19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Christina Johannesson och Mark Egan

Christina Johannesson, projektledare för inspirationsdagen, och Mark Egan, utbildare i mobil journalistik på EBU. (foto: Per Westergård)

Publicerad 30 november 2015 18:56 - Uppdaterad 2 december 2015 14:15

Nyheternas heldag gav ny inspiration

Hösten har varit intensiv för alla som jobbar på SVT Nyheter. För att återge kraft och mod bjöd företaget in alla inom divisionen till en inspirationsdag i lördags i  Stockholm.

Nya sätt att berätta en historia, grävtips och chefers programförklaring stod på programmet. Men där fanns även tid för prat kollegor emellan.

”Journalistik är konsten att komma för sent så tidigt som möjligt."

Citatet är Stig Dagermans men användes av Anne Lagercrantz, chef för divisionen för nyheter och sport, under den inspirationsdag som alla nyhetsarbetare på SVT var inbjudna till. Av dem var det ca 300 personer från hela landet som kom till Berwaldhallen i Stockholm.

Talet om att komma försent hade naturligtvis bäring på den kritik som SVT fick för att rapporteringen från terrorns Paris kom igång sent i tv.

Viktig fråga för oss

- Vi har fått berättigad kritik för vår senfärdighet Pariskvällen med att sända live i broadcast. Det är en viktig fråga för oss, snabbhet är också en kvalité. Här jobbar inte minst riksnyheterna hårt med åtgärder, sa Anne Lagercrantz.

- Vi måste också fundera på hur vi når ut med vår journalistik. Som New York Times skrev i sin innovationsrapport förra året: Journalistik i världsklass räcker inte. Vi måste också nå ut med den, och vi behöver bli bättre på både paketering och marknadsföring.

Anne Lagercrantz

Anne Lagercrantz (foto: Per Westergård)

- Jag ser massor som jag vill göra tillsammans med er, fortsatte Anne Lagercrantz och lyfte tre olika områden:

1 Stärkt digital kompetens i divisionsledningen

- Vi har alla i ledningen förstått vikten av en digital förflyttning, men för att skynda på den och för att skapa ännu tydligare mål och prioriteringar kommer jag att annonsera efter en digital utvecklingschef. Jag ser också behovet av en stärkt analys för att bättre begripa publikens beteende, testa och dra slutsatser.

2. Mångfald

- Jag har initierat ett arbete i tre steg; 1/ Eva Landahl och en projektgrupp tar fram ett dokument med rekommendationer kring hur vi uttrycker oss kring oss alla som är i Sverige. 2/ ett värdegrundsarbete som involverar alla nästa år. 3/ fortsatt mångfaldsarbete kring rekryteringar.

3. Uppföljning av SER-projektet

- Både Ulf Johansson och jag ser hur mycket bra som gjorts, men vi vill analysera hur vi redaktionellt klarar att stå upp emot nya publika beteenden och behov. En tidsplan för det arbetet kommer inom ett par veckor

Färre och vassare

I ett resonemang hur Nyheterna ska klara både snabbheten och agendasättandet svarade Anne Lagercrantz:

- Alla våra mål är viktiga, men måste jag välja prioriterar jag ökad snabbhet och fler egna nyheter. Och vi måste fundera på vad vi väljer bort. Jag tycker generellt exempelvis att vi gör för många inslag i broadcast - jag vill hellre se färre och vassare. Vi behöver också ännu tydligare prioritera vad vi gör online.

Ulf Johansson och Christina Ågren

Ulf Johansson och Christina Ågren. (foto: Per Westergård)

Mångfald och Sverigespegling var ett återkommande tema under dagen. Bland annat i form av en diskuterande programpunkt som Eva Landahl och Arash Mokhatari ansvarade för.

Arash Mokhatari och Eva Landahl.

Arash Mokhatari och Eva Landahl. (foto: Per Westergård)

Utgångspunkten var återigen egna misstag, denna gång om hur personer och bostadsområden beskrevs när det var Trollhättan som drabbades av terrorn.

För att tydliggöra svårigheten att hitta ord som inte är nedsättande för någon när nyhetstempot är högt kallades fyra SVT-medarbetare upp på scenen. Ingen av dem var direkt rågblond. Alla andra fick nu i uppgift att formulera en text som skulle kunna användas för att beskriva dem så bra som möjligt.

– Det är en utmaning för oss att hitta formuleringar som är inkluderande för alla som bor i Sverige idag. Det är bara att inse att vi kommer att halka snett ibland, men vi jobbar hårt för att lära oss mer. Men vi kommer aldrig att kunna ta fram en ordbok över vilka ord vi ska och får använda.

Marja Grill och Micke Pettersson

Marja Grill och Micke Pettersson delade med sig av sina gräverfarenheter. (foto: Per Westergård)

Handfasta råd

Andra punkter under dagen var mer handfasta. Tim Verheyden, som är chef och programledare på den belgiska tv-kanalen VRT, fanns på plats för att prata om hur vi ska bli bättre på att berätta en historia.

 Tim Verheyden

Tim Verheyden, chef och programledare på den belgiska tv-kanalen VRT. (foto: Per Westergård)

Konkret var även Marja Grill och Micke Pettersson. Under vinjetten ”Grilltips” delade de med sig av sina gräverfarenheter. Skapa en hypotes för det jobb du ska göra var deras första råd.

– Hypotesen blir ett fundament som gör arbetet hanterligt, menade Marja Grill. 

Även Mark Egan, som är utbildare i mobil journalistik på EBU, delade med sig av tankar om hur mobilen kan bli journalistens motsvarighet till den schweiziska armékniven.

Tove Hanell berättade om Videosprånget.

Tove Hanell berättade om Videosprånget. (foto: Per Westergård)

Tove Hanell fanns på plats för att berätta om Videosprånget, ett projekt som handlar om att utveckla det rörliga materialet på webben. Vi fick även ta del av den nya och platta nyhetsgrafik som snart kommer att börja användas i nyhetsprogrammen.

En inspirationsdag handlar inte bara om att lyssna på andra. Lika viktigt är att kollegor får mötas. Både över en kopp kaffe i en paus. Eller till lite kvällsmusik och en matbit. Vad som hände där förtäljer inte historien. Vipåtv:s reporter på plats var finkänslig nog att gå hem precis när bandet Upstairs Soulparty slog an sina första toner.


Vad har inspirerat dig idag?

Johan Lönnqvist, SVT Nyheter Riks:

- På förhand såg programmet inte så spännande ut, men jag måste erkänna att jag är positivt överraskad. Har fått med mig en rad tankar och idéer, bland annat Marja Grill och Micke Peterssons tips om hur man ska gräva mer effektivt.

- Det var även spännande att höra om hur vi kan använda mobilen för att göra tv-jobb.

Khazar Fatemi, SVT Nyheter Riks:

- Mest inspirerande var att prata med kollegorna mellan föreläsningarna.

- Vi har fått prata om saker som vi inte alltid hinner med i vardagen. Det är på så sätt nya idéer föds. 


Erika Larsson, SVT Nyheter Norrbotten:

- Som tidigare radiojournalist var föreläsningen om mobiljournalistik inspirerande. Tänk att kunna dra iväg på ett jobb utan att behöva släpa på en massa krånglig utrustning. Det skulle vara som att göra radio igen men nu med bild. Även om mobilen inte helt kan ersätta dagens kameror kan de kanske bli ett intressant komplement.

Janne Lindström, SVT Nyheter Riks:

- Mycket var inspirerande men jag saknade en viktig punkt. Det är en diskussion om hur vi ska klara av att vara snabbast och samtidigt ha koll på alla fakta. Alla förväntar sig att vi ska klara båda, men det är inte självklart. Satsar vi för mycket på att vara först med allt finns en risk att vi trampar snett och förlorar vår trovärdighet.

Eva Landahl, programchef SVT Nyheter:

- Mark Egans föreläsning om hur vi kan jobba med mobilen var både intressant och föredömligt konkret. Fick lust att börja jobba på samma sätt själv.Christina Johannesson, Chef för avdelningen Insamling, och projektledare för inspirationsdagen:

- Jag är glad att vi har fått så bra respons på föreläsningarna. Många har delat med sig av sina tankar, och visat mod när känsliga ämnen har kommit upp.

"Mobilen kan vara ditt bästa och mest kreativa verktyg"öppnas i nytt fönster

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör