15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Marit Hübinette, redaktör för programserien ”Mitt Sverige”.

Marit Hübinette är redaktör för programserien ”Mitt Sverige”. (foto: Per Westergård)

Publicerad 26 januari 2016 07:00 - Uppdaterad 28 januari 2016 16:31

Ny serie speglar rakt och öppet hur Sverige ser ut idag

Programserien ”Mitt Sverige” innehåller inte en enda politiker, inga experter eller andra förståsigpåare.

Här är det istället vanliga människor runt om i landet som får berätta sin historia. Ofta om sådant som skaver.

Ikväll är det premiär i SVT2 kl 20.00.

Sverige förändras. På många olika sätt och inte alltid i den riktning vi skulle önska. Det är inget nytt. Nyhetssändningarna är fulla med inslag om flyktingar som inte får det omhändertagande som många av oss önskar att de fick, om en allt ödsligare landsbygd och mycket annat som inte är som det borde.

För detta ställs politiker till svars, eller så får någon expert förklara varför det är som det är. Viktig och nödvändig journalistik, javisst.

– Ändå får vi ofta höra från våra tittare att de inte tycker att nyheterna berör dem. Det har vi försökt att ta fasta på, säger Marit Hübinette som är redaktör för programserien ”Mitt Sverige”.

Programmet utgår från det som händer i Sverige just nu. Dit hör naturligtvis mottagandet av flyktingar, men även allt det som har hamnat i djupaste medieskugga under de senaste månaderna.

Ungas ilska och hat

Några av de saker som kommer att tas upp i seriens nio avsnitt är unga mäns ilska och hat, vad vi kan och ska göra när samhällets resurser inte räcker till, om folksjukdomen fetma och om att några aldrig hittar ett jobb medan andra sliter ihjäl sig på sina arbeten.

Så långt är det inget konstigt, ämnena är självklara för alla som jobbar med nyhetsjournalistik. Det nya nu är att serien helt utgår från ”vanliga” människor. Och vi får möta dem i deras egen vardag i långa inträngande reportage och de får berätta sina historier helt utan efterföljande kommentarer från ansvariga.

Mitt Sverige-redaktionen

Mitt Sverige-redaktionen; fr v: Marit Hübinette, redaktör, Lowe Östber,projektledare, Jenny Trobeck, researcher och med ryggen mot kameran; Stina Fischer, researcher. (foto: Per Westergård)

– På så sätt hoppas vi kunna skildra Sverige på ett helt nytt sätt. Kanske kan någon uppfatta det som att vi gör ett enklare program än vad SVT Nyheter vanligtvis gör. Så är det inte, det här är en serie som med ett stort djup skildrar allvarliga samhällsproblem, men vi gör det helt och hållet utifrån de medverkande personernas egna perspektiv.

Annorlunda tilltal

Programledare för serien är Ylva Hällen och Stephan Wilson. Två personer med lång erfarenhet av att jobba med barn-tv, även om Stephan Wilson innan han kom dit arbetade med både nyheter och inom allmän-tv. Här blir rollen att hålla ihop programmen och göra ett av de tre inslagen som finns med i varje avsnitt.

– Att de är vana att arbeta med barn märks i deras sätt att närma sig människor. Framförallt är deras tilltal annorlunda jämfört med det som annars används inom nyhetsjournalistiken. De ställer inte folk till svars, istället använder de sin nyfikenhet för att få dem att vilja dela med sig av sina tankar, säger Marit Hübinette.

Programledarna Stephan Wilson och Ylva Hällen.

Programledarna Stephan Wilson och Ylva Hällen. (foto: Magnus Liam Karlsson)

Att inte avkräva svar och ansvar är inte detsamma som att vika undan, menar hon. Programmet väjer inte för obehagligheter. I bland annaten intervju med en förre detta nazist berättas det öppet om allt hemskt han har gjort. 

– För mig är det här ett viktigt program. Inte minst eftersom det fullkomligt kokar runt om i Sverige just nu. Alltfler känner en oro för vad som ska hända i kölvattnet efter den flyktingström som vi är mitt uppe i, för vårdkrisen och en mängd andra saker. Tyvärr är det känslor och tankar som inte alltid synliggörs i tv, menar Stephan Wilson.

Svårt få folk att ställa upp

Den stora utmaningen har varit, menar han, att få personer som vanligtvis inte får komma till tals i tv att ställa upp.

– Förhoppningsvis har min ärliga vilja att låta dem berätta bidragit till att jag har kommit flera av mina intervjupersoner väldigt nära. Det är förtroenden som jag hoppas att jag har kunnat förvalta.

Även om Ylva Hällen och Stephen Wilson är programledare är det inte meningen att de som personer ska utgöra seriens centrum. Därför är det inte heller de som gör alla inslag. Det är istället en uppgift som i de flesta fall har lagts ut på regionalt verksamma reportrar.

– Vi har jobbat med att bryta med traditionen att det är redaktionen i Stockholm som ska hålla i alla trådar. Om vi ska skildra Sverige som det ser ut fungerar det inte att enbart skicka ut journalister från huvudstaden. De verkliga experterna på lokala förhållanden är de som är anställda på SVT Nyheters regionala stationer. Det har vi valt att utnyttja.

Marit Hübinette

Marit Hübinette (foto: Per Westergård)

Att hålla samman en större tv-produktion utan att kunna samla hela redaktionen till återkommande möten har dock varit en utmaning, menar Marit Hübinette och tillägger att flertalet av dem som har gjort inslag för serien var helt obekanta för henne innan arbetet drog igång.

– Det känns bra att vi har kunnat ge de regionala reportrarna en möjlighet att visa vad de kan.

Mer om deras medverkan kan du läsa om i en separat artikel. Där får du möta Edina Hrustic som har gjort ett inslag om unga arga män. Ett reportage som är med i det första avsnittet av Mitt Sverige.

Start: Mitt Sverige: Tisdag 26 januari kl 20.00 i SVT2 (1:9)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör