15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Åsa Wendel och Roda Abdalle

Åsa Wendel och Roda Abdalle. (foto: Per Westergård)

Publicerad 17 december 2015 07:00 - Uppdaterad 7 januari 2016 16:54

Roda vill jobba med film efter praktiken på Lilla Aktuellt

Roda Abdalle tvingades att fly från sitt hemland Somalia som 16-åring. En kamera öppnade dörren till Sverige och nu praktiserar hon som fotoredigerare på Lilla Aktuellt.

– Jag skulle gärna stanna här, men den stora drömmen är att få jobba med egna filmprojekt.

Roda Abdalle kom till Sverige från Somalia som ett ensamkommande flyktingbarn för sex år sedan. Fast själv vill hon helst slippa att alltid förknippas med begreppet. 

Istället vill hon bli sedd för den hon är; Roda, en 22-årig tjej med ett stort intresse för film och foto.

–  Jag har varit intresserad av fotografi sedan jag som nioåring fick låna en kamera. Problemet var att man i Somalia inte kunde ta bilder hur som helst, och framförallt inte på människor. Därför fick jag göra det i smyg, och mitt favoritmotivet var ensamma personer. Nu kan jag se att människors utsatthet alltid har varit ett tema i mina bilder.

Roda Adballe

Roda Adballe

Inte lätt komma till Sverige

Att komma till Sverige som 16-åring var inte lätt. Inte minst eftersom Roda Adballe beskriver den flicka hon var då som en blyg person som helst höll sig för sig själv.

– Det var först efter det att jag hade lyckats spara ihop till en systemkamera och tvingat mig ut för att fotografera som jag började träffa människor och lära mig svenska. Kameran blev det verktyg jag behövde för att ta mig in i Sverige.

När hon inte tar egna bilder ser hon gärna på andras och därför har hon under de senaste åren besökt varenda fotoutställning hon har hittat.

Praktiserar på Lilla Aktuellt

Via projektet ”Dörren” som drivs av Mäster Olofsgården i Stockholm har Roda Adballe under hösten fått möjlighet att praktisera som fotoredigerare på Lilla Aktuellt.

– Nu  har jag varit här i nästan tio veckor och har lärt mig att både filma och redigera med de professionella verktyg som SVT använder. Det är lite skillnad mot den utrustning som jag tidigare har jobbat med.

Under praktiken har fotograferna Åsa Wendel och Henrik Norrsell turats om att vara hennes handledare och de har sett till att hon har fått göra allt som fotografer och redigerare normalt gör. Hon har även deltagit i övrigt redaktionellt arbete.

Gjort egna jobb

– När vi är ute på uppdrag filmar vi med varsin kamera och sedan klipper vi samman det till ett inslag men Roda har även gjort helt helt egna jobb som sedan har visats i Lilla Aktuellt, säger Åsa Wendel.

Även om tiden på Lilla Aktuellt är på väg att rinna ut är Roda säker på att hon vill fortsätta att jobb inom branschen.

– Den stora drömmen nu är att komma in på Dramatiska Institutet. Därefter hoppas jag kunna hålla på med egna filmprojekt. Redan nu har jag gjort några kortfilmer, ofta på temat människors ensamhet och utanförskap.

Roda Adballe

– Den stora drömmen nu är att komma in på Dramatiska Institutet. Därefter hoppas jag kunna hålla på med egna filmprojekt, säger Roda Adballe. (foto: Per Westergård)

Fakta:

Via projektet "Dörren" som drivs av Mäster Olofsgården i Stockholm har Roda Adballe under hösten fått möjlighet att praktisera som fotoredigerare på Lilla Aktuellt. 

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

13 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör