21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
OS, fotbolls-VM och Nobel - är exempel på viktiga evenemang som alla ska kunna se i fri tv.

OS, fotbolls-VM och Nobel - är exempel på viktiga evenemang som alla ska kunna se i fri tv enligt tidigare förslag. (foto: TT)

Publicerad 13 november 2015 07:00 - Uppdaterad 16 november 2015 14:42

Förslaget till evenemangslista omarbetas

Regeringen beställer nu ett nytt förslag till s k evenemangslista. Jämfört med förra förslaget krävs att en större del av svenska folket ska få ta del av evenemangen.

Redan 2013 presenterade Myndigheten för Radio och TV ett förslag till en lista på viktiga evenemang, framförallt sport, som alla ska kunna ta del av med fri TV.

Men det förslaget fick bakläxa av riksdagen där en majoritet i maj 2014 uttalade att förslaget till evenemangslista och dess förutsättningar förklarades vara otillräckliga.

Och det är mot den bakgrunden som Myndigheten fått sitt nya uppdrag.

Bättre nivå

Riksdagens sågning gick ut på att den i förslaget angivna nivån 80 procent av allmänheten var för låg för att det skulle kunna anses att alla kan ta del av evenemangen i fråga.

Jimmy Ahlstrand

Jimmy Ahlstrand

– Det är utmärkt att det här förslaget nu är på väg att bli verklighet. Vi är alla med och bygger de stora idrottsframgångarna, genom ideella engagemang, genom skatt och som publik. I så gott som alla andra europeiska länder finns motsvarande listor som garanterar allmänheten möjligheten att se de största och viktigaste evenemangen, t ex OS, i tv, säger SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand.

Han är också positiv till att regeringen nu ger MRTV i uppdrag att fastställa en nivå som är högre än 80 procent av allmänheten.

– Riksdagen har tidigare sagt att minst 95 procent bör ha möjlighet att se evenemangen, vilket är en bättre nivå.

­Fri TV ska vara utan abonnemang

En annan fråga som ska omarbetas av MRTV är vad som ska anses som fri TV.

Per Yng

Per Yng

- För att att en evenemangslista ska vara meningsfull bör ju rimligen Fri-TV definieras så att det är kanaler - som utan extra betalning kan ses av alla, eller åtminstone nästan alla - som avses, menar Per Yng, chef för SVT Sport.  

I det förra förslaget ansågs ett grundläggande betal-tv-abonnemang vara fri TV. Men riksdagen sa i sitt beslut att med fri TV bör avses tillgång till TV utan extra betalning utöver mottagaravgift och i förekommande fall grundanslutningsavgift till ett kabelnät.

­– Riksdagen har pekat på att det inte bör vara möjligt att tvinga in kunderna i långa abonnemang på olika kanalpaket för att man ska kunna ta del av t ex OS. Så även detta ser vi från SVT positivt på, säger Jimmy Ahlstrand.

Alla ska kunna titta

I regeringsuppdraget ingår också att uppdatera själva evenemangslistan och vilka evenemang som ska ingå. Liksom konsekvenserna för berörda aktörer ska analyseras.

– En lista innebär inte att arrangörerna inte får betalt, för det får de. Det innebär inte heller en garanti att evenemangen sänds i public service, för det är fullt möjligt också för kommersiella att sända. Det som är skillnaden är att man inte får arrangera sändningarna på ett sådant sätt att stora delar av publiken inte har möjlighet att se dem. Man försöker alltså undvika att en handel med monopolrättigheter urartar på ett sätt som går ut över medborgarna, betonar Jimmy Ahlstrand.

Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Kulturdepartementet) senast den 29 februari 2016.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör