9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Stora avslöjanden är en del av SVT:s roll som Sveriges enande arena, enligt Hanna Stjärne

Stora avslöjanden är en del av SVT:s roll som Sveriges enande arena, enligt Hanna Stjärne (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 5 februari 2016 08:42 - Uppdaterad 15 februari 2016 12:07

Stjärne: ”Vi vill utveckla Play med HBB”

Det blev inga nya besked om Public service i Sverige när Sveriges TV-bransch möttes på seminariet Spelplanen. Men Hanna Stjärne avslöjade att SVT nu konkret testar HBB-TV som en standard för att se online-TV på stor skärm.

Från SVT talade först Tomas Lindhé på Publik & Utbud, sedan Lars Haglund från Distributionsavdelningen och därefter ESC-producenten Martin Österdahl på det årliga branschseminariet Spelplanen. Sist ut av SVT:arna var VD Hanna Stjärne som inledde med att förklara för branschkollegorna hur SVT försöker arbeta för att människor ska få insikt om hur folk utanför den egna sfären lever.

–Vi ska vara en enande arena och knyta ihop Sverige. Det är en viktig del av vårt uppdrag, underströk Stjärne som även passade på att berätta om öppningen av den nya Rinkebyredaktionen och den kommande Angeredsredaktionen.

"Rörlig bild är den nya svenskan", säger Hanna Stjärne.

"Rörlig bild är den nya svenskan", säger Hanna Stjärne (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Play via HBB

Men mest intressant var kanske det arbete som nu satts i gång för att ta succén SVT Play vidare. Hanna Stjärne redovisade siffror för 2015 som visar att Play-tittandet på stor skärm ökar kraftigt medan nivån för tablets och laptops är stabil.

–Vi vill inte vara beroende av t ex Apple TV eller Chromecast för att publiken ska kunna få t ex SVT Play i sin TV. Därför testar vi nu konkret HBB med sikte på att det kan bli en standard för onlinetittande på stor skärm.

HBB betyder Hybrid Broadcast Broadband och innebär att internet kopplas rakt in i smart-tv:n utan dator eller Apple-tv emellan. Man får Play direkt i tv:n via fjärrkontrollen.

–Vi gör just nu användartester och en beta ska förhoppningsvis komma framåt försommaren. Vi måste ta innovativa risker, förklarade Hanna Stjärne.

Rörlig bild den nya svenskan

Flera talare på Spelplanen var inne på den rörliga bildens ökande betydelse, inte minst i de yngre generationerna. Så även Hanna Stjärne.

–Intresset har aldrig varit större än nu och jag skulle vilja säga att rörlig bild är vårt nya språk, och då Sverige ligger långt framme så kan man kanske säga att rörlig bild är den nya svenskan, avslutade Stjärne.

För PS-kommissionen och dess ordförande Gunnar Strömblad är SVT huvudmåltavla.

För PS-kommissionen och dess ordförande Gunnar Strömblad är SVT huvudmåltavla. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

PS-Kommissionen lyfte på förlåten

Den av de privata medieföretagen tillsatta Public service-Kommissionens ordförande Gunnar Strömblad antydde något av vad som kommer i gruppens rapport som ska presenteras på Meg i Göteborg den 8 april.

–Vi håller på med en undersökning gällande hur privata medieföretag i Sverige ser på Public service och även om den inte är helt klar än ser vi att över hälften av de som svarat att SVT påverkar dem ganska eller mycket negativt. Däremot tycker de flesta företagen att SVT och PS i övrigt håller sig inom de regler som finns och att det i så fall kan vara regelverket det är fel på, sa Gunnar Strömblad.

Vill lägga ut delar av PS

Kommissionen kommer, som det ser ut, att bland annat föreslå att andra medieföretag än SVT och SR kan få göra public service-innehåll och att produktioner från public service kan göras tillgängliga för publicering även i andra medier. Kanske kan SVT köpa lokalt nyhetsmaterial av privata medier.

–Sådant här diskuteras väldigt mycket i Storbritannien. Det framgick när vi häromveckan hade en hearing med folk från andra länder, sa Strömblad.

Ett utökat regelverk och utökade kontroller av hur PS sköter sig – förslag av den typen kan också väntas i PS-Kommissionens rapport. Och förstås den ständigt uppdykande frågan om förhandsprövningen, där Kommissionen väntas föreslå att även andra medieföretag än PS-företagen själva ska få anmäla nya PS-tjänster för prövning.

Gunnar Strömblad sa att Public service är marknadsstörande men han påpekade också att Kommissionen, på sitt sätt, även vill värna Public service, bland genom att väcka frågan om ett utökat grundlagsskydd, exempelvis för att plötsliga förändringar som nu i Polen ska kunna förebyggas, och även diskutera framtidens finansiering av Public service.

ESC 2016 ska lämna ett väldigt modernt avtryck, förklarade Martin Österdahl för före detta SVT-medarbetaren Maria Borelius

ESC 2016 ska lämna ett väldigt modernt avtryck, förklarade Martin Österdahl för före detta SVT-medarbetaren Maria Borelius Foto: Mats Carlsson-Lénart

Orolig minister sist i raden

Både Gunnar Strömblad och även Hanna Stjärne nämnde utvecklingen i Polen i sina framställningar och när det var kulturminister Alice Bah Kuhnkes tur att inta podiet inledde hon med att säga att även Sverige måste vara på sin vakt gällande mediefriheten.

–För SD gör ingen hemlighet av att de vill begränsa vilka uttryck som ska få komma fram och bestämma om vad public service ska göra.

Sedan berättade Bah Kuhnke att den typen av uppfattningar är mer spridda i Europas regeringar, i våra grannländers regeringar, än vad vi kanske tror

–Efter att jag varit på möte med de andra kulturministrarna i EU så kan jag vara väldigt arg och upprörd över allt som sägs om hur olika länder bara vill släppa fram vissa åsikter och lyfta fram det nationalistiska och så vidare. 

Vi ska inte ta den svenska mediefriheten för given, underströk kulturminister Alice Bah Kuhnke

Vi ska inte ta den svenska mediefriheten för given, underströk kulturminister Alice Bah Kuhnke (Foto: Mats Carlsson-Lénart )

Kulturministern betonade vikten av att politiker ska hålla sig så långt borta från innehållet som möjligt.

–Senast jag var i Bryssel frågade jag Tysklands kulturminister om hon tyckte att allt det som sades på mötena var ok. Det tyckte hon inte och jag föreslog att vi skulle ha ett möte för att se vad vi skulle kunna göra åt det. Sen frågade jag Frankrikes minister också och hon sa också ja. Och sedan Österrikes med. Så vi ska träffas alla fyra i Berlin den 15 februari.

Vill inte öka kontrollen

Alice Bah Kuhnke välkomnar en ökad diskussion om Public service, inklusive PS-kommissionens rapport, som hon sa sig se fram mot.

–Vi behöver intensiva diskussioner om framtidens Public service. Det är till exempel väldigt viktigt att bolagen är på de plattformar som människor använder. Ytterst handlar det om mediernas demokratibärande roll och om att motverka den ökande polariseringen i samhället, menade Alice Bah Kuhnke

Och någon ökad kontroll av Public service tror kulturministern inte på.

–Mellan sändningstillstånden är det bra om PS-bolagen får jobba utan störningar. Det finns ju en kontrollstation under perioden och sen görs den stora utredningen inför varje ny period.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör