7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Sir David Attenborough är en pigg 89-åring.

Sir David Attenborough är en pigg 89-åring som fortfarande har många projekt på gång. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 9 februari 2016 07:00 - Uppdaterad 15 februari 2016 12:05

Attenborough fick kämpa för att få naturfilma

Snart 90-årige Sir David Attenborough kan se tillbaka på en tv-karriär sannolikt längre än någon annan levandes.

I en Vipåtv-exklusiv intervju i sitt hem i London berättar Attenborough att han skulle vilja resa till Gobiöknen, det sista stället på jorden där han inte varit.

Senare under våren kommer SVT att på olika sätt uppmärksamma Attenboroughs högtidsdag, bland annat genom att sända flera program ur hans rika produktion samt den nyproducerade Light on Earth - om djurlivet på natten.

– Good morning! utbrister Sir David glatt när han slår upp dörren till sitt relativt anspråkslösa hus i staden Richmond i Londons västra utkanter. Vill du ha kaffe?

Pigg åldring

För att vara i det närmaste 90 är han nästan mirakulöst ungdomlig, även om det förstås märks både i program och i verklighet att han blivit äldre. Men Attenborough är rask i steget och alla sinnen verkar vara i behåll, för att inte tala om intellektet och minnet.

– Vi sätter oss inne i biblioteket, säger han och visar mig in i ett stort, högt och ljus rum som skär genom husets båda våningar. Väggarna upptas till större delen av hyllor med tusentals böcker och DVD-skivor.

– Här nere är lika med avkoppling och fritid, där uppe arbetar jag, säger han och pekar upp mot övervåningen.

Rektorsson

David Attenborough föddes den 8 maj 1926 i Isleworth, en liten londonförstad som fågelvägen endast ligger ett par-tre kilometer från hans nuvarande hem.

Hans far var rektor för en liten högskola i staden. Sex år gammal flyttade David med familjen till Leicester i mellersta England där han gick i skola och där intresset för naturen och då inte minst fossiler och stenar väcktes. 1945 kom Attenborough till Cambridge där hantog en exameni geologi och zoologi.

David Attenborough i Västafrika 1954 (Copyright: David Attenborough)

David Attenborough spelar in ljud från grodor i Sierra Leone i Västafrika 1954.

Kamp för film

Efter ett par års värnplikt i den brittiska flottan hamnade han sedan, 26 år gammal, på BBC och blev utbildad i det nya TV-mediet.

– Ganska snart föreslog jag att vi borde använda oss av 16 mm-film för att kunna göra program och inslag ute i naturen. Men det ville man på BBC inte alls lyssna på till en början. ”Television is live, my dear boy” sa min chef och om något skulle filmas utanför så skulle det vara 35 mm.16 mm ansågs amatörmässigt. Men jag tjatade och till slut gav de med sig. En produktion skulle jag få göra, som ett rent undantagsfall, minns David Attenborough.

Det gällde en resa till Västafrika där zoologer från London Zoo skulle fånga och föra hem bland annat ormar. Året var 1954 och den långa resan resulterade i programserien ZooQuest.

– Ett problem var att ingen av BBC:s anställda fotografer kunde tänka sig att filma med 16 mm så jag fick på egen hand rekrytera en ung fotograf som sedan anställdes tillfälligt, säger David Attenborough.

På den tiden gick det inte att synkronisera 16 mm-ljud, vilket gjorde att Attenborough endast kunde synas i bild, inte tala.

– Förutom att jag var producent så var jag också ljudtekniker och spelade in massor av miljöljud och effekter. Bandspelaren var oerhört tung med alla sina batterier, skrattar Sir David. Men ljudet blev bra och jag har fortfarande kvar inspelningarna.

David Attenborough möter lejonet Elsa.

David Attenborough möter lejonet Elsa i Kenya 1961. (foto: BBC)

Långa resor

Men västafrikaresan skulle inte bli något undantag. Trots de tekniska begränsningarna satte David Attenborough och fotografen Charles Lagus snabbt naturprogrammen på kartan.

– Det var bara vi två i teamet. Vi var ute 3-4 månader varje gång. Men efter några resor sa Charles fru ifrån och jag fick skaffa mig en annan fotograf.

Det blev hela sju Zoo Quest-serier, mellan 1954 och 1963. Resorna gick bland annat till Guyana, Nya Guinea, Madagaskar och Indonesien.

David Attenborough och drottning Elizabeth 1987.

David Attenborough och drottning Elizabeth 1987. (foto BBC)

Hemkär

David Attenborough hade gift sig 1950 och fick två barn med sin hustru Jane. I mitten på 1950-talet flyttade familjen in i huset i Richmond där han ännu bor kvar.

– Jag skulle aldrig vilja bo nån annanstans än här. Även om jag sett de mest vidunderliga och fantastiska platser så är det alltid lika skönt att komma hem, säger han.

David Attenboroughs bror, regissören och skådespelaren Richard, bodde också i Richmond i mer än 60 år – och även den tredje Attenborough-brodern, John, hade länge sitt hem i den lilla staden vid Themsen.

Han sa upp sig som chef på BBC för att kunna fortsätta resa och filma.

Han sa upp sig som chef på BBC för att kunna fortsätta resa och filma. (foto: BBC)

Blev chef

Dottern Susan som på senare år flyttat hem till sin åldrige far kommer med kaffe och smörkakor, medan David fortsätter berätta om sitt liv.

– Efter nio år av resor och filmande ville jag i början av 1960-talet läsa antropologi. Så jag sa upp mig från BBC och började plugga igen.

Men studierna avslutades aldrig. David Attenborough erbjöds i början av 1965 jobbet som kanalchef för BBC 2 som hade startats 1964.

– Jag tackade ja och senare blev jag programdirektör för hela BBC Television. Men så småningom började jag längta efter att göra program igen. Så efter åtta år som chef avgick jag helt enkelt.

Över Venezuelas regnskog.

Över Venezuelas regnskog.

Återkomsten

År 1973 var det som Attenborough återkom i produktionen, nu som frilans. På de tio år han, med undantag för några enstaka program under chefstiden, varit borta från TV-hantverket hade mycket hänt.

– Tekniken hade utvecklats oerhört. 16 mm-kamerorna var mycket bättre, linserna längre. Helt nya möjligheter hade öppnats, minns David.

Även storleken på teamet var annorlunda. Från att ha rest med en ensam fotograf och själv svarat för all ljudupptagning var det nu sex eller ibland sju personer som arbetade tillsammans.

­­– Jag ville göra en stor serie om evolutionen. Det blev Liv på jorden som tog tre år att producera.

Noggrann planering

Med den legendariska serien trollband David Attenborough nya generationer av TV-tittare världen över. Liv på jorden följdes upp av Den levande planeten och en rad andra serier, av vilka många som bekant sänts även i SVT.

– Till varje avsnitt i en serie skriver jag ett utförligt manus på cirka 30-40 sidor. Sen handlar det om att planera resorna, så att man i samma del av världen kan spela in bitar till olika avsnitt under samma resa. Att ta fram en sådan planeringsmodell var ganska sofistikerat och då helt nytt, säger Attenborough.

David Attenborough med ett filmteam i Sabah, Borneo.

David Attenborough med ett filmteam i Sabah, Borneo. (foto: Anthony Geffen)

Liv på jorden (13 delar) krävde två jordenruntresor men det handlade inte längre om 3-4 månaders bortavaro per gång utan kanske bara 2 månader.

– Så där har jag jobbat på under alla de mer än 40 år jag nu varit frilans. Dels gjort egna serier, dels speakat andras. Nästan bara för BBC, understryker David Attenborough.

Tränar inte

Allra roligast är att sätta ihop programmen och serierna efteråt, tycker han. I november och december gällde det David Attenborough´s Great Barrier Reef som spelades in tidigare under 2015.

– Där var jag faktiskt inte på plats under alla inspelningsperioderna utan koncentrerade min medverkan till två 14-dagarsperioder, ler han.

Jag undrar hur han orkar, hur han håller sig i form?

– Tja, inte är jag ute och springer eller tränar eller något sånt. Att fortsätta arbeta är kanske en träning i sig, säger han.

Richmond Park

Richmond Park (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Parkgranne

Men promenader hemmavid blir det, för bara 3-4 minuter från Attenboroughs hus ligger grinden till Richmond Park, det största grönområdet i Greater London med inte minst massor av ekar, de äldsta över 700 år gamla.

– Jag har aldrig haft något lantställe eller sommarstuga eller något sådant. För mig räcker min egen lilla trädgård och Richmond Park, säger han.

Finns det då någon art vars leverne han ännu inte lyckats få bilder av.

– Ja, det är ju i så fall jättebläckfisken som lever på väldiga djup i världshaven. Som vi försökt men aldrig lyckats! Vi har bara fått bilder på gigantiska kaskeloter med stora runda ärr som de fått i strider med jättebläckfiskar.

Barack Obama möter Sir David Attenborough 2015.

Barack Obama möter Sir David Attenborough 2015. (foto: BBC)

Drömmen om Gobi

Jag ber att få ta några bilder på den store naturfilmskaparen bland alla sina böcker och filmer. 90-årsdagen närmar sig. De flesta av hans nära och kära är borta. Hustrun Jane dog redan 1997, av en hjärnblödning som inträffade när han var i Nya Zeeland och spelade in. Bröderna John och Richard gick bort 2012 respektive 2014. Sonen Robert, lektor i antropologi bor i Australien medan däremot dottern Susan, pensionerad rektor, mer eller mindre hela tiden finns i David Attenboroughs närhet.

Under fotograferingen kommer hon in och berättar för sin far att det nästa dag ska komma en elektriker och laga lampan i halltaket.

– Det går inte att släcka den, förklarar Attenborough.

Under den ständigt brinnande lampan tar jag farväl av Sir David Attenborough och passar på att ställa en sista fråga. Finns det någon plats kvar på jorden där han inte varit, dit han skulle vilja åka?

– Ja, faktiskt – Gobiöknen!  Där lär det finnas fantastiskt fina fossiler! Och människorna där tror jag också är intressanta. Men det finns inte så många djur att filma så BBC kommer aldrig att betala mig för att åka dit!

Fakta: David Attenborough:

Ålder: Blir 90 den 8 maj.

Aktuella produktioner 2016: Serien om Stora Barriärrevet har just visats i BBC. Ett program om självlysande djur (Light on Earth) som ska vara klart lagom till 90-årsdagen (och som kommer att visas på SVT). Han jobbar även på en ny omgång av BBC-serien ”Natural Curiosities”, där han bland annat berättar om hur Englands första giraff fördes till landet.

Favoritresmål: Norra Queensland i Australien, Borneos regnskogar.

Titlar: Dubbades till Sir av Drottningen 1985. Promoverades till hedersdoktor vid Uppsala universitet under Linnéåret 2007. Har även olika hedersgrader vid hela 31 olika brittiska universitet.

Bor: I en före detta pub, byggd 1810.

Om public service: ”Det är många mäktiga där ute som hatar oss men publiken vet hur viktiga vi är för kvalitén och täckningen”

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör