19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Äkta människor

Äkta människor kan bli en av de dramaserier som läggs ut på SVT Play. (foto: Johan Paulin)

Publicerad 3 mars 2016 19:31 - Uppdaterad 10 mars 2016 16:13

Fler dramaserier i SVT Play med nytt avtal

SVT har träffat avtal med Teaterförbundet och Dramatikerförbundet, som ger SVT möjlighet att publicera t ex drama-, barn- och humorprogram som idag finns i arkivet, men som inte får publiceras i Öppet arkiv (s k "Svarta hålet").

Förändringen kommer snart att märkas i SVT Play där hela dramaserier kommer att kunna läggas ut i ett svep.

SVT:s avtal har länge inneburit höga kostnader för repriser/återbruk av drama, vilket medfört att endast ett fåtal dramaproduktioner per år har gått i repris eller lagts ut på SVT:s webb. I Öppet arkiv får endast produktioner som sänts före 1 juli 2005 publiceras.

Rebecca Barzegar

Rebecca Barzegar

- De nya avtalen innebär att SVT kommer att satsa mer pengar på återbruk, men också att vi får mer för pengarna. SVT kommer dels att kunna återbruka många fler produktioner per år och dels att kunna lägga programmen på webben under 6-månadersperioder - istället för nuvarande 30 dagar, plus serierätt, säger Rebecca Barzegar, förhandlingschef på SVT Juridik.

SVT kommer att betala en klumpsumma per år till Teaterförbundet, som ger SVT fritt återbruk av barnproduktioner och ett begränsat antal vuxenproduktioner per år. Teaterförbundet kommer i sin tur att ta över betalningsansvaret till de enskilda medverkande.

Till manusförfattarna kommer SVT fortfarande att betala ut individuella ersättningar.

TV-serier i klump

Som en del av överenskommelsen med Dramatikerförbundet skapas en ny ersättningsmodell för återbruk av produktioner enbart på webben (on demand) under 6 månaders-perioder berättar Rebecca Barzegar.

De nya avtalen innebär att SVT Play kommer att kunna erbjuda tidigare tv-serier i klump och på så sätt möta publikens önskemål om att kunna binge-titta.

Programdirektör Lena Glaser

Programdirektör Lena Glaser (foto: Anders Strömquist)

Programdirektör Lena Glaser säger i en intervju med DN i onsdags att aktuella dramaserier även fortsättningsvis kommer att publiceras ett avsnitt åt gången.

- Vi kommer inte att göra som Netflix helt och hållet och släppa allt på en gång. Jag tror att folk uppskattar båda delar. Men det här blir en lite annan meny, säger hon i intervjun, och nämner tänkbara titlar som ”Äkta människor” (2012) och ”Livet i Fagervik” (2008) som snart kan bli tillgängliga på nytt.

Livet i Fagervik

Livet i Fagervik (foto: Johan Paulin)

Win-win

Rebecca Barzegar menar att avtalen är en win-win för alla; SVT satsar mer på återbruk och fler rättighetshavare får vara med och dela på återbrukspengarna, samtidigt som publiken får möjlighet att ta del av de skatter som finns i SVT:s arkiv.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör