Vasaloppsåkarna passerar Mångsbodarna på söndag 6 mars ska vara densamma. Att en stor del av den tekniska personalen från och med i år ska ratta sändningen från Stockholm är inget som tittarna kommer att märka.

Poängen med att flytta slutproduktionen är istället lägre kostnader.

Vasaloppet är, oavsett tekniskt sätt, en av SVT:s mest krävande produktioner.

Att spelplatsen är de nio milen mellan Sälen och Mora är en utmaning, en annan att i en och samma stund skildra elitens snabba forcering och den betydligt långsammare svansen.

För att klara det finns som vanligt ett stort antal fotografer på plats. Totalt krävs 42 olika videosignaler för att varje viktigt stavtag ska kunna ses av de omkring två miljoner svenskar som varje år tittar på någon del av loppet.

Internationell signal

SVT producerar i samband med Vasaloppet både en internationell signal samt en svensk sändning, den som vi i Sverige ser i Vinterstudion.

Under senare år har kontrollrummet funnits i en OB-buss parkerad i Evertsberg. I år ska alla bilder och allt ljud istället skickas via fiber till Stockholm där sändningen mixas.

Tiden för att få till all teknik som krävs för att kunna flytta produktionen från Dalarna till SVT:s egen hemmaplan har varit kort – främst på grund av långa leveranstider för nödvändig teknik.

Teknik till sändningen i Studiogången.

Tekniken till sändningen organiseras i Studiogången i TV-huset. (foto: Mariana Engvall)

De första skisserna för projektet drogs upp så sent som i november i fjol. Inköp av ny teknik samt modifieringar av befintliga teknik ger SVT möjligheter som vi inte haft tidigare, säger Madelen Wikström som är teknisk koordinator för Vasaloppet.

– Huvudmålen för projektet är att minska kostnaden, och att vi i högre grad ska utnyttja våra egna resurser. Däremot kommer vi inte att göra någon ekonomisk vinst på årets sändning, det här är ett utvecklingsprojekt som kommer att bli lönsamt först på sikt.

Teknik till Vasaloppet

Tekniken till Vasaloppet. (foto: Mariana Engvall)

Samarbete mellan avdelningar

För att förverkliga satsningen har en lång rad olika avdelningar inom SVT samarbetat. Några av de mer drivande inom projektet är, förutom Madelen Wikström, den tekniska projektledaren Gunnar Johansson, TOM:ar samt A-ljud på ATV tillsammans med Henrik Wilsson som är tekniskt ansvarig från Sporten.

– Det är första gången vi har satt ihop ett team med så många personer och där alla olika specialister som behövs har ingått. Projektet har som bonus också blivit en kompetensutveckling av vår egen personal, säger Madelen Wikström.

Den korta tiden för att förverkliga projektet har ställt stora krav på både fokus och samordning och de flesta delmoment har haft tuffa leveranstider. När Vipåtv är på plats i kontrollrummet i Stockholm några dagar innan Tjejvasan startar, som blir den första sändningen med den nya tekniken, är allt dock lugnt.

– Vi har testat alla system och det fungerar som det ska. Nu känner jag mig bara förväntansfull.

Madelen Wikström

Madelen Wikström

Spännande projekt

Även Annika Zahr, som är projektledare för Vasaloppet på Sporten, tycker att projektet har varit spännande. Men hon vill inte överdriva skillnaden mellan årets och de tidigare årens produktioner.

– Vasaloppet har även tidigare gjorts på distans. Tidigare gick alla signaler till en OB-buss i Evertsberg och nu skickas de istället till Stockholm. Det här är en investering som SVT har gjort, det är alltså inte ett renodlat Vasalopps-projekt utan ett nytt produktionssystem som ska kunna användas i många olika sammanhang.

Att Vasaloppet är en komplicerad produktion är en fördel. Det skapar förutsättningar till att använda tekniken på andra SVT-projekt, till exempel Nobelfirandet, Nationaldagssändningen och SM-veckan.

För tittarna kommer dock allt att vara som vanligt. Kampen om segern och slitet bland dem som finns längre bak i kön kommer att skildras med samma känsla som alltid.

Möjligen är Vasaloppet numera världens största distansproduktion.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

28 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör