10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Hanna Stjärne

Vd Hanna Stjärne välkomnar Europa till Eurovision Song Contest i Stockholm i maj.

Publicerad 25 januari 2016 14:46 - Uppdaterad 26 januari 2016 09:43

"Viktigt att få ena Europa i glädje"

- SVT är väldigt glad över att få anordna ESC - just detta år. När turbulensen är stor i Europa är det ännu viktigare att säga välkommen till hela Europa och få enas i glädje och sång.

Det sa vd Hanna Stjärne vid Allocation Draw i Stadshuset på måndagförmiddagen.

Nu är värdskapet för Eurovision Song Contest formellt överlämnat till Sverige.

Det skedde vid en ceremoni i Stadshuset på måndagsförmiddagen. Finansborgarrådet i Stockholm, Karin Wanngård, fick ta emot en stor nyckelknippa – symbol för värdskapet för ESC - av Wiens kulturborgarråd, Andreas Mailath-Pokorny.

Överlämnandet av värdskapet.

Karin Wanngård, finansborgarråd Stockholm, och Andreas Mailath-Pokorny, kulturborgarråd i Wien. (foto Henrik Montgomery/TT)

Ena länder och kulturer

Inför dragningen av alla ländernas deltagande i semifinalerna, Allocation Draw, höll vd Hanna Stjärne och executive producenten Martin Österdahl tal.

Speciellt nu när turbulensen är stor i Europa, menade de, är det viktigare än någonsin att Eurovision Song Contest får ena länder och kulturer genom musiken.

- Europa behöver gemenskap och glädje. Europa behöver komma samman och få sjunga och skratta - och se på det som förenar oss. Det har inte genom ESC:s historia varit mera angeläget än nu, sa Hanna Stjärne.

Martin Österdahl, exekutiv producent för ESC.

Martin Österdahl, executive producent för ESC.

200 miljoner människor

Eurovision Song Contest är världens största tv-sändning och kommer i maj att samla 200 miljoner människor i både Europa och världen.

Martin Österdahl berättade om den slogan man valt för årets ESC, ”Come together”, som just visar på vikten av att komma samman. Detta är också anledningen till att ESC för drygt 60 år sedan startades.

- Logotypen, den magiska blomman – inspirerad av en maskros – kan växa upp genom den hårdaste asfalt, och dess liv kan sedan spridas vidare överallt, sa Martin Österdahl i sitt tal.

Alexandra Pascalidou och Jovan Radomir.

Alexandra Pascalidou och Jovan Radomir.

Lottningen direktsändes

Jovan Radomir och Alexandra Pascalidou höll därefter i den direktsända dragningen av semifinalplatserna till Eurovision Song Contest.

Jon-Ola Sand, chef för ESC, berättade att man beslutat att värdlandet Sverige röstar i den första semifinalen, tisdagen den 10 maj.

Martin Österdahl och Jon-Ola Sand.

Martin Österdahl och Jon-Ola Sand.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör