15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT:s team i Afghanistan: fotograf Marco Nilson och utrikesreporter Claes JB Löfgren.

SVT:s team i Afghanistan: fotograf Marco Nilson och utrikesreporter Claes JB Löfgren.

Publicerad 11 november 2015 18:30 - Uppdaterad 12 november 2015 17:33

SVT:s utsända evakuerades under skottlossning i Kabul

SVT:s utrikesreporter Claes JB Löfgren och SVT:s fotograf Marco Nilson evakuerades idag under en demonstration med skottlossning i Afghanistans huvudstad Kabul.

På onsdagskvällen berättar de för Vipåtv att läget är lugnt och att de mår bra.

Det var under en demonstration mot det växande politiska våldet i Afghanistans huvudstad Kabul som beväpnade vakter öppnade eld mot demonstranter som försökte klättra över muren till presidentpalatset.

Eftersom presidentpalatset ligger bredvid det hotell där SVT:s utsända just nu befinner sig evakuerades hotellets gäster och personal under skottlossningen.

SVT:s utrikesreporter Claes JB Löfgren berättar på svt.se om hur det gick till:

Claes JB Löfgren berättar:

Klockan 15.20 knackade en av våra säkerhetsvakter på min dörr. Vi blev beordrade att ta oss till hotellets skyddsrum i källaren. Hotellet ligger i hjärtat av Kabul och påminner i dag mera om ett fort än ett hotell. Beväpnade vakter bemannar porten med automatvapen och för att komma in på hotellområdet måste alla bilar passera ett antal slussar med bombspeglar, bombhundar och röntgenkontroll. Runt hotellet löper en hög mur.

Risk för terrorattacker

Orsaken är förstås den stora risken för terrorattacker. Hotellet har utsatts för två blodiga attacker av talibaner. Den första genomfördes 14 januari 2008 och krävde sex liv, bland dem den norske journalisten Carsten Thomassen. Den andra attacken genomfördes den 20 mars 2014 och krävde nio människoliv, bland dem den kände afghanske journalisten Sardar Ahmad och hans fru. Talibanerna tog på sig båda attackerna.

SVT:s fotograf Marco Nilson i hotellets evakueringsrum.

SVT:s fotograf Marco Nilson i hotellets evakueringsrum. (Foto: Claes JB Löfgren)

Jag och fotograf Marco Nilson är just nu i Kabul för att försöka få svar på varför det just nu kommer så många afghaner till Europa och Sverige. En av orsakerna är förstås det ökande politiska våldet.

Även om ingen tagit på sig skulden för de brutala morden, anses Islamiska Staten (IS) ligga bakom dåden. Och det var för att protestera mot det senaste våldsutbrottet och den maktlöshet allt fler afghaner känner, som över tiotusen människor i dag demonstrerade utanför presidentpalatset och krävde enhetsregeringens och president Ashraf Ghanis avgång. Det politiska våldet har bara i år krävt upp emot 2.000 civila dödsoffer.

Hörde skottlossningen

När några demonstranter försökte klättra över muren till presidentpalatset besköts de av presidentgardets vakter och minst åtta personer ska ha sårats.

Vi hörde själva den kraftiga skottlossningen och blev snabbt evakuerade ner i hotellets skyddsrum. Eftersom bland annat journalister drabbats av de många terrorattackerna, arbetar vi tillsammans med ett beväpnat säkerhetsteam för att kunna filma utanför hotellet. Vi kom förra fredagen och hittills har vi kunnat arbeta utan några intermezzon.

Dagens incident var förstås obehaglig. Det var svårt att inte låta bli att tänka på de kollegor som dödats i Kabul, Sveriges Radios Nils Horner förstås, men också den norske kollegan Carsten Thomassen som sköts ihjäl i det gym jag själv var nere i  i går.

Nervositeten stor

Den här gången berörde inte attacken vårt hotell, oss eller de som bor här. Men nervositeten och beredskapen för attacker är stor i Kabul. En risk är kidnappningar utförda av kriminella nätverk som säljer de kidnappade till talibaner eller andra terrorister. Lösensummorna är ofta mycket höga. En annan risk är magnetbomber som appliceras under bilar. Vi åker själva i två bepansrade jeepar med beväpnade vakter. Den tredje risken är förstås de terrorattacker som då och då drabbar högprofilmål som ambassader, regeringsbyggnader och hotell där utlänningar, som vi, bor på.

Civilbefolkningen

Men den allra, allra största risken tar förstås alla de civila som reser ute i provinserna och hamnar i de vägspärrar talibaner, terrorister ur olika nätverk och numera också Islamiska Staten sätter upp.

Men även om talibanerna i dag är djupt splittrade, innebär också det en ökande risk för civilbefolkningen som lätt hamnar i vägen för det våld som följer i terroristernas spår. De afghanska säkerhetsstyrkorna har som regel dålig eller ingen kontroll över provinserna och därför är civilbefolkningen oerhört utsatt.

Och det var för vädra den här förtvivlan dagens demonstration genomfördes och det ökande våldet är också en orsak till att allt fler afghaner nu gett upp hoppet om Afghanistan och flyr till Europa.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör