21 november

| Interntidning för Sveriges Television

 • Meny

(Illustration: Lasse Widlund)

Publicerad 3 februari 2016 11:49 - Uppdaterad 15 februari 2016 12:06

Nytt förslag till evenemangslista

Myndigheten för Radio och TV har nu publicerat ett utkast där 90 procent är den nya nivån för hur många som ska kunna titta. Och där fri TV definieras som okrypterad TV utan några avgifter utöver TV-avgiften och eventuell grundanslutningsavgift till kabel-nät.

Redan 2013 presenterade Myndigheten för Radio och TV ett förslag till en lista på viktiga evenemang, framförallt sport, som alla ska kunna ta del av med fri TV.

Men det förslaget fick bakläxa av riksdagen där en majoritet i maj 2014 uttalade att förslaget till evenemangslista och dess förutsättningar förklarades vara otillräckliga.

Bland annat ansågs att den angivna nivån, 80 procent av allmänheten, var för låg för att det skulle kunna anses att alla kan ta del av evenemangen i fråga.

I det förra förslaget ansågs ett grundläggande betal-tv-abonnemang vara fri TV. Men riksdagen sa i sitt beslut att med fri TV bör avses tillgång till TV utan extra betalning utöver mottagaravgift och i förekommande fall grundanslutningsavgift till ett kabelnät.

Beaktat riksdagens synpunkter

I utkastet till nytt förslag har MRTV beaktat riksdagens synpunkter. MRTV föreslår nu att en väsentlig del av allmänheten inte utestängs från möjligheten att ta del av ett evenemang om minst 90 procent av allmänheten upplever att de har tillgång till programtjänsten som evenemanget sänds i.

Om det vid en given tidpunkt är färre än två programföretag som når 90 procents upplevd tillgång så är kravet i stället uppfyllt genom 85 procents upplevd tillgång.

Gällande vad som är fri tv föreslår MRTV nu definitionen ”de programtjänster som okrypterat kan tas emot av den svenska allmänheten utan extra betalning utöver licensavgift och i förekommande fall grundanslutningsavgift till ett kabelnät”.

När det gäller vilka evenemang som ska finnas på listan har MRTV i sitt utkast till nytt förslag adderat dels de paralympiska sommar- och vinterspelen, dels VM i alpin skidåkning.

Här är listan som den ser ut i utkastet:

 • De olympiska sommar- och vinterspelen
 • De paralympiska sommar- och vinterspelen
 • VM i fotboll för herrar och damer: matcher och kvalifikationsmatcher med svenskt deltagande samt semifinaler och finaler
 • EM i fotboll för herrar och damer: matcher och kvalifikationsmatcher med svenskt deltagande samt semifinaler och finaler
 • VM i ishockey för herrar: matcher med svenskt deltagande samt semifinaler och finaler
 • VM i längdskidåkning
 • VM i alpin skidsport
 • VM i friidrott
 • Vasaloppet
 • Nobelfesten

MRTV publicerar nu ett första utkast till rapport för att ge alla intressenter möjlighet att lämna synpunkter och kommentarer, det skriver myndigheten på sin hemsida.

Regeringsuppdraget ska redovisas till Kulturdepartementet senast den 29 februari 2016.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör