13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Sofia Nordén från Angeredsredaitionen lär sig filma med mobilen.

Sofia Nordén från Angeredsredaktionen lär sig filma med mobilen. (foto: Per Westergård)

Publicerad 18 februari 2016 07:00 - Uppdaterad 22 februari 2016 16:09

– Mobilen kan utveckla vårt sätt att berätta historier

Att göra tv-inslag enbart med hjälp av en mobiltelefon är fullt möjligt.

Den tekniska kvaliteten är tillräckligt bra för broadcast samtidigt som kreativiteten kan få ett lyft, är ett par av budskapen i den utbildning i mobiljournalistik som SVT nu anordnar.

Under våren kommer SVT att utbilda 60 av företagets lokala videojournalister i konsten att göra professionella tv-jobb med hjälp av smarta mobiler och surfplattor. Inte bara för att det möjligt utan för att det har flera fördelar.

– Jag gillar att testa nya sätt att filma och då är mobilen perfekt. Inte minst eftersom den gör det möjligt att hitta helt andra bildvinklar än vad som är möjligt med en traditionell kamera. Förhoppningsvis kommer telefonens litenhet även att ge mina reportage en större intimitet eftersom den kan göra att dem jag intervjuar blir mindre nervösa, säger kursdeltagaren Sofia Nordén från den nya Angeredsredaktionen i Göteborg.

Sofia Nordén filmar i TV-husets café i Stockholm.

Sofia Nordén filmar i TV-husets café i Stockholm. (foto: Per Westergård)

Mobilens fördelar

Kursledarna Patrik Qvicker och Patrik Samuelsson håller med, men fördjupar samtidigt det de ser som telefonens fördelar.

– Mobilen kan utveckla vårt sätt att berätta historier, det gör det möjligt att komma närmare dem vi möter men även, när det behövs, låta oss vara mer anonyma. Men det viktigaste av allt är att vi alltid har mobilen med oss, om vi bara lär oss att använda den på rätt sätt kommer vi alltid att kunna få hem viktiga jobb. På så sätt riskerar vi inte att hamna i samma situation som SVT gjorde när terrorister slog till i Paris. Då kunde de reportrar som var på plats inledningsvis inte få hem några nyhetsbilder eftersom de inte hade tillgång till någon kamera.

Kursledarna Patrik Samuelsson och Patrik Qvicker

Kursledarna Patrik Samuelsson och Patrik Qvicker. (foto: Per Westergård)

Knep som ger bättre resultat

Under den två dagar långa kursen får deltagarna lära sig både att filma, redigera och få hem jobb.

– De flesta kan redan ta bilder och spela in filmer med sina mobiler men vi visar hur de med några enkla knep kan få ett betydligt bättre resultat. Det handlar både om att lära sig att exponera rätt, se till att skärpan ligger där den ska och vitbalansera korrekt. Dessutom tipsar vi om ett antal appar som gör jobbet enklare, säger Patrik Qvicker som till vardags är videoreporter i Sälen.

Patrik Kinnander, SVT Sörmaland, Eskilstuna, filmar med mobilen utomhus.

Patrik Kinnander, SVT Sörmland, Eskilstuna, filmar med mobilen utomhus. (foto: Per Westergård)

De viktigaste praktiska råden är att alltid använda stativ eftersom det är nära nog omöjligt att hålla en mobilkamera stilla under en tagning. Och att alltid använda en extern mikrofon. Helst bör den vara av någorlunda god kvalitet även om ett vanligt headset ger ett acceptabelt ljud.

Redigera direkt i mobilen

Nästa steg i utbildningen är att lära sig redigera direkt i mobilen.

– Det går naturligtvis att redigera mobilfilmer i våra vanliga redigeringsprogram men vid akuta nyhetshändelser kan det bli nödvändigt att klippa ihop ett inslag ute på fältet. Vi visar att det är fullt möjligt även om det är pilligt på en liten skärm.

Den stora utmaningen för den som vill göra jobb med mobilen är varken att få till bra bilder eller ett acceptabelt ljud. Problemet är istället att mobilfilmer idag inte riktigt passar in i SVT:s normala produktionsflöde. Därför kan det dröja flera timmar innan ett inskickat jobb dyker upp där det ska.

Sofia Nordén

Sofia Nordén (foto: Per Westergård)

– Jag började att göra jobb med mobilen redan för flera år sedan men då var överföringsproblemen så stora att jag tvingades ge upp. Nu fungerar det bättre och dessutom håller SVT på att utveckla en egen app som ska underlätta jobbet ytterligare, säger Patrik Samuelsson som är videojournalist i Skellefteå.

Problem med mörker och kyla

Andra begränsningar med mobiltelefoner är att de kan sluta fungera i kyla och att bildkvaliteten snabbt blir sämre när det mörknar.

– Även motljus kan vara svårt att hantera. Mitt råd till alla på kursen är därför att de alltid ska ha ljuset i ryggen när de gör en intervju, säger Patrik Qvicker som regelbundet gör jobb från norra Dalarna med hjälp av sin telefon.

Mojo-kurs i Stockholm.

Mojo-kurs i Stockholm. (foto: Per Westergård)

Stort intresse

Intresset för att vara med på utbildningen har varit stort runt om i landet. De 60 platser som fanns tillgängliga hade behövt utökas betydligt om alla som ville skulle fått en plats. Vilka som till sist fick ett ja styrdes av tanken att alla redaktioner skulle få skicka minst en person. Det lyckades, nästan. De enda orter som inte är representerade under vårens utbildningar är Kiruna och Visby.

Maria Hägg från Gävle intervjuar kursledaren Patrik Qvicker

Maria Hägg från Gävle intervjuar kursledaren Patrik Qvicker. (foto: Per Westergård)

När Vipåtv är på besök under en utbildningsdag berättade flera av deltagarna att de hade kommit dit med ganska dimmiga begrepp om vad mobiljournalistik är och vilka möjligheter som tekniken ger.

– Min tanke var att jag skulle lära mig att göra korta nyhetsinslag men nu inser jag att det är fullt möjligt att använda telefonen för att göra riktiga jobb i broadcastkvalitet. Det var en stor överraskning, säger Maria Hägg som jobbar på SVT i Gävle.

Ska inte ersätta kameror

Tanken är inte att mobilen ska ersätta dagens kameror. De har fortfarande sin självklara roll i SVT:s produktion. Det handlar snarare om att utveckla ytterligare ett sätt att producera tv.

Det gäller att välja utrustning efter situation, menar Sofia Norden.

– Ska jag göra en tuff intervju med en makthavare föredrar jag en stor kamera eftersom den ger mig mer pondus. I många andra fall kan jag tänka mig att använda en mobil, men jag kommer nog inte att berätta för någon när jag första gången gör ett jobb med den. Vill gärna visa upp ett snyggt jobb och säga att det här har jag gjort med min telefon.

Några enkla tips för alla som vill testa att använda mobilen som filmkamera

  • Se till att mobilen är i flygplansläge. Har du inte det kommer inspelningen att avbrytas om det ringer.
  • Rengör linsen. Minsta lilla fläck på objektivet kommer att synas i bilden.
  • Filma horisontellt. Anledningen är enkel; tv- apparater ligger ner.
  • Ljuset i ryggen. Dagens telefoner har svårt att hantera motljus.
  • Zooma aldrig. Resultatet blir ofta uselt.
  • Gå gärna nära. Mobilen är bra på närbilder.

Kolla på länkarna nedan för att se ett par exempel på inslag där allt är gjort med mobilen:

Bra och användbara appar för mobiljournalister:

MoviePro

En app som gör det möjligt att filma med högre kvalitet än med mobilens inbyggda kamera och där det finns alla manuella möjligheter att ställa ljudnivån, ställa in och låsa skärpan, exponera och färgbalansera. Ett måste om man ska filma så det går att sända I broadcast. Det finns fler liknande appar men det är den här som SVT rekommenderar.

Pinnacle Studio Pro

Ett riktigt redigeringsprogram anpassat för telefoner och paddor. Innehåller de flesta funktioner som krävs för att klippa ett nyhetsreportage. Bland annat möjligheten att ha flera ljudspår och att dela på bild och ljud. 

LU-Smart HD

En app som används inom SVT för att sända direkt från mobilen/paddan. Samma system som används för andra kameror inom SVT.

Stillshot

Appen gör det möjligt att plocka ut en stillbild från filmat material med full kvalitet. För snabb publicering på webben till exempel.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

13 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör