15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Mitt Sverige

Edina Hrustic på SVT Nyheter Skåne intervjuar unga män i Kroksbäck i nya serien Mitt Sverige.

Publicerad 26 januari 2016 06:52 - Uppdaterad 28 januari 2016 16:31

Unga arga killar får komma till tals och berätta om sin verklighet

– Riktiga juveler, så beskriver Marit Hübinette flera av de regionalt verksamma reportrar som har gjort en stor del av reportagen i den nya programserien ”Mitt Sverige”.

En av dem är Edina Hrustic i Malmö. Hon låter unga arga, och ofta kriminella, killar komma till tals. Riktigt på riktigt.

I programmet ”Mitt Sverige” sker det som SVT Nyheter så ofta har talat om. Nämligen att utnyttja hela divisionens resurser för att skapa journalistik som synliggör hela landet. Trots goda föresatser händer det sällan, i bästa fall får de regionala journalisterna göra ett och annat ”dagsknäck”.

I serien ”Mitt Sverige” får de chansen att ta ett steg till, i praktiken är det de som bär upp produktionen genom att göra merparten av inslagen. För många innebär det att de för första gången får visa upp vad de kan i ett längre och mer genomarbetat jobb.

Redaktör Marit Hübinette

Redaktör Marit Hübinette

– De har ställts inför helt nya utmaningar, men klarat det galant, säger Marit Hübinette som är redaktör för serien.

Varför hatar de?

En av dem som medverkar med ett reportage är Edina Hrustic på SVT Nyheter Skåne. Hennes ingår i ett program som handlar om unga arga män, och om hur det kommer sig att många av dem bär på ett så starkt hat.

I hennes inslag får vi möta några killar i 25-årsåldern i Malmöstadsdelen Kroksbäck. De flesta av dem är arbetslösa, några är eller har varit kriminella och flertalet av dem har tappat tron på livet och den egna möjligheten att ta steget in i vuxenlivet. Istället samlas de varje dag på gatan och bara hänger.

– Nu får de en möjlighet att berätta om sina liv och varför de inte gör något åt sin situation.

Edina Hrustic möter unga killar i Kroksbäck.

Edina Hrustic möter unga killar i Kroksbäck.

Svårt få till reportaget

Uppdraget var inte lätt att få till. De killar som medverkar brukar, om de någon gång får komma till tals i tv, filmas bakifrån och helst med en huva över huvudet. Alltid när något negativt har hänt, och inte sällan med en uppföljning i studion där en förståsigpåare ska förklara varför.

– Den här gången har vi plockat bort alla experter och politiker. Istället får de berätta själva, även om jag ställer frågor som kan var krävande. Till exempel om varför de inte själva tar ansvar för sina liv.

Sämre förutsättningar

Enligt Edina Hrustic var det första gången hon kunde jobba i ett större format jämfört med de korta nyhetsjobb hon normalt gör. Hon är glad över möjligheten, inte minst eftersom det gav henne tillfälle att ge en mer rättvis bild av livet i Kroksbäck.

– Om redaktionen istället hade valt att skicka ut en journalist från Stockholm hade de sannolikt haft sämre förutsättningar eftersom de inte har den lokala kunskapen på samma sätt som vi har.

Fakta:

Mitt Sverige - en ny programserie i nio avsnitt, som startar tisdagen 26 januari kl 20.00 i SVT2.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör