15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Plattan-kören i Klara kyrka är en av de medverkande körerna i julens gudstjänster.

Plattan-kören i Klara kyrka är en av de medverkande körerna i julens gudstjänster. (foto: Johannes Söderberg)

Publicerad 21 december 2015 07:00 - Uppdaterad 7 januari 2016 16:51

Julens gudstjänster sänds från samhällets bakgård

I år blir det lite av Karl-Bertil Jonssons julafton på riktigt i SVT.

SVT sänder nämligen alla julens gudstjänster från St:a Klara kyrka som ligger vid T-centralen i Stockholm – en kyrka som mycket aktivt arbetar bland de utslagna på samhällets botten.

- Det som gör S:ta Klara kyrka mitt i Stockholm så unik är det socialt utåtriktade diakonala arbetet, som är så verklighetsnära, säger Johannes Söderberg, producent och samordnare för SVT:s gudstjänster.

- Man jobbar nära de ”tilltufsade”, som man med stor värme kallar dem som lever i missbruk och utanförskap i Stockholms innerstad.

SVT har tidigare spelat in flera gudstjänster i S:ta Klara kyrka och även gjort kortare intervjuprogram med församlingsmedlemmar. Något som tittarna uppskattat. Programmet ”Miraklet i Klara” har sänts flera gånger under de stora helgerna och haft stor publik.

Paralleller

När valet skulle göras på årets kyrka för julens alla tv-sända gudstjänster ville Johannes Söderberg göra lite annorlunda i år. Inte bara det traditionella med julpsalmer och predikan om julens glada budskap, utan något mer, något som kunde beröra och gå genom tv-rutan. Han kunde till och med se paralleller mellan arbetet man bedriver i församlingen och själva julevangeliet.

- Ja, julens budskap om Jesu födelse utspelar sig ju på en bakgård, enligt evangelisten Lukas. Det sociala arbetet i S:ta Klara kyrka har en egen erfarenhet av att leva på samhällets olika bakgårdar.

- Julen har något slags skimmer över sig med ett gulligt barn i krubban. Samma skimmer finns över julen som den stora gemenskapshelgen. Då blir julhelgen en svår helg om man känner sig utanför och inte ingår i något sammanhang. Detta har bidragit till att ge programmen en grundton av sårbarhet och medmänsklighet. Det öppnar även för en djupare äkthet, menar han.  

Johannes Söderberg

Johannes Söderberg

Intensiva dagar

De fyra gudstjänsterna spelades in i november under några intensiva inspelningsdagar.

- Allt gick bra trots ett tajt tidsschema. Det är mycket som ska klaffa och fungera, men det förarbete som hade gjorts på redaktionell nivå under lång tid gav resultat, och alla visste vad som skulle göras när det väl gällde, berättar han.

Elise Lindqvist berättar sin livsberättelse i julottan.

Elise Lindqvist berättar sin livsberättelse i julottan från Klara kyrka. (Foto: Johannes Söderberg)

Nu när ni klippt ihop programmen, är det någon del som sticker ut lite extra?

- Ja, julens glädje finns förstås i programmen med alla fina julsånger och julpsalmer, men där finns också smärtan, utsattheten och sårbarheten i att vara människa, som bidrar till att göra programmen djupt trovärdiga och berörande, säger han.

Torbjörn Lindqvist berättar sin livsberättelse i annandagens gudstjänst.

Torbjörn Lindqvist berättar sin livsberättelse i annandagens gudstjänst. (foto: Johannes Söderberg)

I varje program ingår en livsberättelse där någon berättar om sin livsresa, inte sällan från djupaste mörker till ett hopp och tro om en ljus framtid.

- Dessa livsberättelser bidrar till att göra programmen djupt medmänskliga och äkta.

Mycket sång och musik

Det blir också mycket sång och musik i gudstjänsterna.

Paris Renita är sångsolist på julottan från Klara kyrka.

Paris Renita är sångsolist på julottan från Klara kyrka. (foto: Johannes Söderberg)

- Klara kyrkas olika körer bjuder på många musikinslag som visar på både stor musikalisk bredd och mångfald, men också på den ”bottenglädje” som finns där, trots allt elände som man dagligen möter. Kanske hör allt detta ihop på ett djupare sätt, och som passar särskilt väl in på julhelgen.

- Någon sa att det här är ”religion på riktigt”. Ja, kanske lite av Karl-Bertil Jonssons jul – fast i verkligheten! säger Johannes Söderberg och ler.

Prästen Nils Lidskog leder julottan och diakon Inga Pagréus predikar.

Prästen Nils Lidskog leder julottan och diakon Inga Pagréus predikar. (foto: Johannes Söderberg)

Julens gudstjänster:

Julbön: Julafton 24/12 SVT1 kl 17.30- 18.00 (30 min) - Julbön under ledning av direktor Iwan Giertz. Livsberättelse med Marie Svensson.Klara kyrkas musiker medverkar

Julotta: Juldagen 25/12 SVT1 kl 07.00-08.00 & SVT 2 kl 10.05 - 11.05  (60 min) Teckentolkad gudstjänst Juldagen SVT 2 kl 07.00-08.00 (parallellsändning) - Diakon Inga Pagréus predikar. Livsberättelse med Elise Lindqvist. Församlingens solister, körer och musiker medverkar. 

Gudstjänst: Annandag jul 26/12 SVT2 kl 10.05 - 10.50 (45 min) - Direktor Iwan Giertz predikar. Livsberättelse med Torbjörn Björk.  Församlingens solister, körer och musiker medverkar.

Helgmålsringning: Annandag jul 26/12 SVT1 kl 17.50 – 17.55 -  från Katolska domkyrkan i Stockholm. Den katolske biskopen Anders Arborelius talar om kyrkans martyrer på annandag jul.

Högmässa: Söndag efter jul, 28/12 SVT 2 kl 10.05 - 11.05 - Domprost Hans Ulfvebrand celebrerar och direktor Iwan Giertz predikar. Livsberättelse med Mattias Wigardt. Församlingens solister, körer och musiker medverkar.  

Paris Renita är sångsolist på julottan

Paris Renita är sångsolist på julottan. (foto: Johannes Söderberg)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

13 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör