15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Julkalendern

Erik Haag, Lotta Lundgren, Morris, Elsa, Oliver, Sigrid, Sabina, Matteus och Cleo. (Foto: Karl Nordlund)

Publicerad 1 december 2015 21:11 - Uppdaterad 7 december 2015 20:40

Många tycker till om julkalendern

Många tittare har hört av sig med åsikter om SVT:s julkalender Tusen år till julafton. Ungefär hälften är positiva och hälften negativa, berättar Tittarservice.

– Det är enormt mycket reaktioner, och det är väldigt roligt. Det betyder att det vi gör är viktigt, säger Johanna Gårdare, programchef för Barn- och ungdom till svt.se.

Efter premiären av årets julkalender ”Tusen år till julafton” är det många som har hört av sig till SVT. Många är mycket positiva, medan andra inte gillat vad de sett och bl a saknar julstämning.

– Kalendern är annorlunda i sitt berättargrepp jämfört med det vi gjort tidigare, säger Johanna Gårdare. Det är mer av ett realityberättar-format. Förväntningarna varje år är mer inställda på saga och det juliga episka, men det finns ingen mall för hur en kalender ska se ut. Vi testar ett nytt grepp nu och jag tycker att det är viktigt. Det här är första gången någonsin som barnens historia berättas.

Lekfull historieresa

VD Hanna Stjärne skriver på SVT-bloggen:

- Julkalendern Tusen år till julafton är en lekfull historieresa där barn får prova att leva i en annan tid. Hur kliade vadmalen på 1300-talet? Hur kändes det att ha på sig en vitlockig peruk på 1700-talet? Hur smakade sockrad lax på 1800-talet? Det är klassisk folkbildning i 2015-version. Och det är en kunskapsresa med ett perspektiv som borde få mer plats i samhället – barnens.

SVT:s Facebook-konto

Många har kommenterat julkalendern på SVT:s Facebook-konto.

Kommentarer

Här följer ett axplock av alla kommentarer som inkommit till SVT idag:

- Grym julkalender! Hälsar vi som är 44, 16, 13 och 10. Alla diggade!

- Så dålig...

- Tack SVT för ett väldigt roligt och lärorikt första avsnitt, även för oss vuxna, det här kommer att bli grymt! Alla ni som klagar, det finns massvis med gamla kalendrar på Öppet Arkiv som ni kan visa för era barn om årets inte duger.

- Julen ska vara vit med glädje, ljus och värme - julen är barnens högtid. Med denna julkalender är en sak dock säker - den får oss att känna som om det är 1000 år till julafton!

- Bästa julkalendern på länge! Baserat på avsnitt 1 alltså. Lyssna inte på nejsägarna som är typiskt svenska och ska klaga på allt bara för att det måste klagas.

- Jag kan ärligt säga att jag tackar en högre makt att jag inte har fått barn än. För detta är det värsta jag någonsin tittat på. Vad är var det för fel på tex Trolltider, Pelle Svanslös och Mysteriet på Greveholm?! Jag har faktiskt varit så arg idag att jag var tvungen att leta upp en gammal julkalender för att känna minsta lilla julkänsla. Sånt här skräp är INTE en julkalender. Om barn vill titta på en historielektion så låt dom absolut göra det men inte som en julkalender. En julkalender ska vara en "saga" man följer varje dag i väntan på tomten, inte ett klassrum som dom ändå måste gå till varje dag. Om det fortsätter så här vill jag inte ens ha några barn. För att utsätta dom för sånt här sk*t är nog det värsta en förälder kan göra mot små hoppfulla barn.

- Tack för ett grymt roligt första avsnitt. Äntligen en julkalender som passar alla. För första gången kommer jag att vilja se alla avsnitt.

- Härliga tider! Julkalendern är helt kanon och bästa som sänts på ett bra tag. Familjen kommer följa den slaviskt och det var det längesen man gjorde det. En kalender för såväl gammal som ung.

- Både jag och min 8-åring gillade första avsnittet och ser med spänning fram emot resten av kalendern! Tummen upp!

- Kul med julkalender som både har humor och är lärorik! Kul att lära sig om historia (och det kan behövas bland alla smartphones, sociala medier och ointelligenta dokusåpor). Känner på mig att det här kan bli riktigt bra

- Tycker julkalendern var toppen, såg den med min 13-åring som tyckte likadant. Vi kanske inte skrattade på samma ställe hela tiden, men absolut tummen upp

- Årets julkalender??? Var är storyn??? Ingen kidnappad tomte, eller barnlös flicka som letar sin familj, ingen spänning, ingen dramatik och ingen julkänsla. Ett kunskapsprogram- bra men kul? Nä. Ger den 1, möjligtvis 1,5 stjärnor av 5.

- Jag tycker SVT har lyckats så många gånger att få till helt underbart magiska julkalendrar med rätt julstämning för barn i alla åldrar. Men vad hände här? "Om vi nu har 15 minuter där alla Sveriges barn är bänkade så låt oss göra något nyttigt och undervisande". Vad hände med tomtar, magi, jul, fantasi? För mig är det vad en julkalender bör innehålla. Och åldersgräns på 7 år. På julkalendern? Är ni seriösa? Där samlas vi ju hela familjen oavsett åldrar.

- Min fyraåring och sjuåring tyckte det var skitkul! Sjuåringen vill prova att äta tunga och blev djupt impad av ben-skridskorna.  Jag tyckte den var jättebra. Allt behöver inte vara Disney-jul och sagor. Om ni inte gillar julkalendern så finns alla gamla i Öppet arkiv, surisar!!

- Värdelöst!! Barnen gav upp efter 5 min!!

- Ser att många klagar på att det inte finns tomtar o julsaga magi i första avsnittet. Nej det är ju det som är poängen!? Barnen ska få en uppfattning om hur julen varit för barn i Sverige genom århundraden. På vikingatiden firade man inte jul.

- Helt underbar julkalender. Mina barn på 9 år satt som klistrade...dom längtar så tills nytt avsnitt imorgon.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör