15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Maia Eppelin och Lina Mattsson är jättenöjda med sin praktik på SVT.

Maia Eppelin och Lina Mattsson är jättenöjda med sin praktik på SVT. (foto: Mine Alghazi)

Publicerad 29 december 2015 07:00 - Uppdaterad 7 januari 2016 16:57

Teknikstudenter mycket nöjda med SVT-praktiken

Under hösten har SVT i Stockholm haft två 19-åriga praktikanter från Tekniksprånget som praktiserat på flera olika avdelningar i företaget.

- Vi har lärt oss sjukt mycket! Vi har till exempel hållit i en presentation om SVTi för SVTi, med över 100 personer, säger Lina Mattsson och Maia Eppelin engagerat.

Tekniksprånget är ett initiativ av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien på uppdrag av Skolverket. Uppdraget är att stärka Sveriges framtida kompetensförsörjning.

Ungdomar under 21 år som gått ut tekniskt eller naturvetenskapligt program på gymnasiet får genom denna satsning möjlighet att söka fyra månaders betald praktik hos olika företag över hela Sverige, från Kiruna i norr till Malmö i söder.

Ingenjörspraktikanter

Av 250 sökande så var det Lina och Maia som knep SVT:s två praktikplatser.

Men vilka är egentligen dessa teknikintresserade tjejer? De är båda födda år 1996 och tog i somras studenten från teknikprogrammet på olika håll i Sverige.

Lina har flyttat ända från Uddevalla till Stockholm för att praktisera på SVT. Hon berättar att flytten varit värt besväret, denna höst har hon fått inspiration och känner sig mer säker om vad ingenjörsyrket faktiskt innebär.

Maia kommer från Stockholm och trots att praktiken för hennes del inte resulterat i en flytt över landet har den bidragit till nya insikter.

Det bästa med tekniksprånget här på SVT har enligt Lina och Maia varit variationen av arbetsuppgifter och det varma välkomnandet de fått av medarbetarna. Maia förklarar:

- Jag hade inte förväntat mig att vi skulle bli så bra behandlade som vi faktiskt har blivit. Vi har verkligen fått lära oss allt om tekniken här på SVT och inte bara fått sitta i ett hörn och kolla på.

Lina nickar och fyller i:

- När jag kom hit trodde jag verkligen inte att jag skulle få så många meningsfulla uppgifter. Vi har till exempel hållit i en presentation om SVT interaktiv för SVT interaktiv, över 100 personer. Det är sjukt hur mycket vi lärt oss.

Fyra händelserika månader

Under praktikperioden har de först fått vara med i de olika teamen på SVTi och fått sätta sig in i det agila arbetssättet.

- Jag visste inte ens att man kunde arbeta på det här sättet! Det är ett helt annat tänk än det vi fått lära oss i skolan, säger Maia.

På den interaktiva avdelningen har de fått lära sig allt möjligt om testning, statistik, användartester och animation. Under tiden de spenderade hos tekniken och ATV har de bland annat fått agera tekniska projektledare. Lina förklarar:

- De gör ett sådant otroligt arbete. De styr gigantiska projekt där de måste vara väldigt uppmärksamma och ha en bred, övergripande kunskap om tekniken som tillämpas.

På tekniken har de dessutom fått lära sig om arbetet bakom det vi ser i rutan.

- Vi fick hänga med på en inspelning av Skavlan i kontrollrummet, det var riktigt häftigt!

De har hängt med TOM:arna i PK/MCR och på ATV-sidan har de fått en inblick i hur redigeringsnissarna och undertextarna jobbar. Genom hela praktiken har de haft sidoprojekt och kontakt med sina tre handledare.

Lina och Maia har vid sidan om sitt vanliga arbete genomfört tre presentationer för olika avdelningar, medverkat på två olika mässor och spelat in en kortfilm om SVT som arbetsplats för HR.

Ingenjörer på SVT

På SVT finns runt 200 ingenjörer av olika slag, något som inte alltid framgår helt tydligt. Lina berättar:

-Det verkar som att den interna kommunikationen är lite bristande ibland. Folk verkar inte veta vad de på tekniken och SVT interaktiv gör, trots att deras arbete är avgörande för att företaget ska fungera.

Handledare under praktikperioden har varit Eva Poysti, Victoria Bastide och Mine Alghazi.

-Utan deras engagemang hade vi inte fått en meningsfull höst. Vi har varje fredag under hela praktiken haft veckoavstämning där vi fått poängsätta veckan och utvärdera de olika aktiviteter vi upplevt. Vi har fått diskutera det positiva och negativa och vad vi lärt oss.

- Det har varit tydligt att de hela tiden har försökt göra vår tid här på SVT så maxad som möjligt.

Inspirerade för att ta nästa steg

Praktiken avslutades den 18 december och vi är självklart sugna på att få veta vad tjejerna ska hitta på när de lämnar SVT. Maia skrattar.

- Alla är väldigt nyfikna på vad man ska göra härnäst. Helt ärligt talat så finns det ingen direkt plan för mig, men en teknisk utbildning i framtiden känns absolut relevant. Att ha fått prata med folk som gått sådana långa utbildningar har gett mig en insikt om att fem år kanske inte behöver vara så mycket som det kan verka.

Lina tillägger:

- Fem år känns så otroligt mycket när man inte ens vet vad det innebär, men nu känns det mer motiverande att ta nästa steg.

Om Tekniksprångets process:

Drygt 2000 sökande per år skalas ner till 700 praktikanter.

Av dessa söker sig sedan över 80% vidare till en ingenjörsutbildning. Av alla sökande är 43% kvinnor, (detta jämfört med 28% kvinnliga sökande till ingenjörsutbildningar).

50% av de antagna praktikanterna  är kvinnor.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör