7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Mobilen är ett bra redskap att i många sammanhang filma.

Nyhetsmedarbetarna testar att filma med mobilerna. (foto: Per Westergård)

Publicerad 2 december 2015 07:00 - Uppdaterad 7 december 2015 20:40

"Mobilen kan vara ditt bästa och mest kreativa verktyg"

Mobilen har blivit ett allt viktigare verktyg för publicering på sociala medier. Nästa steg är att använda den för att göra tv-inslag.

– Tekniskt sett blir det inte perfekt, men många gånger överraskande bra - och det är en kamera du alltid har med dig, menade Mark Egan från EBU under en föreläsning vid SVT Nyheters inspirationsdag i Berwaldhallen i Stockholm.

En av de mest uppskattade föreläsningarna under SVT Nyheters inspirationsdag lördagen den 28 november handlade om hur vi kan använda mobilen för att göra tv-inslag. Talare var Mark Egan, utbildare i mobil journalistik på EBU.

– Jag jobbade med radio i många år innan jag började på tv. Då tyckte jag att mediet var extremt komplicerat, kamerorna var klumpiga och fotograferna skulle bokas långt i förväg.

Mark Egan

Mark Egan, utbildare i mobil journalistik på EBU. (foto: Per Westergård)

Smarta telefoner

Nu är det möjligt att jobba enkelt med tv som med radio. Det enda vi behöver har vi alla i våra fickor. Dagens smarta telefoner har blivit så bra att går det att göra jobb som är tillräckligt bra för att publicera, inte bara i sociala medier utan även i broadcast.

– Mobilen ska inte ersätta dagens kameror, de är nästan alltid bättre rent tekniskt. Problemet är att de inte alltid finns till hands. Se därför mobilen som ytterligare en klubba i din golfbag, och använd den när det passar.

Användningsområden

Några användningsområden är när all annan teknik fallerar, när fotografen inte är på plats eller när man som journalist vill vara diskret. Andra gånger kan det handla om säkerhet, en så vardaglig pryl som en mobil väcker som regel mindre uppmärksamhet än en stor professionell tv-kamera.

– Rätt använd kan mobilen vara ditt bästa och mest kreativa verktyg. Är ditt jobb bara tillräckligt bra kommer tittarna att ha överseende med vissa tekniska brister.

Test att filma med mobilerna.

Test att filma med mobilerna. (foto: Per Westergård)

Utvecklingen har inte stannat av. Mycket av det som tidigare krävde en buss full med utrustning kan idag produceras med mobiler. Det är fullt möjligt att sätta upp en studio med flera kameror och sedan använda en Ipad som kontrollrum. Dessutom har alla appar revolutionerat publiceringen, framförallt på sociala medier.

Diskuterades på fikarasten

Att föreläsningen väckte intresse var tydligt, under både fikaraster och under lunchen diskuterade användningen av mobiler flitigt.

En av dem som redan innan föreläsningen intresserat sig för tekniken är Khazar Fatemi, utrikesreporter på SVT.

Khazar Fatemi

Khazar Fatemi

– Jag har i några sammanhang testat att göra reportage med mobilen, nu har jag fått självförtroende att fortsätta. En stor fördel för mig är att den gör det lättare att smälta in i känsliga miljöer jämfört med när jag använder en stor kamera. Ur säkerhetssynpunkt kan det vara skillnaden mellan att kunna eller inte kunna göra ett jobb.

Även Ingrid Thörnqvist är positiv till att korrar använder mobilen även om hon anser att dess fördelar än så länge inte ska övervärderas.

– Den stora vinsten är att det går snabbare att få hem ett första klipp. Några av vår utrikesreportrar är redan igång och testar. Vi använder även mobilen  för liverapportering och stillbilder till webben och i sociala medier.

Vardagliga jobb

Erika Larsson

Erika Larsson

Mobilen kan även ha fördelar vid mer vardagliga jobb, menar Erika Larsson som är videojournalist på SVT Nyheter Norrbotten.

– Jag intervjuade nyligen en kvinna som hade drabbats av svåra förlossningsskador. Efter intervjun berättade hon att hon inte hade tänkt ställa  upp om jag hade kommit dit med en fotograf. Möjligen hade intervjun blivit än bättre med en mobil, ju mindre teknik som finns mellan mig och den jag pratar med desto bättre och mer intimt tror jag att jobbet kan bli.

Mojo-projektet

SVT:s Mojo-projekt, som presenterades helt kort under dagen, är ett försök att utveckla mobila lösningar inom företaget. Ett antal medarbetare har fått både surfplatta och utbildning för att kunna testa tekniken. Fler kurser är på gång.

Mark Egans bästa tips för mobilfotografer:

  1. Sätt alltid mobilen i flygplansläge innan du börjar spela in. Gör du inte det kommer inspelningen att avbrytas om någon försöker få tag i dig. Det skulle vara lite trist om en kompis ringer för att bjuda ut dig på en öl i samma ögonblick som en politiker är på väg att erkänna alla sina synder.
  2. Använd någon form av mikrofon. Många som testar att jobba med mobiler upptäcker att bilderna är bra men ljudet uselt. Har du ingen separat  mikrofon fungerar en vanlig handsfree hyggligt. 
  3. Lås fokus. Ett av de stora tekniska problemen med mobilfilmer är att skärpan hoppar fram och tillbaka. Mycket störande!
  4. Filma alltid med liggande kamera. Stående bilder passar dåligt i tv.
  5. Håll kameran så stilla det går. Ett tips är att lägga mobilen i handflatan samtidigt som du tar tag i handleden med den andra handen. Kör sedan in kameraarmens armbåge i magen. Nu har du ett stativ av kött och ben som fungerar riktigt bra.
  6. Vill du bli än mer stabil finns det små enkla grepp att köpa. De bästa gör nästan mobilen till en steadicam. Det finns även tillbehör som ger dig både längre batteritid och bättre lagringskapacitet, två av mobilens verkliga akilleshälar.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

10 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör