21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 1 mars 2016 13:03 - Uppdaterad 8 mars 2016 12:34

Bilder från program 2015

Några av SVT:s satsningar under 2015: Morgans mission, nyhetsredaktion i Rinkeby startade, Bron III, Fosterland och julkalendern Tusen år till julafton. (collage: SVT)

SVT:s Public service-redovisning nu inlämnad

På tisdagen lämnade SVT in Public service-redovisningen - som beskriver hur SVT uppfyllt sitt uppdrag under 2015 - till kulturdepartementet och Myndigheten för press, radio och tv.

- Nio av tio tar del av något från SVT. Varje vecka, året om. Det är ett stort förtroende som vi försöker förtjäna, varje dag, säger vd Hanna Stjärne.

- Det är ett stort ansvar att samla Sverige, att granska det som inte fungerar, att ge gemensamma upplevelser, att låta kulturen utmana på riktigt och att ge verifierad opartisk kunskap i ett allt större flöde av information och desinformation, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

2015 års utbud i korthet:

  • SVT gjorde den största förändringen på mycket länge av nyhetsutbudet. Nya redaktioner kom till i Helsingborg, Södertälje, Linköping, Borås, Rinkeby och Angered och de publicistiska besluten fattas nu mycket närmare publiken. Ett 70-tal reportrar anställdes. Förändringar i tv-tablån under förkvällen resulterade i att cirka 400 000 fler tittare varje vardag nås av det lokala utbudet tv-utbudet ökade med 172 timmar till 3 188 timmar. Tablåförändringen ledde även till att Kulturnyheterna och Sportnytt nådde en betydligt större publik.
  • Storsatsning på drama, med bland annat serier som Jordskott, Fröken Frimans krig, Bron lll och barnproduktioner som Familjen Rysberg och Min bror kollokungen.
  • Folkbildning, till exempel i årets julkalender Tusen år till julafton, som var en lekfull historielektion i 24 delar och i dokumentärserien Domstolen – friad eller fälld.
  • SVT strävar efter att vara Sveriges ledande leverantör av kvalitetsjournalistik. Våra samhällsprogram ska ge många perspektiv och fördjupa. Fosterland handlade om alla människors lika värde och belönades med tv-priset Kristallen. Morgans mission väckte en stor diskussion även på sociala medier under #mobbning. I programmet Mina två liv skildras hur det är att leva med bipolaritet.
  • Barnkanalen förlängde sin sändningstid för att bland annat ge nyheter för åldersgruppen 12-15 år. Tittandet i den åldersgruppen ökade också.
  • SVT vill knyta ihop Sverige, i program som till exempel På Spåret, Allsången, sportsändningarna från Skid-VM i Falun men också i satsningen #ettsverige där bland annat bredbandsutbyggnaden granskades.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör