15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Musikhjälpens programledare Kodjo Akolor testar VR.

Musikhjälpens programledare Kodjo Akolor testar VR. (Foto: Per Palmqvist/Sveriges Radio)

Publicerad 9 december 2015 06:00 - Uppdaterad 14 december 2015 15:05

SVT ger publiken nya vinklar med Virtual Reality

Som första TV-bolag någonsin livesänder SVT Virtual Reality, VR, direkt till tittarna.

Första sändningen sker under årets upplaga av Musikhjälpen - i 150 timmar i sträck.

Tekniken är komplicerad, men idén bakom är enkel. Genom att samtidigt filma med många kameror riktade åt alla håll täcks allt som händer på inspelningsplatsen.

Videon visas sedan i en mottagare man har direkt framför ögonen. När tittaren vänder sig runt, anpassas bilden till att motsvara det man själv hade sett om man stått på samma plats som kameran.

Det här kallas för VR, Virtual Reality, och tros få ett riktigt stort genomslag framöver. Anledningen är att upplevelsen ofta upplevs som ganska omtumlande; man glömmer ganska fort bort var man egentligen befinner sig och upplever att man befinner sig på plats.

Premiär i SVT på söndag

Tekniken är ny och har i Sverige bara testas i mycket begränsad omfattning av TV4. Nu startar även SVT sina tester och kan i premiären erbjuda något helt unikt, nämligen livesändning av VR.

Tillfället är årets upplaga av Musikhjälpen, som startar på söndag 11 december, och känslan blir att tittaren tar en virtuell plats bredvid programledare och artister i glasburen på Stora torget i Linköping.

- Mig veterligen har det här aldrig gjorts tidigare. Att sända VR live är något fullständigt unikt och ställer helt nya tekniska krav. Vi har fått utveckla speciell teknik bara för det här tillfället, säger Thomas Strindberg, utvecklingsansvarig för VR på SVTi.

Appen "SVT 360" 

Själva tittandet görs med hjälp av en smartphone och valfritt VR-headset. Allt från enklare varianter i kartong, till dyrare varianter från olika märken.

För att underlätta användandet har SVT tagit fram en app som kommer finnas att ladda ner till smartphone och surfplatta. Appen ”SVT 360” hittar man snart i app-butiken och den laddas enkelt hem.

Väl inne i appen väljer man Musikhjälpen och där kan man fritt se sig om i studion i 360 graders vinkel.

Använd fingret eller vinkla telefonen som - tack vare sin inbyggda gyroteknik - förflyttar bilden automatiskt dit man vill.

Genom att trycka på glasögonikonen delas bilden och man kan använda telefonen tillsammans med VR-headsetet.

Flera sändningar framöver

Clara Mannheimer

Clara Mannheimer

- Att vara med om Musikhjälpen är en fantastisk upplevelse, som att gå in i en lyckobubbla för någonting gott. Nu kan vi erbjuda alla tittare en möjlighet att få kliva rakt in i den där bubblan på riktigt. Med VR-glasögonen är man inne i buren, i knät på programledarna, dygnet runt. Det kommer bli en helt ny upplevelse, säger Clara Mannheimer, beställare för Musikhjälpen.

SVT kommer framöver att genomföra flera försök att utveckla sina sändningar för Virtual Reality.

Utvecklingen sker parallellt med SVT:s vanliga sändningar i broadcast och på webben, VR kommer att utgöra ytterligare ett alternativ för den intresserade.

Musikhjälpen är det första VR-projektet på SVT, men mer innehåll kommer att produceras och sändas framöver.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

25 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör