7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Tatjana Andersson

Tatjana Andersson är projektledare för dramasatsningen Nya röster. (foto: Per Westergård)

Publicerad 11 december 2015 07:00 - Uppdaterad 14 december 2015 15:05

SVT Drama letar manusförfattare med nya perspektiv

SVT Drama letar nya talanger. Framförallt manusförfattare med nya perspektiv.

Ett sätt är genom projektet Nya röster. Dit har alla som inte tillhör tv-branschen haft möjlighet att lämna förslag.

Närmare 400 förslag har kommit in - och förhoppningen är att minst ett av dem ska bära hela vägen till en tv-serie.

Under senare år har SVT Drama producerat flera publikt uppskattade tv-serier. Några av dem har även gjort succé internationellt.

För att framgången ska hålla i sig har SVT Drama lanserat satsningen ”Nya röster”. Målet är att hitta manusförfattare med nya perspektiv.

Webbserie för unga

Projektet startade i början av sommaren när en inbjudan att delta gick ut till alla hugade. Undantagna var bara etablerade manusförfattare och produktionsbolag.

Ramen för projektet var given. Det handlade om att pitcha en idé till en serie på åtta gånger 15 minuter, som passar att visa på webben och intressera ungdomar mellan 15 och 19 år. I potten finns ett halvt löfte om att ett av förslagen kanske kan bli en riktig tv-serie.

400 idéer

När anmälningstiden gick ut i september hade närmare 400 mer eller mindre välutvecklade idéer kommit in.

– Efter den första gallringen var 60 förslag kvar. Flertalet av dem kom från personer som hade någon form av manusutbildning, men ingen var etablerad i branschen, säger Tatjana Andersson som är projektledare för Nya röster.

Efter det första urvalet började det tuffa jobbet att reducera antalet först till 20 och sedan till tio.

– Några av dem var givna från början, en pitch var så fantastisk att alla vi som läste den föll pladask. Om den sedan håller i längden är en annan fråga.

Om ett "annat" Sverige

Tatjana Andersson

Tatjana Andersson

Enligt Tatjana Andersson innehåller flera av förslagen saker som vi inte ser så ofta. Bland annat i berättelser om ett ”annat” Sverige utan den socialrealistiska misär som har varit så vanlig i svensk tv.

Nu kommer de tio som valdes ut att få hjälp och stöd av Tatjana Andersson, och i mån av tid även av alla andra på SVT Drama, med att vidareutveckla sina manus. Vid återkommande möten ska de bolla idéer men även få tips och råd om hur de ska göra för utveckla sina förslag ytterligare.

Skillnaden mellan tv och film

– Jag hoppas kunna lära dem skillnaden mellan att skriva för tv och för film. Det är en kunskap som få har i Sverige, här är traditionen att tänka på tv-serier som en längre version av en långfilm. Det är helt fel, en bra serie gräver djupare i ett bärande tema med tydliga konflikter utan att någonsin komma till botten medan en långfilm är som en resa med en tydlig lösning.

Tanken är att de som representerar de nya rösterna ska få betydligt mer stöd än etablerade författare normalt får när de skriver sina manus. När vi får se konkreta resultat är mer oklart, det här är ett projekt som får ta den tid som behövs.

Bjuds in till utbildningsdag

För dem som kom vidare efter det första urvalet men inte till det sista bjuder SVT Drama på lite uppmuntran. Samtliga kommer att bjudas in till en utbildningsdag där de få en rad matnyttiga tips.

De tio som föll bort vid den sista gallringen kommer dessutom att bjudas in till ett möte där både SVT Drama och representanter från branschen är med.

– Vi vill sprida kunskapen om hur man utvecklar sina idéer för tv-serier. Förhoppningsvis kommer några av dem tillbaka med det perfekta manuset om några år, säger Tatjana Andersson.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör