22 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 15 februari 2016 15:48 - Uppdaterad 17 februari 2016 20:17

Robert Olsson tar över ansvaret för ATV i Göteborg

Under förra veckan har flera medier rapporterat om en konflikt på SVT i Göteborg.

Nu är det klart att tf programdirektör Robert Olsson får i uppdrag att leda allmän-tv-verksamheten på SVT i Göteborg till efter sommaren.

Robert Olsson

Robert Olsson

MBL-förhandlingarna är nu avslutade med såväl Unionen och SJF som Saco. Robert Olsson blir ansvarig för hela allmän-tv i Göteborg samt personal- och verksamhetsansvarig för samhällsredaktionen.

Uppdraget sträcker sig från och med 15 februari och fram till att årets centrifug-process är avslutad efter sommaren. Robert Olsson fortsätter även i sin roll som programdirektör fram till mitten av april då Jan Helin tillträder.

Ragnhild Vestman Fjällhed, redaktionell grupp- och utvecklingschef, går in som biträdande allmän-tv-chef i Göteborg under denna period.

Robert Olsson och Ragnhild Vestman Fjällhed kommer arbeta tätt tillsammans och ansvara för verksamheten samt ha arbetsmiljöansvar för medarbetare och chefer.

Bakgrunden

Ragnhild Fjällhed

Ragnhild Fjällhed

Bakgrunden är en konflikt på samhällsdivisionen i Göteborg. För cirka en månad sedan föreslog ortschefen Ylva M Andersson en förändring som innebar att Mette Friberg, chef för samhällsavdelningen, tillfälligt inte skulle ha ansvar som programchef för Uppdrag granskning. Detta skulle gälla under 2016. Mette Friberg har varit sjukskriven sedan dess.

På ett personalmöte med samhällsredaktionen förra måndagen, där cirka 40 personer deltog, riktades öppen och hård kritik mot ledningen, trots att förslaget dragits tillbaka.

Nils Hanson, projektledare och ansvarig utgivare på Uppdrag granskning, sa i en intervju i Journalisten:

– Jag står för det jag sade på mötet, vilket var att det var ett huvudlöst förslag från Ylva M Andersson att ersätta Mette Friberg med någon annan eftersom det inte innebär någon egentlig avlastning för henne. Medarbetarna är väldigt upprörda och arbetet har blivit lidande.

Mette Friberg

Mette Friberg

Göteborgs-Posten publicerade den 10 februari ett brev som 28 SVT-journalister i Göteborg skickat till VD Hanna Stjärne och till Maria Groop Russel, divisionschef SVTi/ATV, där de bland annat skriver att samhällschefen Mette Fribergs sjukskrivning och hennes funderingar på att lämna SVT (som en följd av konflikten) innebär en ”akut skada” för verksamheten.

”Behöver arbetsro”

Maria Groop Russel, divisionschef för allmän-tv på SVT:

- Mitt uppdrag är att se till verksamhetens bästa och den nuvarande situationen är inte hållbar. Därför har jag bett Robert och Ragnhild att driva verksamheten under ett halvår. De är båda mycket skickliga och SVT i Göteborg behöver arbetsro för att fortsätta producera innehåll av högsta kvalitet.

Ylva M Andersson

Ylva M Andersson

I förslaget ligger att Ylva M Andersson och Mette Friberg tilldelas andra arbetsuppgifter under denna period.

- Jag är bedrövad och ledsen över att vi hamnat i den här situationen. SVT i Göteborg är i ett svårt läge och för att skapa lugn, arbetsro och fokus på programproduktion kan detta vara en framkomlig väg, värd att pröva. Jag har gjort det som står i min makt för att hitta konstruktiva lösningar. När det inte har lyckats är det bra att chefer över mig tar ansvar och pekar ut en riktning framåt, säger Ylva M Andersson till Journalisten.

MBL-förhandlingarna fortsätter med Ledarna med syfte att hantera och lösa den konflikt som uppstått.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör