15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Claes Elfsberg har snart jobbat 45 år på SVT.

Claes Elfsberg har, när han slutar den 30 november, jobbat 45 år på SVT. (foto: Per Westergård)

Publicerad 5 november 2015 07:00 - Uppdaterad 9 november 2015 20:05

Claes Elfsberg om köttberget som checkar ut

Claes Elfsberg hävdar att han är en typisk  40-talist.  Som sådan är det självklart att försöka förändra det som är fel.

Därför tar han nu strid för att personer som har fyllt 67 ska ha rätt att jobba kvar på SVT. 

Själv måste han gå i slutet av november, innan dess får vi ta del av hans tv-serie ”Köttberget checkar ut”. Där summeras en mytomspunnen generations erfarenheter.

Claes Elfsberg skruvar på sig när jag säger något om att han är en av SVT:s mest välkända profiler.

– Det kan inte jag avgöra.

Så är det, frågan är bara om påståendet objektivt sett går att ifrågasätta. När hans anställning upphör om några dagar har han arbetat på SVT i 44 år, elva månader och en vecka. Oftast i en central roll mitt i nyhetsflödet.

Sluta jobba är dock det sista han vill.

– Pension är inte längre bara en rättighet, det har blivit en skyldighet. Många ser det till och med som ett straff, och med ett budskap om att vi inte längre får vara med.

Nog om detta för en stund. Claes kommer att få tillfälle att vädra sitt missnöje över SVT:s, enligt hans mening, stelbenta syn på äldre medarbetare längre fram i artikeln.

Intervjuer med tolv personer

Först något om hans tv-serie ”Köttberget checkar ut” som har premiär den 15 november klockan 20.00 i SVT2. Ett program som är ett direkt resultat av att Claes för ett par år sedan fick det definitiva beskedet att hans anställning på SVT skulle upphöra när han fyller 67. En dag som infaller i slutet av november.

– Jag ansträngde mig hårt för att sälja in programförslaget, inte minst genom att välja ett spektakulärt namn. Trots det blev jag förvånad när jag fick ja, och dessutom med en hygglig budget och en fantastisk redaktion.

Seriens sex delar bygger till stor del på intervjuer med tolv personer som har en sak gemensamt; de har ett personnummer som börjar med en fyra. Frågorna som de får svara på kretsar kring vad de har åstadkommit. Och inte minst vad de har ställt till med.

– De summerar sina liv och förhoppningsvis kommer vi fram till något som kan liknas vid vår generations memoarer.

Jan Eliasson intervjuas av Claes Elfsberg.

Jan Eliasson intervjuas av Claes Elfsberg. (foto: Stina Fischer)

Inte gotta sig i orättvisor

Däremot kommer programmet inte att gotta sig i orättvisor riktade mot gruppen. Inte minst eftersom de personer som medverkar i programmet är och har varit framgångsrika inom sina respektive yrken. Några av dem är Jan Eliasson, Marie-Louise Ekman och Gudrun Schyman. Och inte minst Magnus Härenstam, som här ger en av sina sista intervjuer.

Som grupp har 40-talisterna inte bara beskrivits som ett köttberg som inom kort kommer att tära svårt på samhällets resurser utan även som en jättepropp som hindrar unga att ta sig fram.

Det är fel, menar Claes Elfsberg och säger att serien istället vill lyfta fram en generation som tidigt såg att det var möjligt att förändra sådant de inte var nöjda med.

– Det har vi fortsatt med genom hela livet. Frågan blir då varför jag skulle vara annorlunda nu när SVT vill sparka ut mig. Jag kan helt enkelt inte acceptera tanken att någon ska bli bedömd enbart efter sin ålder. Det är ett felaktigt sätt att förhålla sig till människor, oavsett om man är ung eller gammal.

Jan Guillou intervjuas av Claes Elfsberg.

Jan Guillou intervjuas av Claes Elfsberg. (foto: Stina Fischer)

Fantastiska klipp

För att göra programmen mer levande har Claes och hans redaktion grävt djupt i SVT:s arkiv.

– Vi har hittar mängder av fantastiska klipp. Tillsammans med mina intervjuer hoppas jag att vi kan ge en anständig bild av vad som har hänt i Sverige under de år vi har varit aktiva. Vi kommer kanske inte med så mycket nytt men de personer som är med lyckas på ett ovanligt bra sätt sammanfatta det vi har varit med om. Dessutom tror jag att vi har skapat en spännande lektion om Sveriges moderna historia.

Gammal syn på pensionering

Åter till frågan om äldres skyldighet att kliva åt sidan. Något som Claes Elfsberg ser som ett resultat av en gammal syn på pensionering.

– Tanken var att alla de som var utslitna efter ett hårt arbetsliv skulle få njuta några år innan de tog plats i graven. Det är hedervärt men det är inte så livet ser ut för oss som har suttit bakom ett skrivbord. Vi får dock inte glömma att det fortfarande finns många människor som inte vill eller orkar jobba hela vägen fram till pension.

Trots det anser han att pensionsreglerna måste förändras, men det är inte i första hand en fråga för SVT. Det är istället politikernas uppgift att skapa mer flexibla regler. Däremot anser han att SVT redan nu kan börja betrakta sina anställda som individer.

 – Den som kan göra ett bra jobb bör ha rätt att fortsätta, men det betyder inte att jag inbillar mig att jag är oersättlig. Vill de byta ut mig som programledare är det helt okej. Det enda jag strider för är rätten att jobba kvar på något sätt.

Claes Elfsberg

- Vill de byta ut mig som programledare är det helt okej. Det enda jag strider för är rätten att jobba kvar på något sätt.

Beror till stor del på lathet

Det strikta tolkningen av lagen som Claes Elfsberg upplever att SVT gör beror, menar han, till stor del på lathet. Det blir helt enkelt betydligt tuffare för alla chefer att värdera vilka som ska få stanna kvar även efter pensioneringen.

Även om Claes Elfsberg nu tvingas lämna sin anställning betyder inte det att hans tid i strålkastarljuset är över. Han har uppmanats att bilda ett företag för att på så sätt kunna göra inhopp på SVT, det kommer han bland annat att göra som programledare för Gomorron Sverige en dag i veckan. Dessutom håller han på med ett projekt som han inte vill tala om just nu. Om inte det räcker är han öppen för att ta uppdrag utanför företaget.

– Under de snart 45 år jag har jobbat för SVT har jag hela tiden blivit itutad att jag ska vara ifrågasättande. Varför ska jag sluta nu?


HR-direktör Helène Sahlin svarar på frågor om pensionering på SVT.

HR-direktör Helène Sahlin svarar på frågor gällande pensionering på SVT. (foto: Per Westergård)

Hallå Helène Sahlin, SVT:s HR-direktör - varför måste man sluta på SVT när man fyller 67 år?

- Det är inte SVT:s ensidiga regler som styr när någon ska gå i pension. Det regleras av lagar och våra kollektivavtal. I gällande pensionssystem kan man ta ut pension mellan 61 och 67 år. Enligt kollektivavtalen finns det en avgångsskyldighet när man fyllt 67 år. Anställningen upphör per automatik, utan att någon uppsägning behöver göras, då man fyller 67.

Går det inte att göra undantag för personal som känner att de orkar och vill jobba vidare?

- Det är fullt möjligt, och vi gör det nu och då. Vi har till och med haft personer kvar efter det att de har fyllt 70. Skillnaden är att man då går från tillsvidareanställning till visstid.

Är huvudprincipen att personal ska sluta vid 67 en bra lösning för SVT?

- Ja, jag tycker att det är bra att vi har en tidsgräns för hur länge man ska få jobba kvar. Det underlättar vår personal- och kompetensplanering. Jag ser inte att det här som något stort problem för oss, vi följer kollektivavtalet men kan när så behövs vara flexibla.

Är det många på SVT som vill slippa gå i pension?

- Det är få som kommer med önskemål om att få jobba kvar efter 67 år. Den genomsnittliga pensionsåldern på SVT är 66 år. I de fall det händer kan medarbetaren i vissa fall erbjudas en tidsbegränsad anställning. Det förutsätter dock att båda parter är överens om att det är en bra lösning.

Fakta - pensionsregler i kollektivavtalet:

§ 12 mom 3:4

Medarbetarens anställning upphör utan uppsägning i och med att medarbetaren fyller 67 år eller vid gällande ordinarie pensionsålder enligt ITP-planen, om inte medarbetaren och arbetsgivaren kommer överens om något annat. Arbetsgivaren behöver inte lämna besked enligt § 33 LAS.

§ 12 mom 3:3

Om medarbetaren står kvar i tjänst vid företaget efter 67 års ålder eller efter det att medarbetaren uppnått ordinarie pensionsålder enligt ITP-planen är uppsägningstiden en månad för både arbetsgivare och medarbetaren.

Enligt samma avtal kommer medarbetare som kvarstår i tjänst efter det att medarbetaren uppnått pensionsåldern inte längre att ha ett kollektiv löneavtal och kan inte heller åberopa LAS för att få bli återanställd.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör