21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Författaren Peter Johnsson

Författaren Peter Johnsson kom till Polen ungefär samtidigt som den legendariska strejken på Leninvarvet i Gdansk 1980. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 1 mars 2016 07:00 - Uppdaterad 10 mars 2016 16:57

Public service i fokus när Polens historia ska skrivas om

Den senaste tidens anklagelser mot Lech Walesa, om samröre med Polens säkerhetstjänst under kommunisttiden, sprids i Polen inte minst av public service-bolaget TVP, sedan årsskiftet helt i händerna på det populistiska majoritetspartiet Lag och Rättvisa.

– Man vill försöka tvätta bort bilden av Walesa som frihetshjälte och ersätta honom med den 2010 omkomne presidenten Kaczynski, säger polenkännaren Peter Johnsson.

TVP:s byggnad i södra Warszawa är kanske Europas arkitekturmässigt djärvaste public service-byggnad, invigd 2008, men presstjänsten inne i huset är inte lika djärv.

TVP:s spektakulära byggnad i södra Warszawa.

Från allmänhetens till nationens tjänst – TVP:s spektakulära byggnad i södra Warszawa. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

I receptionen ber jag att få ringa upp TVP:s talesperson Aleksandra Gieros-Brzezinska. Hon säger att hon inte fått mina mejl och meddelanden och eftersom hon inte är på kontoret ber hon mig återkomma än en gång på samma e-postadress som jag en vecka tidigare fått från Polens ambassad i Stockholm. Efter någon timme får jag svar.

”Det finns tyvärr ingen som kan ta emot dig för att diskutera lagarna gällande polsk public service. Och vi brukar för övrigt inte kommentera alls. Vänliga hälsningar TVP:s Presstjänst ”.

Mångfald på väg bort? TVP utnyttjas av Polens regering för sina egna syften.

Mångfald på väg bort? TVP utnyttjas av Polens regering för sina egna syften. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Reklamfinansierad PS

Statliga TVP (Telewizja Polska) började sin verksamhet 1952, under kommunisttiden. Fram till 1990 var TVP Polens enda TV-bolag. Då var TVP:s kanaler helt reklamfria och bolaget finansierat av mottagaravgifter. Efter en tid infördes reklampauser då och då och efter hand ökade reklamfinansieringens andel allt mer. Numera kommer endast en liten del av TVP:s intäkter från mottagaravgifterna, eftersom många slutat betala.

Även om TVP:s ställning försvagats något under de allra senaste åren så når bolaget fortfarande över 90 % av Polens befolkning varje vecka och TVP:s stora nyhetsprogram kl 19.30 varje kväll  Wiadomości (Nyheterna) ses av miljoner polacker.

Peter Johnsson

Författaren och journalisten Peter Johnsson är bosatt i Polen sedan 35 år. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Politisering inledd

Den svenske författaren och journalisten Peter Johnsson som bott i Polen i 35 år tycker att påståendena om att TVP under mer eller mindre hela den postkommunistiska perioden varit under politiskt inflytande är överdrivna.

– Tills helt nyligen höll TVP:s nyheter en bra journalistisk standard, fullt jämförbar med t ex svenska TV-nyheters, säger han.

Men efter att tillägget till medielagen röstades igenom i början av januari och regeringen omgående utnämnde den nationalistiske politikern Jacek Kurski till ny chef för TVP blev det snabbt en ändring,

– Man märker redan helt klart en politisering. Det är inte så att man t ex undviker att visa regeringskritiska demonstrationer eller liknande utan det handlar mer om sättet att säga saker och ställa frågor, säger Peter Johnsson.

TVP

Laddat hus – De senaste två månaderna har nya krafter tagit över makten över TVP. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Korståg mot Walesa

Häromveckan kom de nya anklagelserna mot den nationellt och internationellt hyllade Solidaritets-grundaren och förre presidenten Lech Walesa.

Det är den polska myndighet som utreder brott under kommunismen som presenterat dokument från tiden kring 1970, vilka sägs visa att Walesa skrivit på papper och även tagit emot pengar från säkerhetstjänsten.

– Jag hävdar bestämt att fallet hanteras olika av TVP på ena sidan och privatägda kanaler som TVN och Polsat på den andra. Det rör sig om en massiv attack mot Walesa i samtliga media på högersidan. Liksom från regeringen. Utrikesministern har sagt att man måste anta att Walesa varit styrd från Moskva hela tiden,  vilket jag menar är helt absurt, säger Peter  Johnsson.

Också den kontroversielle polske försvarsministern Antoni Macierewiczhar yttrat sig i frågan och menar att myten kring Walesa nu är död.

– Ytterst handlar detta om att landets informelle ledare, partiet PIS ordförande Jaroslaw Kaczynski, vill upphöja sin döde tvillingbror Lech Kaczynski till den store hjälten i Polens frigörelse från kommunismen, i stället för Lech Walesa, menar Peter Johnsson.

Politiska tidskrifter

Politiska tidskrifter spelar en större roll i Polen än i Sverige och dessa har Pis-regeringen hittills låtit vara i fred. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Oklara dokument

Peter Johnsson vill inte uttala sig om de dokument som nu framkommit är äkta eller ej.

– Detta måste först noggrant undersökas av bl.a. grafologer innan det kan avgöras. Detta med tanke på de stora aktioner mot Walesa som ägde rum under 1980-talet. Jag har själv i mitt arkiv "anti-Walesa-propaganda" som säkerhetspolisen slängde in vid min dörr till lägenheten på Bukietowa-gatan här i stan, säger Peter Johnsson

Bland annat i samband med att Walesa erhöll Nobels fredspris 1983 genomförde den kommunistiska regimen två stora operationer där man förfalskade dokument om Walesa.

­– Å andra sidan har Walesa själv redan medgivit att han när han arresterades i början av 1970-talet skrev under vissa papper. De dokument som nu presenterats är mera omfattande än vad Walesa givit vid handen men berör inte tiden efter 1976 och förändrar inte bilden av hans politiska agerande under alla år därefter, säger Peter Johnsson.

Det var i januari som de nya tiderna började för public service i Polen.

Det var i januari som de nya tiderna började för public service i Polen. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Vad har hänt?

Det var den 4 januari som tillägget till medielagen röstades igenom. De dåvarande TV- och radiocheferna avgick och Jacek Kurski tillsattes som ny TVP-chef.

Uppskattningsvis mellan 30 och 40 chefer, programledare och andra journalister har tvingats lämna, eller frivilligt lämnat TVP.

I stället har nyckelpositionerna besatts med personer lojala med den nya ordningen.

Public service-medierna ska övergå från att vara i allmänhetens till nationens tjänst, har regeringen meddelat.

Journalistförbund med på noterna

Kanske lite överraskande är Polens journalistförbund (SDP), systerförbund till svenska SJF och medlem i Europeiska Journalistfederationen, positivt till förändringarna.

Dorota Zielinska på journalistförbundet SDP ser positivt på förändringarna av polsk public service.

Dorota Zielinska på journalistförbundet SDP ser positivt på förändringarna av polsk public service. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

– Vi menar att det behövs en reformering av Polens public service-system och även om vi ogillar att regeringen är den instans som tillsätter TV-chef och radiochef så ska man komma ihåg att det är ett tillfälligt tillägg som bara ska gälla fram till att en helt ny medielag har arbetats fram senare i år, säger Dorota Zielinska som är internationell talesperson för SDP.

Hon säger att SDP hoppas mycket på den nya lagen som just nu förbereds.

– Vi tror att TVP i och med lagen som kommer, kan bli mer politiskt oberoende och även att finansieringen kan göras mer stabil, exempelvis genom att alla får betala avgiften på elräkningen eller skatten, säger Zielinska.

Anhängare till regeringspartiet Lag och Rättvisa kontrollerar det polska journalistförbundet SDP.

Anhängare till regeringspartiet Lag och Rättvisa kontrollerar det polska journalistförbundet SDP. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Jag får senare reda på att SDP, trots sina förbindelser med andra länders journalistförbund, är kontrollerat av Lag och Rättvisas anhängare och att många medlemmar på grund av detta valt att lämna SDP.

Polska journalistförbundet SDP.

Polska journalistförbundet SDP. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Svårförklarad nationalism

Bakgrunden till att Lag och Rättvisa nu kunnat ta kommandot över Polens PS-medier är, som bekant, att partiet fick egen majoritet i parlamentet efter valet i höstas.

– Det är märkligt att ett nationalistiskt parti vinner så stora framgångar i en tid när det går bra för Polen och det polska folket verkar må bra, vilken en stor undersökning nyligen visade, menar Peter Johnsson.

ValIöften som höjda barnbidrag är förmodligen den främsta orsaken, men i bakgrunden finns också flygolyckan i Ryssland i april 2010 när presidenten Lech Kaczynski och 95 andra polacker, de flesta högt uppsatta, omkom på väg till en minnesceremoni för de tusentals polska militärer och civila som mördades av Sovjetunionen år 1940.

– Trots att det flera gånger fastslagits att det rörde sig om en olycka driver Lag och Rättvisa tesen att det var en konspiration, där bland annat EU:s nuvarande rådsordförande, den förre polske premiärministern Donald Tusk var inblandad, säger Peter Johnsson.

TVP bara början?

Med kontroll över TVP:s nyhetsagenda kan Lag och Rättvisa nu fortsätta driva sin linje gällande både flygkraschen och Lech Walesas förehavanden före tiden som uppburen strejk- och frigörelseledare.

– Ännu så länge är det inga andra polska medier än public service som påverkats av regeringens påbörjade nedmontering av demokratin. Ännu är inte press- och yttrandefriheten hotad i stort. Men vi får se vad som blir nästa steg, säger Peter Johnsson.

Vad har hänt i Polen?

Det var den 4 januari i år som tillägget till medielagen röstades igenom. De dåvarande TV- och radiocheferna avgick och Jacek Kurski tillsattes som ny chef för polska public service-tv:n TVP.

Uppskattningsvis mellan 30 och 40 chefer, programledare och andra journalister har tvingats lämna, eller frivilligt lämnat TVP.

I stället har nyckelpositionerna besatts med personer lojala med den nya ordningen.

Public service-medierna ska övergå från att vara i allmänhetens till nationens tjänst, har regeringen meddelat.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

2 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör