6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT i sociala medier

Många tittare har hört av sig till SVT under helgen i både Tittarservice forum på svt.se, via mejl, telefonsamtal och på SVT:s twitter- och Facebookkonton.

Publicerad 16 november 2015 14:23 - Uppdaterad 23 november 2015 18:19

Både kritik och lovord i sociala medier

Tittarservice, som upplevt ett extremt tryck både i sociala medier och via mail och telefon sedan i fredags kväll, har fått kalla in alla tillgängliga resurser för att klara helgen.

Många tittare har kritiserat att det tog tid innan sändningarna i broadcast kom igång, samtidigt som många lovordar SVT:s rapportering som både proffsig och saklig.

I en sammanfattning skriver Tittarservice:

”Det blir tydligt att SVT innehar en viktig roll som informationskälla vid extraordinära händelser. Ovanligt många tittare har hört av sig och varit tacksamma för vår livesända nyhetsrapportering av attentaten i Paris. Här är ett exempel:

"Tack SVT för en proffsig och saklig rapportering i dessa oroliga tider".

Men samtidigt har en hel del kritik handlat om att vi har varit för långsamma i skarpt läge. "Varför ingen crawl om attentaten i Paris under Skavlan?"

En tittare gjorde denna sammanfattning: "Ni må ha varit lite sena, men ni har haft överlägset bäst rapportering i jämförelse med er konkurrent. Claes gör en fantastisk insats".

Claes Elfsberg har fått väldigt mycket lovord och beröm i samtliga våra forum. I en tid av kaos, oro och ovisshet, uppskattas han för sin förmåga till "nedtonat lugn, saklighet och värme".

Även direkttextarna uppskattades:

”Direkttextarna gör ett föredömligt arbete, jag är väldigt glad för dem!”

Tittarna har haft behov av att få uttrycka sina känslor och visa sitt stöd för de drabbade. Hjärtan, ledsna emojis och franska flaggor tillsammans med starka kommentarer kring våra medkännande postningar.

"Sorg och chock har skakat hela världen! Vill krama om hela Frankrike och be för folket."

Blandade kommentarer

Här följer blandade kommentarer från tittarna i både Tittarservice forum och på SVT:s twitter- och Facebookkonton:

- Claes Elfsberg visar med eftertryck vikten av att ha rutin i en lång sändning som denna. En riktig klippa! Objektiv, klar, tydlig och lugn i hela sitt agerande!

- En mycket bra bevakning, när den till slut blev av!

- Tack för mycket bra uppdatering på svt.se om attentatet I Paris. Ni har varit helt grymma.

- Nu tycker jag att det räcker med alla vinklingar om terrordådet i Paris. Hur många program ska behöva utgå? Använd en kanal som inte är programlagd. Alla vill inte veta allt.

- Jag anser att extrasändningarna med anledning av terroristdåden i Paris borde bjuda in MUSLIMSKA gäster med olika kunskapsområden. Det skulle vara mycket intressant att höra deras röster. (Jag är inte själv muslim.)

- Varför visar ni inget på TV om t ex terroristattacken i Paris? Fick i stället följa TV 4:s rapportering i TV-rutan, men ni lyste med er frånvaro. Ni har ju blivit så moderna att ni idag bara har nyhetsrapporteringar på internet. På det sättet utesluter ni många från nyhetsflödet om viktiga händelser...

- Såg på Cloud Atlas fredag kväll (SVT2) och var helt uppslukat av filmen. Till min stora förvåning avbröts filmen för att istället visa en inspelning från en fast uppställd kamera på en plats i Paris. Inga kommentarer, bara en mörk gata med blåljus och några gubbar (poliser?) i bakgrunden. Den enda förklarande texten som fanns var på franska, men bara övre raden kunde läsas, nedre raden var övertäckt av en fast svensk text som inte ändrades, typ "terrordåd i Paris". Tycker ni på SVT att det var ett adekvat agerande? Jag tycker det var ytterst amatörmässigt och taffligt. Ifall ni anser att ni måste avbryta en film fast ni inte har några uppgifter, kunde ni bara ha fällt in en kort text om vad som hände och var eller när man kan se nästa nyhetssändning om saken...

- Vart tog Världens undergång del 5 reprisen vägen idag 8.05 och del 6 idag klockan 18.05 ? Förstår att ni sänder extra nyheter men varför ingen information vart programmen flyttas?

- Beröm till Claes Elfsberg som skötte nyhetssändningen igår med briljans.

- Kram till er!

- Åsa Avdic är jätteduktig och alltid så himla bra!

- Jag saknade fler muslimer i studion. Vi måste motverka islamfobi på något sätt.

- Ibland undrar jag vad ni reportrar tänker när ni ställer frågor som t ex ”hur är stämningen nu?”. Helt absurt!

- Fruktansvärt UNDERKÄNT av SVT! Det tog er en hel timme att få upp något som liknade en rapportering från detta fruktansvärda terrordåd. Era kollegor i Danmark har sänt sedan mer än en timme tillbaka

- Men inte ens France 2 -åtminstone deras utlandssändning - avbröt sin vanliga fredags-talkshow utan jag tittade väldigt länge på BBC innan France 2 började rapportera om det fruktansvärda.

- Claes och Cecilia ni är så kunniga och fantastisk bra programledare! Tack!247.e602927b0367954b71afe602927b0367

18 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör